Q&A: Cum vad administratorii de pensii scaderea randamentelor din investitii?


Randamentele investitionale ale fondurilor de pensii (Pilonul II) au scazut constant in ultimul an. De exemplu, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor pentru ultimele 24 de luni a ajuns la 10,6%, in scadere cu 5 puncte procentuale, comparativ cu nivelul din august anul trecut (15,6%). Vor reveni ratele inalte de randament?

Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii.

6 Daca ar fi sa facem o evaluare, dintre participantii care au aderat la momentul “zero”, despre cati se poate spune ca au sanse reale de a obtine o pensie relevanta din Pilonul II?

Marius Popescu CEO, ING Pensii
In primul rand, trebuie inteles corect faptul ca Pilonul II este menit sa ofere o sursa suplimentara de venituri la pensie, si nu sa inlocuiasca total alte surse de venituri. Sistemul public de pensii este cel care trebuie sa asigure un nivel minim de venit la pensionare, Pilonul II reprezentand o completare a acestuia. Pentru persoanele care vor sa aiba o pensie mai mare decat cea obtinuta prin contributia la Pilonul I si Pilonul II, sistemul facultativ ofera libertatea de a economisi suplimentar in conditii reglementate pana la 15% din venitul brut, pentru a-si asigura la varsta retragerii din activitate un nivel mai ridicat de trai.

Apoi, consistenta pensiilor viitoare obtinute in Pilonul II depinde in primul rand de valoarea contributiilor realizate. Din pacate, mentinerea contributiilor virate catre Pilonul II la niveluri reduse a diminuat volumul banilor intrati in sistem in ultimii ani, iar acest lucru nu este in avantajul contributorilor. Tocmai de aceea, este important ca pe viitor sistemul privat nu doar sa fie alimentat cu contributii conform calendarului initial ci, in masura posibilului, sa ne gandim si la o eventuala crestere a lor.
Mihai Popescu CEO, Aviva Romania
Rezultatele investitionale obtinute de fondurile de pensii sunt identice pentru toti participantii unui fond de pensii, care au aderat in acelasi timp. Beneficiul final depinde de dimensiunea contributiei fiecaruia, in functie de nivelul salarial.
Iulius Postolache CIO, Allianz-Tiriac Pensii Private
N/A
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
Setari Cookie-uri