Q&A: Cum vad administratorii de pensii scaderea randamentelor din investitii?


Randamentele investitionale ale fondurilor de pensii (Pilonul II) au scazut constant in ultimul an. De exemplu, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor pentru ultimele 24 de luni a ajuns la 10,6%, in scadere cu 5 puncte procentuale, comparativ cu nivelul din august anul trecut (15,6%). Vor reveni ratele inalte de randament?

Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii.

3 Cum s-a schimbat strategia de investitii a administratorilor fata de perioada amintita?

Marius Popescu CEO, ING Pensii
Strategia macro a fondurilor de pensii nu se modifica de la o perioada la alta (limitele sale fiind definite prin lege), si prevede maximizarea rezultatelor pe un orizont mediu si lung de timp. Pe de alta parte, abordarea tactica a plasamentelor investitionale este determinata in principal de conditiile de piata si, ca atare, a cunoscut fluctuatii in ultima perioada.

Astfel, asa cum am mentionat deja, in ultimul an s-a observat o ajustare a abordarii tactice, prin cresterea alocarilor pe actiuni (mai ales la companii listate la Bursa de la Bucuresti) si reducerea proportionala a detinerilor de instrumente cu venit fix. In conditiile actuale, in care care pietele sunt iarasi pesimiste, administratorii pastreaza alocarea pe actiuni la nivelul curent.
Mihai Popescu CEO, Aviva Romania
Strategia de inevestii este un organism in evolutie, adaptat necesitatilor pietei, managementului riscului si situatiei competitionale. Este mai greu sa faci strategii pe termen lung si atentia se indreapta si catre evolutia pietelor pe termen scurt. Prin definitie un fond de pensii trebuie sa fie mai conservator si astfel reducerea expunerilor pe actiuni, de exemplu, nu cred ca va fi radicala.

Daca in urma cu cativa ani prezenta fondurilor de pensii pe piata bursiera era inexistenta, progresam treptat spre contributia pe care fondurile de pensii o pot avea in sustinerea economiei locale. Sa ne uitam de ex la Polonia, unde fondurile de pensii joaca un rol important in dezvoltarea si stabilitatea bursei.
Iulius Postolache CIO, Allianz-Tiriac Pensii Private
N/A
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
Setari Cookie-uri