Conditiile restrictive impuse de BNR la care se adauga prudenta (uneori exagerata) a bancilor, salariile mici sau lipsa experientei la un anumit loc de munca sunt motive care ne impiedica, de multe ori, sa contractam un credit de uz personal.
Cu avantajele si dezavantajele lor, cardurile de credit si descoperitul de cont pe cardurile de debit (overdraft) sunt alternative viabile la deja consacratele imprumuturi de uz personal. Cu o dobanda, ce-i drept mai mare decat in cazul creditelor de uz personal, majoritatea bancilor din Romania au in portofoliu carduri de credit.

Conditii avantajoase la CEC

CEC ofera cardul de credit MasterCard in lei pentru persoane fizice. Cardul de credit CEC este cu utilizare nationala si internationala pentru tranzactii eliberari numerar si plati la comercianti, oriunde se regaseste sigla MasterCard. Suma ce poate fi obtinuta prin cardul de credit variaza intre un minim de 500 lei si un maxim de 50.000 lei, in conditiile in care linia de credit nu depaseste trei salarii lunare. Dobanda este de 17,5% pe an in conditiile unei perioade de gratie de 59 de zile aplicabila numai la tranzactiile la comercianti. Suma minima de rambursat este de numai 2,5%.

In Romania se pot extrage de la ATM maximum 3.500 lei pe zi in timp ce in strainatate suma maxima atinge 1.500 euro pe zi. Taxele de administrare se situeaza in jurul valorii de 4 lei platibila lunar. Pentru depasirea limitei de credit dobanda aplicata este de 35% pe an. Taxa de emitere a cardului este de zece lei. Pentru eliberarea de numerar comisioanele sunt de 1,5 % in strainatate si 1% plus 3 lei in Romania. Pentru reteaua CEC se aplica un comision de 1% plus 2 lei.

Potrivit reprezentantilor CEC overdraftul se poate obtine doar pe un card de debit pe care se transfera salariul detinatorului de card. Descoperitul de cont care se poate obtine pe cardul de debit este de pana la trei venituri nete lunare, libere de sarcini, in functie de analiza individuala de risc si bonitate. Dobanda perceputa pentru banii cheltuiti din overdraft este de 14% pe an.

Finansbank, cea mai ampla oferta

Cardurile constituie unul dintre segmentele de mare interes pentru Finansbank. Tocmai de aceea banca are cea mai vasta oferta in acest domeniu, cu cinci tipuri de carduri. Dintre ele Avantaj Standard, Avantaj Gold, Clasic si Gold sunt carduri de credit. Pentru ca primele doua se limiteaza la cumparaturi din magazinele partenere Finansbank va vom prezenta mai pe larg produsele Clasic si respectiv Gold.

Cardul de credit CardFinans Visa Classic reprezinta o modalitate eficienta de a avea acces la o linie de credit oferita de Finansbank. Pentru tranzactiile comerciale efectuate cu CardFinans Visa Classic, posesorul de card poate beneficia de o perioada de gratie, fara a plati dobanda, de pana la 30 de zile. Finansbank ofera o perioada de creditare nelimitata cu conditia efectuarii rambursarii lunare minime de 15% din totalul sumei utilizate din linia de credit acordata. Cardul poate fi utilizat la orice ATM sau POS.

In cazul extragerii de numerar din strainatate suma de bani va fi automat convertita in moneda locala. Produsul are o arie larga de utilizare de la cumparaturi in magazinele partenere Visa pana la extragerea de numerar. Pentru tranzactiile comerciale, dobanda se va calcula din ziua emiterii extrasului de cont. Pentru retragerile de numerar de la ATM, dobanda se va calcula din ziua efectuarii tranzactiei. Taxele ce trebuie achitate pentru a obtine cardul se ridica la aproximativ 24 de lei plus o taxa anuala de administrare a contului de card in valoare de 16 lei.

Dobanda este de 28% atat pentru extragerea de numerar din linia de credit cat si pentru creditul utilizat intre data de inchidere a ciclului de utilizare si data scadenta. Mare atentie la dobanda penalizatoare pentru ca in cazul neachitarii la termen a sumei datorate veti plati nu mai putin de 70% din valoarea creditului. Comisioanele de extragere sunt de 1-2% in functie de utilizarea cardului la care se adauga in jur de 4 lei. Dobanda de depasire a liniei de credit este de 50% pe an din valoarea depasita. Pentru a beneficia de un card Finans trebuie sa aveti o vechime minima la locul de munca de sase luni. Valoarea creditului este calculata in functie de venitul aplicantului.

Fara comisioane de acordare si suma minima de rambursat la Romexterra

Romexterra Bank vine cu doua oferte pentru card de credit si trei pentru card de debit cu posibilitate de overdraft. Visa Classic este un card de credit in lei destinat persoanelor fizice. De mentionat ca banca nu percepe taxe si comisioane de acordare si nici nu impune o suma minima de rambursat. Dobanda anuala este de 19,9%.

"Referitor la DAE card credit, va informez ca acesta depinde de comportamentul clientului. Daca foloseste cardul la comercianti, dar returneaza suma in perioada de gratie, dobanda este 0; daca nu, are 19,9%", ne-au precizat reprezentanti ai bancii.

In cazul celor trei tipuri de carduri de debit mentionate, clientul poate opta pentru facilitatea de descoperit de cont (overdraft), in limita a trei venituri nete. Pe aceste carduri se pot vira, la solicitare, si drepturile salariale. Taxa de emitere a cardurilor - este 0%. Comision 0% pentru acordarea overdraft-ului prin intermediul cardurilor. Suma minima de plata lunara 0% din soldul utilizat al creditului, posesorul de card trebuie sa plateasca in termen de o luna de la calculare, doar dobanda aferenta lunii anterioare. Dobanda perceputa pentru overdraft este de 19%. Cardurile sunt emise in lei, dar pot fi folosite international acolo unde este afisata sigla sub care a fost emis cardul.

Unicredit, carduri pentru rezidenti dar si nerezidenti

Unicredit Romania are doua oferte pentru cardurile de credit, ambele in parteneriat cu MasterCard. Banca ofera acest produs atat persoanelor rezidente cat si celor nerezidente. In cazul primei categorii conditiile de acordare includ domiciliul stabil in Romania si un venit minim pe familie de 700 lei. In stabilirea capacitatii de rambursare se pot lua in calcul: venituri din salariu, venituri din chirii, din profesii liberale si drepturi de autor, precum si orice alte venituri viitoare si permanente ce pot fi dovedite cu documente justificative.

Pentru nerezidenti conditiile includ obligativitatea constituirii unui depozit colateral in suma de 120% din valoarea creditului. Dobanda efectiva este 21% pentru lei si respectiv 10% pentru valuta cu o perioada de gratie de 50 de zile. Taxa de emitere este de 3 euro iar cea de administrare anuala de 12 euro. Comisionul de retragere de la ATM este de 1%. Suma lunara de rambursat este de 10% din valoarea totala la care se adauga plata integrala a comisioanelor si taxelor.

UniCredit ofera descoperit de cont in lei pe cardurile de debit Maestro.
Conditii:
- limita minima de salariu: 360 lei
- limita de credit maxima: 2 salarii, dar nu mai mult de 9.200 lei
- perioada de gratie: nu exista
- comision initial de emitere: nu exista, se iau numai comisioanele aferente cardului de debit
- comisioane de administrare: nu exista
- dobanda pt sumele trase: 19%/an
- dobanda penalizatoare pt sumele trase neplatite: rata dobanzii + 15%
- comision retragere ATM: 0,5% la ATMurile proprii, 0,5% + 2.5 RON la alte banci
- Conditia necesara mentinerii Overdraft-ului este virarea lunara a salariului.

Venit minim 100 euro pentru un card de la Alpha

Printre produsele oferite de Alpha Bank Romania se regasesc si cardurile de credit AlphaCard VISA Credit. Pentru a beneficia de un AlphaCard VISA Credit, singura conditie care trebuie sa fie indeplinita de client este sa aiba un venit lunar stabil de minim 100 EUR net echivalent. Pentru creditul utilizat dobanda standard este de 21% pe an, la lei, dar nu se percepe dobanda pentru platile facute la comercianti oriunde in lume daca suma datorata este rambursata intr-o perioada de gratie de pana la 45 de zile de la cheltuirea banilor.

In ceea ce priveste overdraftul, banca ofera aceasta facilitate atat posesorilor de carduri AlphaCard VISA Electron (card pentru incasarea salariului) printr-o conventie semnata cu angajatorul, cat si posesorilor de carduri AlphaCard VISA Classic, ca instrument de loializare, recompensand 6 luni de utilizare a cardului. In ambele cazuri facilitatea de credit aferenta contului curent este de pana la 3 salarii lunare nete.

Noul venit, Piraeus Visa Classic

Piraeus Bank Romania a lansat in cursul lunii iunie cardul de credit Piraeus Visa Classic. Solicitantul trebuie sa aiba minim 21 ani si maxim 65 de ani pana la sfarsitul perioadei de validitate a imprumutului si minimum 3 luni de vechime la locul actual de munca sau minim 1 an experienta totala in munca. Suma maxima de creditare este de 5.000 lei in conditiile unei perioade de gratie de 51 de zile. Dobanda este de 21% pe an. Pentru un credit de 3.000 lei, la un salariu de 1.000 lei dobanda anuala efectiva ajunge la 26,13%. Pentru un credit de 6.000 lei, la un salariu de 2.000 lei dobanda efectiva va fi 24,62% pe an.

"Vivere" la BRD

Oferta BRD include un singur card de credit. Cardul Vivere permite obtinerea unei linii de credit in lei cu o suma cuprinsa intre 800 si 20.000 lei. Dobanda este de 24% pe an la care se adauga comisioanele de retragere ce variaza intre 2 si 15 lei. Perioada de gratie merge pana la 55 de zile doar pentru plata la comercianti.

Trei produse la Raiffeisen

Raiffeisen Bank detine in portofoliul sau trei produse de card de credit: Raiffeisen Bank Standard, Raiffeisen Bank - Vodafone, Raiffeisen Bank Gold. Produsul Standard ofera o linie de credit intre 200 si 3.500 de euro. Suma minima de rambursat este de 5%. Dobanda este de 28% pe an. Pentru retrageri de numerar se pot folosi maximum 40% din linia de credit acordata. Taxa anuala de administrare este de 40 lei. Taxa de schimbare card 50 lei. Comisioanele de retragere variaza intre 1 si 2%.

La Raiffeisen pot beneficia de Overdraft toate persoanele care primesc salariul in contul de card Visa Electron sau Maestro. Obtinerea acestui credit este simpla, prin completarea unei singure cereri. Nu sunt necesari giranti sau alte garantii suplimentare. Solicitarea limitei de descoperire in cont nu este comisionata de catre banca.

Odata aprobata, aceasta linie de credit poate fi utilizata pe toata perioada in care salariul se primeste in contul de card. Se va plati dobanda numai pentru creditul efectiv utilizat, iar neutilizarea creditului nu implica costuri suplimentare pentru solicitant. In majoritatea cazurilor, limita de descoperire in cont nu are o data fixa de rambursare integrala, cu conditia sa nu fie schimbat locul de munca.

Mare atentie la comisioanele de neplata

Fie ca le afiseaza sau nu majoritatea bancilor care au in portofoliu carduri de credit percep comisioane pentru neplata la timp a ratei. Adunate , aceste comisioane depasesc 70% din valoarea creditului. Mai mult, pentru depasirea liniei de credit bancile percep in jur de 50% din valoarea depasita. Asadar mare atentie si inainte de a lua un card de credit intrebati la banca despre aceste comisioane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri