Q&A: Cum vad administratorii de pensii scaderea randamentelor din investitii?


Randamentele investitionale ale fondurilor de pensii (Pilonul II) au scazut constant in ultimul an. De exemplu, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor pentru ultimele 24 de luni a ajuns la 10,6%, in scadere cu 5 puncte procentuale, comparativ cu nivelul din august anul trecut (15,6%). Vor reveni ratele inalte de randament?

Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii.

1 Cum se explica tendinta de scadere a randamentelor Pilonului II din ultimul an?

Marius Popescu CEO, ING Pensii
Evolutia performantelor investitionale obtinute a fost influentata de contextul financiar general - marcat de volatilitatea pietelor de capital, pe fondul prelungirii recesiunii economice globale si a ingrijorarilor privind o eventuala criza a datoriilor publice ale statelor europene -, dar si de diminuarea constanta a randamentelor oferite de depozite si instrumentele cu venit fix. Totusi, expertiza administratorilor si strategia diversificata de investitii au facut ca fondurile private de pensii sa inregistreze randamente investitionale superioare pentru participanti chiar si pe parcursul perioadei mai dificile pe care au traversat-o pietele financiare in ultimii ani. Astfel, rata medie ponderat de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni a fost de peste 10,6%, depasind atat randamentul mediu oferit de depozitele in lei, cat si inflatia.
Mihai Popescu CEO, Aviva Romania
Fondurile de pensii sunt investitii pe termen lung si au in vedere nu doar performanta ci si prudenta si siguranta investitiei fondului. In plus acestea sunt atent reglementate pentru a a asigura participantilor o protectie maxima.

Fondurile de pensii din Romania au fost , conform unor statistici OECD, pe locul doi in lume in ultimul an in ceea ce priveste randamentele. Intr-adevar, randamentele au urmat curba fireasca a pietelor in care au investit, dar au ramas in continuare foarte bune. Cu toate ca economia globala trece prin perioade mari de incertitudini, cred ca este de apreciat performanta fondurilor de pensii de la noi si in aceste momente si evident ca performanta va depinde de mediul economic , de aici si tendinta de scadere momentana.

Aviva, prin intermediul echipei de investitii se concentreaza in egala masura pe prudenta si siguranta cat si pe performanta fondului- lucru evidentiat de rezultatele deosebite obtinute in ultimele 12 luni- ocupa locuri fruntase in ceea ce priveste randamentele, avand o crestere peste media pietei. De ex de la inceputul anului si pana acum fondul de pensii- Pensia Viva are un randament de 3,78%, ocupand locul 1.
Iulius Postolache CIO, Allianz-Tiriac Pensii Private
Evolutia randamentelor inregistrate de fondurile de pensii a fost si este in primul rand determinata de nivelul randamentului oferit de piata. In ultimul an s-a putut observa o importanta scadere a curbei de randament pentru titlurile guvernamentale denominate in RON, lipsa emisiunilor noi de bonduri corporative, un exces de lichiditate in piata monetara iar, in ultimele doua luni, si o scadere semnificativa a pretului actiunilor cotate pe bursa. La toate acestea se adauga “efectul de baza” pe care il are orice medie mobila cum este si cea la care va referiti.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
Setari Cookie-uri