Vrei sa pleci la studii in strainatate? Pune aici intrebarile tale

20 Octombrie 2011 / 12:00 - 14:00


49 intrebari

Continuam proiectul LIVE-TEXT - Dezbaterile Wall-Street.ro, o sectiune interactiva prin care manageri, analisti si antreprenori de top sunt prezenti in redactia Wall-Street.ro pentru a raspunde online intrebarilor adresate de cititori.

Subiectul de discutie pentru joi, 20 octombrie, este "Vrei sa pleci la studii in strainatate? Pune aici intrebarile tale".

Te gandesti sa studiezi in strainatate? Vrei sa stii care sunt cele mai bune optiuni? Vrei sa afli care sunt cele mai bune surse de finantare a studiilor? Acestea sunt doar cateva din intrebarile la care Alexandru Ghita, presedinte compania Educativa, va raspunde cititorilor Wall-Street.ro, joi 20 octombrie, incepand cu ora 12.00.

Educativa organizeaza sambata si duminica targul cu oferte educationale din strainatate RIUF.

Invitatii pe tema "Vrei sa pleci la studii in strainatate? Pune aici intrebarile tale"

  • Alexandru GHITA Alexandru GHITA Educativa

Dezbateri pe tema: Vrei sa pleci la studii in strainatate? Pune aici intrebarile tale


La RIUF vin si facultati din Suedia, care ofera programe de master?

Lona / 20 Octombrie 2011 ora 13:37
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:48
Halmstad University si Malmö University. Lista expozantilor e disponibila aici.

Care sunt conditiile in care un elev este acceptat la o universitate din strainatate? Am inteles ca se solicita foaia matricola, media de la bacalaureat si cunostinte de limba engleza, atestate de un Certificat Corect? Se dau si alte teste? Imi puteti da, va rog, detalii suplimentare, cu specificarea si a unor exemple de note la BAC acceptate de universitati ? Ce alte activitati/ calificari/ premii/ documente s.a. ar putea ajuta la acceptarea unui candidat? Multumesc!

Mariana / 20 Octombrie 2011 ora 13:35
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:45
Informatiile sunt corecte. In plus mai este nevoie de formularul de aplicare, scrisori de recomandare (in majoritatea cazurilor), eseuri personale / scrisori de intentie si o descriere a profilului candidatului (tip CV). In functie de tipul programului uneori mai sunt solicitate si elemente de portofoliu (ex: desene / picturi, modele, inregistrari) - mai ales pe programe de tip arhitectura / design / muzica.
Conditiile specifice si cerintele minimale difera de la program la program dar sunt foarte multe universitati cu o calitate buna care accepta candidati cu medie generala / BAC / licenta incepand de la 8 / 8,50 / 9.
Ce ajuta mult este o perspectiva asupra candidatului care arata pasiunea / interesul lui / ei pentru programul respectiv - dovedita in principal prin activitati extracurriculare, mai ales daca se obtin performante semnificative.
Detalii concrete:
  • pe site-urile universitatilor,
  • direct de la reprezentantii lor la RIUF pe 22-23 Octombrie la Bucuresti / Sala Palatului si 25 Octombrie la Cluj / Casa de Cultura a studentilor
  • de la colegii mei de la EDMUNDO care va consiliaza gratuit

Sunt absolvent al unei facultati de medicina si as dori sa va intreb cum as putea sa fac rezidentiatul in exterior (Elvetia, Anglia, Germania Franta)? Va multumesc!

Horatiu / 20 Octombrie 2011 ora 13:33
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:53
Rezidentiatul se face la spitale, nu in cadrul universitatilor. Accesul rezidentilor la spitale se face prin intermediul programelor / acordurilor pe care acestea le au cu universitatile / facultatile de medicina agreate. Daca facultatea de medicina unde ati absolvit nu are acorduri cu spitale din tarile respective atunci nu cred ca exista vreo modalitate.

Vreau sa plec in afara dar nu ca si "capsunar". Activez in domeniul hotelier de 8 ani, sunt economist, am brevet de turism, imi doresc sa invat hotelarie mai bine. As dori sa plec pe schimb de stagiari sau sa fiu parte integranta a unor proiecte de pregatire continua a adultilor gen Leonardo da Vinci intr-un hotel in afara tarii. Exista un program Postgraduate Diploma in Hospitality Management 2010 Lausanne - Irecson Bucuresti insa m-ar costa cca 5000 euro suma de care nu dispun...Ce solutii ati vedea..?!

Cosmin D / 20 Octombrie 2011 ora 13:32
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:59
Va incurajeza sa vorbiti direct cu reprezentantii universitatilor care ofera programele de management hotelier pe care le vizati. Unii dintre ei sunt prezenti si la RIUF (École hôtelière de Lausanne, HTMi Switzerland, International Hotel Management Institute, Swiss Hotel Management Schools). Ei va pot oferi informatii despre modalitatile prin care majoritate studentilor lor isi finanteaza programele.
Altfel, la modul general, merita incercata o aplicatie la programul de burse Orizonturi Deschise si luata in calcul posibilitatea unui imprumut (in conditiile care majoritatea scolilor de top ce ofera programe de management hotelier au rate bune de angajabilitate pentru absolventii lor).


Un copil de 13 ani, poate beneficia de o bursa la o academie de tenis de camp?

Popa Vasilica / 20 Octombrie 2011 ora 13:25
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:30
Din pacate nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare. Cunostintele mele sunt concentrate la nivel de studii universitare si post-universitare.

Fata mea vrea sa mearga la o facultate in Elvetia . Doresc sa aflu daca poate face imprumut de la statul elvetian ptr.taxa multumesc

ionescu emilia / 20 Octombrie 2011 ora 13:06
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:11
Din cate cunosc eu nu exista un program de imprumut de la guvernul Elvetiei. Elvetia ramane una dintre cele mai scumpe destinatii din Europa (si una dintre cele mai prestigioase pe anumite tipuri de programe).

Mihai Toma Mihai Toma 20 Octombrie 2011 ora 13:16
Pentru a pleca la studii in Elvetia, nu se acorda intr-adevar imprumuturi guvernamentale. Pe de alta parte, puteti face apel la anumite societati pentru a beneficia de burse de merit de la anumite programe (bursa Dinu Patriciu de ex). Sunt de acord cu dl Ghita: Elvetia ramane una din cele mai scumpe destinatii din Europa.

De ce oare universitatile din Romania nu se ingrijesc sub nicio forma ca studentii pe care ii trimit la studii cu burse Erasmus la universitatile partenere sa fie informati corect cu privire la perioada de inscriere la cursurile pe care vor sa le studieze pentru a-si obtine creditele necesare echivalarii studiilor la intoarcere. Sper ca este vorba de o exceptie care confirma o regula, exceptia fiind un grup de studenti beneficiari ai acestui tip de bursa care au ajuns la universitatea partenera in situatia de a se ruga de profesorii titulari ai cursurilor sa fie primiti dupa expirarea perioadei de inscriere. Unii dintre acestia i-au acceptat, altii i-au refuzat politicos invocand, pe buna dreptate, depasirea perioadei de inscriere.Sa fie oare o lipsa de comunicare intre cele doua universitati (ce presupun ca au un contract ai caror termeni trebuie respectati) sau un dezinteres total din partea universitatii din Romania? Sper din tot sufletul ca raspunsul sa nu fie in partea a doua a intrebarii.In situatia in care studentul nu reuseste sa se incrie la suficiente cursuri care sa ii permita acumularea numarului de credite necesar echivalarii si perioada de acordare a bursei este de un semestru, care ar fi repercursiunile?Multumesc!

narcisa-urania ionica / 20 Octombrie 2011 ora 12:53
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:00
Raspunsul la aceasta intrebare trebuie cautata la nivelul persoanelor care coordoneaza implementarea programelor ERASMUS in universitatile romanesti. Din pacate mai mult decat o interpelare la nivel de rector al universitatii nu vad ce puteti sa faceti.

Din cate am inteles nu prea se ofera burse pentru mastere in strainatate. Ce alte optiuni de finantare mai exista?

liviu / 20 Octombrie 2011 ora 12:52
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:03
  • Burse partiale (relativ mici) oferite de universitati pentru a promova anumite programe (mai ales pe partea de inginerie sau stiinte exacte).
  • Programul Orizonturi Deschise
  • Munca part-time (acolo unde permite programul de studiu, prevederile legale si piata fortei de munca)
  • Imprumut de la banci (din Romania) - destul de putine linii de finantare

fiul meu este elev in clasa a X-a si isi doreste dupa terminarea liceului sa urmeze o facultate in strainatate. Cum putem obtine informatii despre universitati din Marea Britanie si care este cursul pentru a se inscrie. Care sunt costurile?

istratie rodica / 20 Octombrie 2011 ora 12:17
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:29
Veniti la RIUF - www.riuf.ro in weekendul 22-23 Octombrie la Bucuresti - Sala Palatului sau pe 25 Octombrie la Cluj - Casa de Cultura a Studentilor. Acolo puteti sa stati de vorba cu reprezentatii unor universitati din Marea Britanie care primesc la studii multi romani. Altfel, va putem ajuta in tot cursul anului prin intermediul serviciului nostru gratuit de consiliere educationala EDMUNDO (identificat universitati, ales programe, aplicare, cazare, finantare etc). Detalii despre sistemul educational din Marea Britanie (inclusiv costuri) gasiti si aici.

Buna ziua. Imi puteti spune aca sunt burse pentru stuii doctorale in Elvetia si daca ar trebui sa fiu deja inscrisa la un octorat in Romania si ulterior sa particip la un schimb de experienta sau ceva de genul asta sau ma pot inscrie direct la o universitate din Elvetia. Care sunt costurile sau daca sunt acordate burse/ subventii? Pentru a ma inscrie intr-un astfel de program am nevoie de o diploma recunoscuta de vorbitor de limba engleza???

Mariana / 20 Octombrie 2011 ora 12:07
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:24
Foarte multe dintre programele doctorale ofera burse doctorale odata ce te accepta in program. Dificultatea e mai degraba in acceptarea la studii doctorale decat in obtinerea finantarii. Procesele de admitere la doctorat si costurile difera de la program la program, nu sunt la fel de standardizate ca la programele de licenta sau master. Cel mai bun sfat este sa intri direct in contact cu persoanele care coordoneaza admiterea in programele de doctorat (adesea conducatorii catedrelor sau anumitor programe de cercetare cu bugete distincte). Recomand sa incepi un program direct in tara / la universitatea de interes. Nu recomand transferul - nici nu cred ca se poate prea usor. Obligatoriu ai nevoie de un certificat de limba straina.

cum procedez sa fac un master cu finantare in statele unite?

cristina / 20 Octombrie 2011 ora 12:03
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:33
In primul rand trebuie sa fii admis la un program de master. Apoi structura costurilor / bugetului depinde de la program la program (durata, cost de scolarizare / an, cost de viata in locul respectiv) si in mod similar depinde si necesarul de finantare si plaja de optiuni ce iti este accesibila (daca primesti burse / ce burse, daca vrei / poti sa lucrezi in campus sau in afara, daca poti sa iei un imprumut partial / total sau nu). Iti recomand sa vii la RIUF si sa vorbesti cu reprezentantii Comisiei Fulbright. Ei pot sa-ti ofere foarte multe detalii si exemple de oameni care au reusit.

Fiul meu este la liceu, in ultimul an. Ar dori sa urmeze o facultate in Anglia sau Olanda, dar cu costuri minime, sau cu o finantare din partea statului in care va studia. Imi puteti indica astfel de facultati, universitati...si costurile acestora? Mentionez ca ar dori sa urmeze o facultate de Marketing sau de Relatii internationale. Multumesc anticipat pentru raspuns prompt!

Monica Cotofana / 20 Octombrie 2011 ora 12:01
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:37
Toate universitatile de stat din Marea Britanie si Olanda ofera posibilitatea acoperirii costurilor de scolarizare prin intermediul imprumuturilor oferite de guvernele tarilor respective fara garantii si fara giranti. O lista a scolilor cu care puteti sa stati de vorba prin intermediul reprezentatilor lor care vin in Romania gasiti aici. Iar pentru realizarea aplicatiilor (inclusiv pentru programele de imprumut de la guverne) va putem ajuta la EDMUNDO. Circa 25% dintre romanii care pleaca anual la studii in strainatate (circa 4-5.000) merg pe un program din zona Business / Management / Marketing / Economie deci aveti toate sansele.

sunt studenta in anul III la ASE ,facultatea de cibernetica ,sunt in an terminal si m-ar interesa sa fac master-ul undeva in Europa. Ce mi-ati recomanda si ce sanse as avea? Cam care sunt conditiile de admitere la o asemenea facultate si ce pasi trebuie urmati avand in vedere distanta , Multumesc , o zi buna

catescu irina dana / 20 Octombrie 2011 ora 11:57
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:42
Sanse foarte mari cu o medie generala peste 8 / 8,50 / 9 (depinde de la program la program), cu un certificat de limba straina (obligatoriu) si cu un set de preocupari / experiente extracurriculare care sa arate interesul pentru domeniu. Recomandarile nu sunt generale (ex: nu va recomand sa alegeti universitati si programe doar dupa pozitia intr-un top sau altul). E FOARTE important ca programul ales sa se potriveasca cu aspiratiile de cariera, cu modul de a invata, cu mediul / climatul social pe care vi-l doriti etc. Primul pas este sa va informati: veniti la RIUF sa stati de vorba cu reprezentantii universitatilor si explorati lista posibilitatilor oferite de universitatile care recruteaza activ din Romania.

Sunt studenta in anul 6 la stomatologie si o buna cunoscatoare a limbii germane. Doresc sa fac o specializare, master si doctorat in domeniul parodontologiei-implantologiei, insa un master se invarte in jurul sumei de 24.000 EUR. Pentru ce fel de burse as putea sa aplic pentru a putea sa incep studiul in acest domeniu? Va multumesc

Iulia Cristina Micu / 20 Octombrie 2011 ora 11:49
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:46
Raspunsul scurt - nu foarte multe. Educatia la acest nivel e in primul rand un castig individual de natura profesionala si logica generala a sistemelor educationale (in toata lumea) este ca cei care doresc sa urmeze astfel de programe trebuie sa faca o investitie personala (care urmeaza sa fie recuperata in viitor). V-as incuraja insa sa explorati posibilitatea de a lua o bursa prin programul Orizonturi Deschise oferit de Fundatia Dinu Patriciu.

Sunt anul 3 la Politehnica si vreau sa plec la un MBA la HBS! Ai ceva sfaturi pentru mine?

Tiron B. / 20 Octombrie 2011 ora 11:49
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:52
Acumuleaza 2-4 ani de experienta de munca relevanta pentru cariera pe care vrei sa o urmezi, intr-un loc in care sa poti sa inveti foarte mult / sa acumulezi experienta diversa. Ideal cu oportunitati de conducere de echipe / initiative noi.
Ia un scor bun la GMAT.
Implica-te in activitati care dovedesc ca-ti pasa de cauze sociale / comunitare (binele celor din jurul tau) si fa-o cu pasiune.
Exerseza-ti abilitatea de "spune povesti convingatore" - de a explica succint si clar de ce e relevanta munca pe care o faci si de ce alegi tu sa o faci.
Cu un an inainte sa incepi procesul de aplicare cere-ne sfatul - o sa putem sa te ajutam cu o evaluare realista a aplicatiei tale si a modului in care poti sa o imbunatatesti ca sa-ti maximizezi sansele de admitere.
Strange bani / oameni care o sa te poata finanta. HBS e scump.

Buna! Ce informatii cunosti legate de burse de doctorat in strainatate pentru protectia mediului - ecologie? Multumesc!

Mihaela Constantin / 20 Octombrie 2011 ora 11:46
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:54
Nu am informatii atat de precise pe nisa asta. Situatia difera enorm de la o universitate la alta. Iti recomand sa incepi cu universitatile din Olanda si tarile nordice (Suedia, Danemarca, Norvegia). Ele sunt cele mai interesate / generoase pe mediu / ecologie. Trebuie sa ajungi sa stai de vorba direct cu conducatorii programelor de doctorat de la universitatile care ofera programele ce te intereseaza. Ei te vor ajuta sa ai acces la oportunitatile existente.

Ma tot uitasem zilele pe internet pt un master in strainate.Printre altele am descoperit ca facultatea absolvita aici trebuie sa fie echivalentul a ceea ce la ei se numeste Bachelor School.As vrea sa stiu care universitati de la noi sunt recunoscute in strainate.Si m-ar interesa in special Universitatea Petru Maior din Tg-Mures!Va multumesc

Pop Tudor / 20 Octombrie 2011 ora 11:44
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:57
Bachelor = absolvent de program de licenta (facultate). Sunt luate in considerare toate programele care sunt acreditate de Ministerul Educatiei. Gasesti lista lor aici.

In ce tari as putea sa-mi continui studiile de master in comunicare si comportament organizational si cam c tarife au acele tari. Cu stima si respect.

andrei cornel / 20 Octombrie 2011 ora 11:36
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:09
In aproape orice tara din Europa. Si bineinteles SUA. In Europa e in principal o decizie de limba: pe Engleza diversitatea cea mai mare e in Marea Britanie, Olanda si tarile nordice; pe Germana e clar Germania; pe Franceza e de mers in Franta sau in Belgia / Luxemburg. Vino la RIUF si vorbeste direct cu reprezentantii universitatilor. Asta dupa ce ai explorat programele oferite de ei. Poti sa incepi aici.
Tarifele difera de la tara la tara si de la program la program: in tarile nordice e gratis, in Franta si Germania costa cateva sute de EUR pe an, in Olanda si Marea Britanie cateva mii de EUR. In SUA costurile pleaca de la 10-15.000 USD / an si merg pana pe la 60-80.000 USD / an.
Te putem ajuta noi (gratuit) sa-ti alegi programele si sa aplici.


imi doresc foarte mult ca fata mea sa studieze in strainatate , este in clasa XI acum, dar marea problema sunt costurile . ce conditii ar trebui sa indeplineasca pentru a beneficia de costuri minime ? multumesc

NASIE CRISTINA / 20 Octombrie 2011 ora 11:35
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:19
Fata dumneavoastra poate sa studieze in strainatate cu costuri nu cu foarte mult mai mari decat cele presupuse de studiul intr-un oras din Romania altul decat cel natal. Elementele relevante sunt:
- Costuri de scolarizare zero in tarile nordice sau cateva sute de EUR in Franta sau Germania
- Alternativ scolarizare in Olanda sau Marea Britanie cu imprumut de la guvernele lor (presupune rambursarea in niste conditii foarte avantajoase in anii de dupa finalizarea studiilor) - detalii aici
- Munca part-time: 15-20 ore pe saptamana pentru un castig de circa 400-700 EUR / luna. Doar ca trebuie multa perseverenta pentru a-ti gasi un job.
- Sustinerea familiei / Imprumuturi pentru bilete de avion, avansuri la cazare si suplimentarea veniturilor cu 200-300 EUR / luna.
Putem sa va ajutam cu optiuni concrete. Ne puteti gasi la RIUF in weekend-ul 22-23 Octombrie sau la birourile noastre din Bucuresti, Timisoara, Cluj.

Cum pot face un masterat in Australia in Statistica Economica si sa si muncesc in paralel?

Felecan Calin / 20 Octombrie 2011 ora 11:29
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:24
Trebuie sa fii admis si sa mergi la studii - conditii obligatorii pentru permisul de rezidenta - conditie obligatorie pentru permisul de munca part-time. Si daca programul iti permite suficient timp si pentru job atunci poti sa cauti un loc de munca. Australia nu se promoveaza foarte activ in Romania, in principal datorita costurilor de scolarizare (15-25.000 dolari / an) dar este una dintre cele mai bune optiuni internationale (dupa SUA si Marea Britanie, alaturi de Olanda, Franta, Germania, tarile nordice). Putem sa te ajutam cu informatii specifice daca ne contactezi.

Daca am terminat o facultate si momentan lucrez ca si economist, sunt sanse sa obtin o bursa de perfectionare intr-o companie din afara? Daca stiti cumva astfel cazuri si cum as putea proceda sa obtin o astfel de bursa sau sa spunem stagiu de practica intr-o companie din Europa, Asia sau America?

VALENTINA / 20 Octombrie 2011 ora 11:28
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:29
Daca nu sunteti in cadrul unui program de studiu (licenta sau master) sansele obtinerii unui stagiu de practica sunt relativ mici. Majoritatea companiilor care sunt deschise sa primeasca oameni in stagii de practica (internships) prefera sa foloseasca programe bine puse la punct impreuna cu universitatile din arealul lor. Alternativa e gasirea unui loc de munca direct in tarile respective (dar in multe cazuri presupune sa aveti deja dreptul de munca acolo, care adeseori e conditionat de rezidenta in tara respectiva). A treia optiune este sa urmariti companii multinationale cu prezenta in Romania care ofera angajatilor lor (mai ales celor noi, in programe de Management Trainee) oportunitatea de a lucra in stagii de cate 3-6-9 luni in pozitii diferite in companiile din diferite tari din cadrul grupului.

Imi doresc sa studiez in strainatate la o universitate cu profil juridic international!In ce tara se acorda ajutor guvernamental pentru acoperirea cheltuielilor de studiu si cum as putea acoperi si celelalte cheltuieli :cazarea,mancarea,etc..Mentionez ca in Romania studiez la o Facultate de Drept ,termin licenta aici iar mai apoi ma voi indrepta catre o Universitate din Comunitatea Europeana,deoarece aici in Romania exista multe lacune in acest domeniu.

Raluca-Alexandra Stanciu / 20 Octombrie 2011 ora 11:16
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 13:37
Atentie ca ajutorul guvernamental (subventionarea costurilor de scolarizare sau acces la imprumut oferit de guvern) este limitat aproape peste tot in Europa la persoanele care nu au urmat deja un program similar subventionat de guvernul tarii lor (Romania in acest caz). Altfel, la modul general, aproape toate statele mari din Europa de Vest ofera o formula de sprijin pentru educatie, dar conditiile difera de la tara la tara (a se vedea si raspunsurile de mai sus).
Celelalte costuri sunt acoperite in general printr-un cumul al mai multor surse (economii / sprijin de la familie, job part-time, imprumut).
Pentru domeniul juridic atentie la compatibilitatea / relevanta programelor pe care vreti sa le urmati cu programul finalizat, respectiv cariera pe care o vizati. Romania functioneaza pe un sistem de drept franco-german iar multe dintre tarile din vest functioneaza pe un sistem anglo-saxon. Nu intodeauna sunt compatibile, dar exista multe (zeci de programe) care permit o imbinare a celor doua tipuri.

Student an IV Medicina Generala UMF Cluj.Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a studia in UK.?

horea radu / 20 Octombrie 2011 ora 11:10
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:06
Depinde de tipul de program in care vreti sa studiati. La nivel de licenta sunt disponibile circa 80 de locuri pentru studenti internationali (aici intra orice cetatean non-UK, chiar daca este din EU). Pentru specializari sunt si mai putine. Recunoasterea studiilor din Romania (pentru medicina) in UK este destul de dificila. Va incurajez sa luati legatura direct cu biroul de admiteri al universitatii pe care o vizati pentru a va spune conditiile exacte. E un proces destul de dificil  - datorita specificitatii domeniului. Va va trebui foarte multa perseverenta.

Buna ziua!As dori sa va intreb care sunt sansele si daca cunoasteti cum poti ajunge sa faci parte din ANCS ,CNCSIS sau din proiecte internationale de mediu de schimbari globale Sunt masteranda in anul 2 la Meteorologie Hidrologie.Si ce sansa poti avea de a obtine in afara studii doctorale la costuri cat mai mici.Multumesc.

Dumitrache Raluca / 20 Octombrie 2011 ora 11:09

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Momentan sunt studenta Erasmus in Belgia. As dori sa continuu masteratul in Belgia, Olanda sau Franta. Care universitati cu costuri nu foarte mari (max.1500 euro) le recomandati din aceste 3 tari si de ce? Universitatile recomandate acorda si posibilitati de angajare sau de intership pe perioada masteratului? Va multumesc.

Elena Sandu / 20 Octombrie 2011 ora 11:06
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:14
Nu facem recomandari generale. Judecatile absolute de tipul universitatea X e mai buna decat universitatea Y nu sunt relevante decat daca absolut toate elementele structurale ale experientei sunt perfect compatibile (domeniul si nivelul studiilor, limba de studii, durata, tipul de mediu social, orientarea / misiunea programelor de studii, metodele de predare / interactiune cu studentii, plasamentele in cariera, mediul studentilor / gradul de internationalizare, amplasarea geografica etc), iar aceasta compatibilitate perfecta e rar intalnita. Pentru o selectie / filtrare personalizata in functie de preferintele dumneavoastra va incurajez sa luati legatura cu colegii mei de la EDMUNDO care va pot face recomandari in urma unei analize individuale a profilului dumneavoastra.
Majoritatea universitatilor de stat din tarile enumerate de dumneavoastra ar trebui sa aiba costuri egale sau mai mici cu 1.500 EUR.
Majoritatea universitatilor cu o buna recunoastere pe piata educationala / a fortei de munca au programe de internship bine puse la punct. E unul dintre elementele importante de diferentiere fata de universitatile din Europa de Est.

In situatia in care esti absolvent al studiilor de licenta din cadrul ASE si urmezi un program de masterat in alta tara, care insa NU este prin colaborare cu ASE-ul, la revenirea in tara aceste studii sunt recunoscute ca fiind valabile? Multumesc

Brestoiu Clementina / 20 Octombrie 2011 ora 11:01
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:18
- Da, automat daca studiile au fost facute la o universitate acreditata la nivel european.
- Printr-un proces gestionat de Ministerul Educatiei pentru toate celelalte cazuri.

Dar recunoasterea asta are o relevanta limitata. Ea e o conditie formala intr-un proces de angajare la stat. Altfel, pentru angajare la o companie privata recunoasterea asta e rar solicitata (eu nu cunosc niciun caz).

1. Din discutiile avute cu fiica mea, care este studenta in anul III la ASE, am inteles ca programele de masterat sunt de doua feluri ( cred ca se numesc " academice" si " de cercetare" ) si ca daca urmezi una din aceste forme, ulterior nu mai esti eligibil pentru doctorat. Imi puteti clarifica, va rog ? 2. Este adevarat ca studiile efectuate in cadrul ASE - programul de licenta nu sunt recunoscute la toate institutiile de invatamant superior pentru a intra direct in programul de master ? Daca DA: Cum se pot afla care sunt aceste institutii / specializari ( sau invers, care sunt cele care recunosc integral studiile ASE) ? 3. Pentru efectuarea studiilor de master exista posibilitati de creditare in tara sau strainatate, care sa ofere conditii avantajoase tinerilor masteranzi? Va multumesc anticipat

Brestoiu Clementina / 20 Octombrie 2011 ora 10:53
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:26
1. Sunt doua mari tipologii de programe academice: profesionale si academice / de cercetare. Prima categorie e concentrata pe dezvoltarea unor abilitati relevante pentru insertia pe piata muncii iar cea de-a doua pe cunostinte si abilitati necesare intr-un parcurs academic (doctorat, post-doc etc). Totusi nu toate programele doctorale iau in calcul aceasta diferenta atunci cand admit candidati, mai ales pentru ca in multe tari (care genereaza candidati) nu se face aceasta distinctie la nivel de master. Deci e posibil sa fie o problema de eligibilitate pentru anumite programe de doctorat, dar in niciun caz nu e o certitudine ca asa se va intampla la toate.
2. Absolventii de program de licenta de la ASE sunt acceptati la cele mai bune programe de master / doctorat din lume (Harvard, Stanford, Oxford, Cambridge etc). Nu stiu de nicio circumstanta in care un absolvent de ASE sa nu fie acceptat din cauza numelui de pe licenta. Evident, sunt multe alte universitati din lume a caror diploma cantareste mult mai mult dar in niciun caz o diploma de la ASE nu te descalifica automat.
3. Exista cateva posibilitati in Romania - cu niste produse destul de slabe, conditii nu foarte avantajoase - dar din pacate nu le pot prezenta aici. Va uitati cu atentie in Top 20 al bancilor si le puteti identifica.

Au mai scazut costurile pentru studii in ultimul an? Credeti ca se vor mai reduce taxele percepute de universitati/scoli de MBA?

Ana / 20 Octombrie 2011 ora 10:43
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:28
Nu cred ca o sa apuc ziua in care vreun program de MBA care conteaza / merita o sa-si reduca taxele. N-ar avea de ce.
Din contra, majoritatea programelor isi maresc taxele anual, uneori cu dublul-triplul inflatiei.

Cum se poate obtine o bursa din mediul privat? Altfel spus, care sunt sugestiile dvs. referitor la pasii pe care trebuie sa-i parcurg pentru a gasi o companie care sa ma sustina financiar pe durata studiilor in strainatate (studii in domeniul economic)? De asemenea, cunoasteti cumva cazuri in care s-au acordat astfel de burse? Multumesc!

Madalina-Denisa / 20 Octombrie 2011 ora 10:31
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:32
Foarte putine astfel de cazuri. Exceptand situatiile in care exista legaturi personale cu oameni din conducerea companiei / actionariat si situatiile in care companiile au programe structurate de burse (si comunicate public foarte bine) - in Romania foarte putine - nu cred in succesul unui demers de a obtine burse din mediul privat (principala problema fiind un cadru legal care nu incurajeaza deloc acordarea unor astfel de burse). Solutiile de finantare trebuie cautate in alta parte (economii / sustinerea familiei, burse de la ONG-uri, guverne, imprumuturi).

Se pot gasi burse avantajoase in studii sau macar continuarea lor in arhitectura, eventual in tarile nordice?

Mari / 20 Octombrie 2011 ora 10:29
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:33
Cred ca exista o serie de programe. Te rog ia legatura cu colegii mei de la EDMUNDO si ei vor putea sa-ti dea informatii precise si detaliate.

Liceu in strainatate. Puteti sa ne ajutati cu informatii despre posibilitatea (ca) copilul nostru care in prezent este in casa a VIII a sa urmeze un liceu in strainatate, in conditii de costuri suportabile (de preferat Finlanda). Multumesc

Dan Vieriu / 20 Octombrie 2011 ora 10:29
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:37
Nu va pot ajuta cu astfel de informatii.
Mai mult, nu incurajam plecarea copiilor in strainatate la nivel de liceu decat in cazuri absolut speciale (gen o scoala foarte buna pentru copii cu talente artistice / sportive evidente si performante demonstrate). Adolescenta e o perioada foarte critica in care sunt foarte importante sustinerea emotionala din partea parintilor si sprijinul pentru depasirea unor situatii dificile / evitarea riscurilor specifice varstei. Aceste structuri de suport dispar daca exista o distanta fizica mare / lipsa de disponibilitate imediata.

Sunt student in anul I la Unefs Bucuresti Facultatea de Educatie Fizica si Sport. As dori sa-mi continui studiile in strainatate si as vrea sa stiu daca exista corespondenta in state europene si care sunt conditiile de inscriere, taxe, vize, burse, imprumuturi pentru taxe.

Andrei Bogdan / 20 Octombrie 2011 ora 10:28

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Fiul meu este in clasa a X-a la un colegiu din Bucuresti. Doreste sa faca studiile universitare in Europa, de preferat tarile nordice. Ce universitati din Europa au cursuri fara taxa sau cu taxe minime? De unde obtinem informatii despre facultati din Europa, mod de inscriere, taxe etc.? Ce universitati din Europa puteti recomanda tinerilor din Romania pentru a avea mai multe sanse in cariera? Multumesc!

DANA GHEORGHE / 20 Octombrie 2011 ora 10:28
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 14:39
Vedeti raspunsurile de mai sus, cred ca acopera intrebarile dumneavoastra.

In domeniu financiar bancar in ce tara si eventual la ce universitate as putea sa fac un master, cu costuri mai mici ? Va multumesc anticipat.

reli / 20 Octombrie 2011 ora 10:24

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt anul 3 la Psihologie si as dori sa urmez un master in Franta. Nu stiu ce master este mai bun, cel de cercetare sau cel profesional pentru gasirea unui loc de munca la intorcere in Romania. Cu multumiri.

Lari-Maria / 20 Octombrie 2011 ora 10:23

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Aveti cunostinta de vreun program cu vreo universitate din Brazilia privind programe de master sau doctorat in domeniul economic? Multumesc

Robert Andrei / 20 Octombrie 2011 ora 09:42

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Doresc sa urmez un MBA in strainatate (EU) insa cele mai bune au preturi foarte ridicate si nu ofera burse integrale. Inafara de Fundatia Dinu Patriciu, mai cunoasteti alte institutii care ofera burse independente? Compania nu are fonduri pentru a ma sprijini si oricum incerc sa reduc suma pe care ar trebui sa o imprumut in ultima instanta (stiu ca exista conditii speciale de imprumut pt studii).

Andrei L / 20 Octombrie 2011 ora 09:35

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua , sunt elev in clasa a 9-a la un liceu din Tg-Jiu , as dori ca dupa terminarea liceului sa studiez la o universitate din strainatate , in domeniul economic, finante banci, cum ar veni la ASE. Ce universitati imi recomandati ( preferabil Anglia sau USA) cu costuri suportabile dar si cu posibilitatea angajarii simultan cu facultatea? Asa , sau sa merg la ASE , dupa care sa fac un master in strainatate? Sunt valabile studiile de la ASE afara ? Conteaza foarte foarte mult pentru un angajator(in domeniu) faptul ca ai studiat afara? Care este posibilitatea ca dupa terminarea unei facultati in Romania sa te stabilesti afara cu un job in domeniu? Va multumesc.

alin velican / 20 Octombrie 2011 ora 09:20

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua, Am 37 de ani si lucrez in turism. Sunt formator si consultant in turism si am cateva colaborari unde predau. Am lucrat in toate domeniile acestei industrii si anume am fost manager de hotel, manager de restaurant, manager de agentie de turism si am lucrat chiar si in casino. Am multe calificari in domeniu, iar pregatirea o am pe TURISM-ASE si un master pe Relatii internationale la Universitatea Bucuresti. Pentru persoanele cu o bogata experienta teoretica si practica exista tari care ofera burse pentru master, studii de doctorat sau specializari ? Mi-as dori sa studiez fie un MASTER OF ARTS INTERNATIONAL HOSPITALITY & TOURISM LEADERSHIP sau sa ma specializez in YIELD Management.. Ce sanse am sa obtin o bursa la 37 de ani si unde ? MULTUMESC

Andreea Sirbu / 20 Octombrie 2011 ora 08:38

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt student la medicina dentara (stomatologie) in anul 1 un cadrul UMF Targu Mures. As dori sa ma transfer pentru continuarea studiilor intr-o tara nordica. Este posibil acest lucru? Care sunt pasii care trebuie urmati si la cat se pot ridica costurile pentru scolarizare si cazare, masa. Multumesc anticipat.

