Cursul de schimb ar putea ajunge la un maxim de 4,2 lei/euro in primul trimestru din 2009, considera majoritatea analistilor, spunand ca deprecierea leului, care ar putea scoate la iveala efectele adverse ale indatorarii in valuta a populatiei, nu poate fi evitata fara inasprirea politicii bugetare.
"Cursul depinde de colaborarea dintre noul guvern si banca centrala, de accesul la fondurile Uniunii Europene (UE, n.r.), precum si de cum va evolua contextul international, si de perceptia investitorilor asupra conditiilor din piata si a evolutiei riscurilor", a spus, citat de NewsIn, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Noul guvern trebuie sa ia masuri pentru intarirea politicii fiscale si sa restranga cheltuielile bugetare, pentru a tine sub control deficitul bugetar si pentru a ajuta la corectia deficitului de cont curent, considera Anghel. In caz contrar, este posibil sa vedem si un curs mediu peste 4 lei/euro.

Mai mult, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca, daca mesajele de redresare a politicii bugetare intarzie, cursul de schimb va fi greu de tinut sub 4 lei/euro.

"Trebuie sa taie cheltuielile si sa refaca bugetul. Daca masurile de la nivelul politicii bugetare nu vin repede, deprecierea leului va fi greu de evitat", a mai spus Dumitru.

El estimeaza ca moneda nationala se va deprecia pana la 4,2 lei/euro in primele trei luni ale lui 2009, "conditionat de deciziile luate la nivelul politicii bugetare". "Pe termen scurt, BNR poate tine cursul, dar in continuare avem nevoie de ajutor structural", a completat economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Dumitru prognozeaza, totusi, pana la finalul acestui an, o revenire a cursului la 3,80 lei/euro.

Economistul senior al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, a declarat ca banca isi va revizui prognozele privind evolutia cursului de schimb in 2009, luand in calcul un nivel mediu peste 4 lei/euro pentru fiecare trimestru al acestui an.

"Ne asteptam la un curs de 4,2 lei/euro in primul trimestru al anului, de 4,05 lei/euro in al doilea trimestru, pentru ca in urmatoarele trei luni leul sa revina la nivelul de 4,2 lei/euro. Probabil ca moneda nationala va incheia anul 2009 in jurul lui 4 lei/euro", a spus Chidesciuc.

El considera ca, desi luna august a adus, in ultimii ani, o apreciere puternica a monedei nationale, in special datorita banilor care au intrat in tara de la romanii care muncesc in strainatate, cursul de schimb nu va mai beneficia de acest avantaj in 2009.

"Chiar de anul trecut s-a vazut ca au intrat mai putini bani, iar in 2009 ne asteptam la si mai putin, pe fondul deteriorarii economiei zonei euro", a spus economistul senior al ING Bank Romania.

Chidesciuc se asteapta, in acest context, la interventii "foarte dese" ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), "pentru a nu lasa leul sa se deprecieze brusc, ci gradual".

BNR a intervenit in octombrie, in mod direct in piata valutara, insa dealerii din piata au suspectat si interventia indirecta a bancii centrale, pentru a sustine moneda nationala, in conditiile in care, referindu-se la acea perioada, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit despre "un atac esuat asupra leului".

"Un bun exemplu este ce s-a intamplat cu zlotul polonez in ultima perioada. A trecut de 4 unitati/euro, situatie care s-ar fi intamplat in mod normal si in cazul leului, mai ales ca economia Poloniei este mai solida decat cea a Romaniei", a mai spus analistul ING Bank.

Pe de alta parte, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, subliniaza ca monedele emergente din regiune ar putea evolua decorelat in urmatoarea perioada, asa cum s-a mai intamplat si in ultima parte a lui 2008.

El sustine ca unele tari emergente ar putea grabi adoptarea monedei unice europene in actualul context economic international, "ceea ce duce, in mod normal, la deprecierea valutei respective".

"Nu stiu daca acesta va fi si cazul Romaniei, este o decizie politica pana la urma, luata in cadrul dialogului intre Guvern si BNR, insa Executivul se va concentra, cel mai probabil, pe necesitatile imediate", a mai spus Anghel.

Deprecierea leului ar putea scoate la iveala efectele adverse ale indatorarii masive in valuta

Calitatea portofoliilor de credite ale bancilor se va deteriora, in cazul deprecierii sustinute a monedei nationale, insa bancherii spun ca si-au luat masurile necesare pentru a contracara efectele adverse ale indatorarii masive in valuta din ultimii ani.

Deprecierea leului pana la 4,2 - 4,25 unitati/euro, in acelasi timp cu ieftinirea garantiilor imobiliare pentru creditele Volksbank Romania ar duce la o crestere cu 50% a provizioanelor de risc pentru imprumuturi, dar ar permite inca un avans al profitului cu 25% pe 2008 fata de 2007, a declarat recent, citat de NewsIn, presedintele bancii, Gerald Schreiner.

"Din portofoliul de credite, 80% sunt imprumuturi ipotecare, deci pentru nivelul imprumuturilor neperformante conteaza atat evolutia cursului de schimb, cat si valoarea colateralului", a mai explicat el.

Banca Romaneasca a realizat teste de stres pentru cazul in care cursul de schimb va urca peste nivelul de 4 lei/euro in perioada urmatoare, dar considera ca aceasta depreciere nu ar aduce probleme semnificative in rambursarea creditelor de catre clientii bancii, a spus directorul subsidiarei romanesti a National Bank of Greece (NBG), Andreas Maragkoudakis.

"Este posibil ca leul sa treaca de acest nivel, insa nu ne asteptam la mari probleme, pentru ca ne-am luat deja masurile necesare", sustine Maragkoudakis.

Presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat, pentru NewsIn, ca evolutia monedei nationale in 2009 va depinde, in principal, de contextul economic. Cu toate acestea, el se asteapta la "fluctuatii importante" ale cursului de schimb si nu exclude deprecierea leului peste pragul de 4 lei/euro.

Pe de alta parte, presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi, sustine ca banca pe care o conduce a realizat mai multe scenarii pentru 2009, insa "nici cel mai pesimist dintre ele nu ia in calcul un curs de schimb peste 4 lei/euro".

"Nu cred ca va ajunge peste acest nivel, care, de altfel, ar putea face bine economiei romanesti, incurajand exporturile. Cursul s-ar putea situa, anul viitor, in intervalul 3,60 - 3,90 lei/euro", a spus Diosi.
Ionut Dumitru considera ca, desi la 4 lei/euro, cursul de schimb intra intr-o "zona de risc", acest nivel nu este unul periculos pentru calitatea portofoliilor de credite in valuta ale bancilor.

"In 2009, presiunea pe provizioane va fi mare, deoarece exista riscuri atat din deprecierea monedei nationale, cat si din scaderea valorii colateralului, in conditiile ieftinirii proprietatilor imobiliare. Cei care s-au indatorat in valuta pot incepe sa aiba probleme, insa cred ca deteriorarea calitatii portofoliilor va fi controlabila", a mai spus Ionut Dumitru.

Leul a ajuns la 4 lei/euro, minimul ultimilor 4 ani, insa volatilitatea cursului de schimb in 2008 a fost mai redusa ca in 2007

Moneda nationala s-a depreciat, in 2008, cu 10,3%, pana la un curs mediu de 3,6827 lei/euro, de la media de 3,3373 lei/euro in 2007.

Cu toate ca nivelul atins de leu in ultimele zile din 2008 este cel mai jos fata de euro din ultimii patru ani, volatilitatea cursului de schimb in acest an a fost mai redusa fata de 2007.

Astfel, deprecierea monedei nationale a fost mai puternica in a doua parte a anului 2007, cand leul a pierdut 16,4%, de la un maxim de 3,1112 lei/euro pe 2 iulie 2007, la 3,6221 lei/euro pe 23 noiembrie, comparativ cu deprecierea din al doilea semestru al lui 2008, cand diferenta intre cursul maxim (3,9964 lei/euro pe 29 decembrie) si cursul minim (3,4719 lei/euro pe 7 august) a fost de 15,1%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri