Vrei sa iei pulsul Bursei, dupa evolutia din primul trimestru? Afla ce spun specialistii


Dupa un prim trimestru pozitiv pe piata de capital romaneasca, potentialul de crestere ramane in continuare ridicat si apetitul la investitii este pe un trend pozitiv. Vezi ce asteptari au brokerii de la urmatoarele luni pe bursa si care sunt principalele repere determinante ale evolutiilor viitoare.

3 Va asteptati la o crestere semnificativa a lichiditatii in urmatoarele luni?

Dragos Darabut Analist, Tradeville
In primele 3 luni ale anului lichiditatea medie zilnica de la BVB a fost de aproximativ 7.4 milioane de euro, in timp ce in aceeasi perioada din 2009 era undeva la 5.58 milioane euro. Per total ma astept ca lichiditatea medie zilnica depaseasca nivelul atins in 2009 (4.76 mil euro/zi).
Gabriel Necula director adjunct de operatiuni, Prime Transaction
Nu cred intr-o crestere puternica a lichiditatii pe piata de actiuni, dar cred ca vom vedea o imbunatatire permananeta la acest capitol. Avand in vedere randamentele destul de scazute la dobanzile bancare cred ca va exista o trecere a unor sume din depozite in investitii bursiere. Sigur ca acest lucru se va realiza treptat si nu cred ca vom vorbi de sume extraordinar de mari, dar la nivelul pietei locale vor fi importante.

Un element extraordinar care s-ar putea intampla ar fi listarea Fondului Proprietatea care ar putea aduce o crestere exponentiala a lichiditatii, dar care deocamdata, ca si in ultimii 3 ani, ramane doar o ipoteza.
Georgiana Pacesila asset manager, Confident Invest
Ma astept la o modificare semnificativa a lichiditatii doar in conditiile unei imbunatatiri majore a economiei autohtone (si aici ma indoiesc) sau in conditiile aparitiei de noi emitenti interesanti.

Este nevoie de alti emitenti, noi instrumente financiare si de o mult mai buna promovare a pietei de capital, pentru ca nu sunt suficiente doar asteptarile privind listarea Fondului Proprietatea, ridicarea pragului la SIF-uri sau stiri bune ale economiilor externe pentru dezvoltarea unei piete.
Nicu Grigoras Broker, Intercapital Invest
Actiunile Fondului Proprietatea sau ale Bursei de Valori Bucuresti ar putea fi tranzactionate la cota BVB pana la finele anului in curs. Un emitent de marimea si potentialul Fondului Proprietatea ar creste foarte mult atat capitalizarea cat si capitalul de imagine al BVB. O astfel de listare ar putea atrage atentia investitorilor straini intr-o mai mare masura asupra pietei autohtone. Totodata multi investitori autohtoni care nu au investit inca pe piata de capital vor fi interesati de acest emitent. Lichiditatea pietei ar putea creste considerabil, listarea FP putand reprezenta un nou inceput pentru piata de capital autohtona.
Marian Lupu director general adjunct, Estinvest
Cred ca in a doua parte a anului lichiditatea va creste fata de primul semestru, dar nu semnificativ. Ca de obicei, evenimentele importante se vor reflecta si in volumele tranzactionate, iar SIF-urile vor continua sa asigure majoritatea
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri