O calatorie in Mongolia, Africa Centrala sau o croaziera in Atlantic. Doresti sa fii contactat de partenerul de afaceri sau sa impartasesti experientele placute cu cei dragi? Exista zone in Romania in care este imposibila \'prinderea unui semnal\', iar telefonul mobil, chiar si cvadruple-band, nu te va ajuta prea mult. Pentru astfel de situatii exista doar o solutie: telefonia prin satelit
Telefonia prin satelit a aparut pe piata comerciala in 1998 dar nu a atins un succes ametitor datorita retelelor de telefonie mobila clasica. Cu toate acestea, o serie intreaga de persoane se bazeaza numai pe acest tip de telefonie, de la muncitorii de pe o platforma petroliera la membrii unei expeditii in Himalaya sau in jurul Polilor.

Telefonia mobila prin satelit reprezinta de asemenea principala metoda de comunicare pentru cei aflati pe un vas care traverseaza un ocean, pentru cei care trec prin apropriera unui desert si mai ales pentru cei care se gasesc in locuri unde telefonia mobila nu a ajuns pur si simplu. Iar uraganul Katrina de anul trecut a reprezentat un imbold pentru industrie avand in vedere faptul ca majoritatea antenelor de telefonie celulara fusesera distruse si in plus multe zone nici nu beneficiau de acoperire din partea operatorilor de telefonie celulara.

Telefonia mobila prin satelit are deci un viitor, caci este posibil sa ajungi intr-o zona in care telefonul mobil standard nu va fi utilizabil. Industria a pasit insa cu stangul, dupa ce cei mai mari operatori din piata, Iridium Satellite si Globalstar, au intrat sub protectia legii falimentului. Insa acestia au revenit n afaceri dupa cativa ani si in acest moment impart cu inca doi jucatori importanti o piata mondiala estimata la aproximativ 500.000 de clienti.

Telefoane de la 500 la 5.000 de dolari

Alegerea operatorului de telefonie mobila prin satelit trebuie facuta in functie de mai multi factori, de la zona in care va fi folosit telefonul pana la tipul de date pe care dorim sa le transferam (doar voce sau si poze, e-mail si alte aplicatii specifice). De asemenea, pretul convorbirilor si telefoanelor (care se cumpara in general de la operator) reprezinta un alt factor important care trebuie luat in calcul in momentul alegerii operatorului.

Operatorii din piata sunt foarte bine diferentiati, fiecare dintre ei exceland pe un anumit segment, dupa cum remarca pentru Herald Tribune analistul NSSL, Danielle Edwards - product marketing manager la firma de consultanta in domeniu NSSL. Costul convorbirilor a scazut in ultima perioada si mai toti operatorii includ in abonamentul de baza un numar de minute gratuite.

Daca iti doresti cea mai buna acoperire din lume, din Antarctica pana la Polul Nord, cea mai buna alegere este Iridium. Insa calitatea conexiunii lasa de dorit si viteza de transfer a datelor este de asemenea mica. Costul unei convorbiri este relativ redus, in medie 1,5 dolari pe minut iar un telefon costa in jur de 1.500 de dolari.

Globalstar ofera telefoane la preturi mult mai reduse (500-600 dolari) si o viteza de transfer ceva mai buna decat Iridium, dar nu are acoperire in zona din sudul Desertului Sahara, India si in zona celor doi Poli. Pe de alta parte, telefoanele Globalstar pot functiona si pe baza retelelor locale de telefonie mobila, chiar daca zona nu este in raza satelitului, insa convorbirile vor fi considerabil mai scumpe.

Si telefoanele Thuraya Satellite Communications, un operator din Dubai, pot fi folosite in retelele GSM, operatorul avand si cele mai mici si atragatoare modele de telefoane. Viteaza de transfer a datelor este mai mare comparativ cu Globalstar, dar operatorul nu ofera acoperire decat in zona cuprinsa intre estul Chinei si coasta franceza plus Africa.

Cea mai buna viteza de transfer a datelor o ofera Inmarsat. Clientii acestui operator folosesc device-uri de marimea unui leptop, cu o greutate intre 1-2 kilograme, acesta reprezentand unul din principalele dezavantaje ale companiei, alaturi de pretul ridicat al unui handset: intre 2.000 si 5.000 de dolari. Insa viteza de transfer este uimitoare, apropiindu-se de o conexiune medie de tip broadband. Utilizatorii pot realiza convorbiri telefonice si in timpul transferului de date, Inmarsat acoperind aproape tot Globul, cu exceptia zonei Australiei.

Iridium are aproximativ 160.000 de clienti, iar Globalstar a raportat aproximativ 200.000. Impreuna cu clientii celorlalti jucatori importanti din piata, se aduna doar 500.000 de clienti pe tot Globul, insa analistii estimeaza ca numarul lor va creste in urmatorii ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri