Cum vor evolua preturile la locuinte in a doua parte a anului?


Un feature editorial adus in premiera in Romania, Wall-Street Q&A, va pune in fata unor intrebari comune adresate mai multor reprezentanti din aceeasi industrie, oferindu-va astfel posibilitatea de a afla, in paralel, parerea fiecaruia dintre acestia privind subiectele prezentate.

4 Cand estimati ca se va ajunge la un echilibru cerere-oferta pe piata locuintelor?

Octav Mihailescu Residential Associate Director, CB Richard Ellis
Este greu de estimat acest termen. Factorii economici si politici pot influenta intr-un sens sau altul nivelul investitional imobiliar, inclusiv cel rezidential. Nu intrevad insa ca acest echilibru sa apara mai devreme de 10 ani.
Razvan Stroescu Manager Residential Brokerage, Coldwell Banker Affilliates of Romania
Pentru a discuta de echilibru trebuie sa vorbim inainte de lipsa apartamentelor noi de pe piata din ultimi 17 ani. Daca nu am lua in calcul o crestere demografica, echilibrul ar putea sa apara in 10-15 ani.
Ilinca Paun Residential Operations Manager, Colliers International
Este foarte dificil de estimat cererea reala pe piata, cu atat mai mult cu cat la numarul de persoane care doresc sa cumpere o locuinta pentru uz propriu se adauga cei care vor sa isi plaseze capitalul la 'bursa imobiliara'. As spune ca toata lumea ar vrea sa cumpere un apartament, insa deocamdata nu toti gasesc ceea ce vor si din cei care ar avea optiuni, nu au intotdeauna banii necesari. Aplicand aceasta reducere si luand in calcul totalul de tranzactii cu apartamente noi si vechi din Bucuresti din 2006, estimat la 8,000, putem aproxima o cerere de cel putin 10,000 de unitati pe an. Totodata insa stocul de locuinte anuntat va creste abrupt, datorita faptului ca majoritatea proiectelor anuntate au dimensiuni foarte mari, de mii de locuinte. Daca vom compara cererea pe piata cu oferta anuntata pe hartie, probabil ca in 2010 vom vedea o echilibrare a acesteia, insa raportand cele 10,000 unitati pe an la oferta reala, adica livrata, o echilibrare nu se va intampla inainte de 2012. Vor exista cu siguranta proiecte care vor fi foarte cautate si in conditiile de maturare a pietei, dar si proiecte care in conditiile unei cereri foarte mari, nu se vand.
Sorin Lacusta Dir. Proiecte Rezidentiale, Regatta
Reperele temporale pe care le sugeram sunt: minimum 2 ani si maximum 5 ani.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Setari Cookie-uri