Marius Maier / 20 Octombrie 2011 ora 08:37

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un absolvent de liceu pentru a studia medicina in strainatate , cu costuri minime ? Multumesc

iosifescu daniela / 19 Octombrie 2011 ora 11:54

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt student la Politehnica Bucuresti sectie de Roboti Industriali, si am bursa de studii plus o bursa de excelenta din partea unei companii multinationala de top. Sunt in an terminal si m-ar interesa sa fac master-ul undeva in Europa. Ce mi-ati recomanda si ce sanse as avea? Cam care sunt conditiile de admitere la o asemenea facultate si ce pasi trebuie urmati avand in vedere distanta?

Dan-Radu Rosiu / 19 Octombrie 2011 ora 11:28

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua. Intentionez sa ma inscriu la master intr-o tara nordica, avand ca optiuni Copenhagen BS si alte cateva facultati din Suedia si Norvegia. Care sunt modalitatile de finantare adoptate de studentii care sunt in curs/au terminat studiile in aceste tari? (excluzand bursele care sunt conditionate de intoarcerea in tara). (in special in Norvegia si Danemarca) Raportandu-le la acelasi esantion, cati dintre cei inscrisi s-au intors in tara? (desigur, daca exista o evidenta a acestora) Multumesc. Multumesc

Andreea / 19 Octombrie 2011 ora 11:14

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Baiatul meu este in anul trei la Universitatea Bucuresti,Fac. de geografie-planificare teritoriala. Pentru masterat in strainatate cum se procedeaza ? Va multumesc.

dreghici ioan / 18 Octombrie 2011 ora 20:39

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

mi as dori sa studiez.In prezent sunt doctorand , nu beneficiez de bursa de studii ,sunt la studii la buget dar mi- as dori sa pot studia in Marea Britanie ,londra. Care ar fi costurile ?

laura tibulca / 18 Octombrie 2011 ora 20:32

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Ce pondere in aplicatie are varsta? Am 42 ani si as vrea sa fac un master degree in domeniul in care lucrez de ani de zile, dar care n-are mult de-a face cu facultatea mea.

Dragos Balta / 18 Octombrie 2011 ora 18:34

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua, Sunt parinte si , ca atare, imi doresc cei mai bun pentru copii. Se poate studia in strainatate, sa zicem vreun colegiu international, si de la varsta gimnaziala? Nu fac parte din elita societatii si m-ar interesa un colegiu public sau cu taxele de scolarizare mai usor de suportat. O zi buna!

georgeta corina oprescu / 18 Octombrie 2011 ora 16:21

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt elev al liceului Mihai Vitezul din Bucuresti:as dori sa studiez in Anglia la o facultate cu profil legat de managementul afacerilor: Va rog sa ma indrumati cui trebuie sa ma adresez pt. informatii,eventual daca se poate sa-mi dati cateva site-uri pe profil pt. a aplica; Deasemeni as fi interesat de costurile estimative per an de studiu la o facultate de nivel mediu pe profil Multumiri

viorel ifrim / 18 Octombrie 2011 ora 15:36

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt guverne care ofera imprumut pentru studii universitare si pentru studenti care provin din alte tari, pe care il returnezi dupa absolvire. Puteti sa imi spuneti va rog care sunt tarile si care sunt conditiile ? Am inteles de pilda ca Olanda ofera astfel de imprumuturi dar numai pentru cetatenii anumitor tari, iar Romania nu este printre aceste tari As dori mai multe informatii referitoare la posibile surse de finantare si conditii Multumesc

Lacramioara Condea / 18 Octombrie 2011 ora 14:51
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 20 Octombrie 2011 ora 12:18
In momentul in care esti acceptat la o universitate de stat din Marea Britanie sau Olanda ai in mod automat acces la imprumuturile oferite de guvernele tarilor respective. Imprumuturile acopera integral costurile de scolarizare - tuition fees. Nu e nevoie de giranti sau garantii. Poti sa le primesti ca roman = cetatean EU. Mai raman de acoperit costurile de viata: cazare, mancare, alte mici cheltuieli de zi cu zi. In plus, in Olanda poti sa primesti si o subventie de circa 250 EUR + abonament de transport, asta daca dovedesti ca muncesti part-time. Te putem ajuta cu toate detaliile prin intermediul serviciului nostru gratuit de consiliere educationala EDMUNDO - www.edmundo.ro.


Setari Cookie-uri