Vrei sa iei pulsul Bursei, dupa evolutia din primul trimestru? Afla ce spun specialistii


Dupa un prim trimestru pozitiv pe piata de capital romaneasca, potentialul de crestere ramane in continuare ridicat si apetitul la investitii este pe un trend pozitiv. Vezi ce asteptari au brokerii de la urmatoarele luni pe bursa si care sunt principalele repere determinante ale evolutiilor viitoare.

4 Care sunt conditiile ca investitorii straini sa readuca bani, in mod semnificativ, pe piata romaneasca?

Dragos Darabut Analist, Tradeville
Crestere economica (iesire din recesiune) si liniste la nivel politic.

Investitorii straini au nevoie de dovezi clare ca economia Romaniei se indreapta spre drumul cel bun.

Din punctul meu de vedere, cresterea PIB-ului in 2010 precum si mentinerea deficitului bugetar ca pondere in PIB in culoarul 5.9-6.5% (este greu de crezut ca Guvernul va reusi sa reduca deficitul bugetar la 5.9% din PIB) ar crea o perceptie pozitiva asupra economiei nationale.

Consider ca investitorii institutionali, administratorii de fonduri si managerii de portofoliu care vizeaza pietele emergente (incluzand Romania cu indulgent in aceasta categorie, desi ratingul de tara ne plaseaza in categoria non-investment grade) cu scopul de a obtine randamente peste media unui indice pan European sau a unui indice american asumandu-si si un risc mai mare, sunt cu ochii si la evolutia burselor din Romania. Scaderile mari ale indicilor BET si BET-FI din perioada crizei creaza pre-misele pentru o revenire peste media pietelor internationale din tarile dezvoltate.
Gabriel Necula director adjunct de operatiuni, Prime Transaction
In masura in care evolutia pe pietele externe va fi una pozitiva, exista sanse ca o parte din fondurile straine sa reinceapa investitiile in tarile din regiune si atunci vom inregistra si noi o crestere importanta a lichiditatii, dar deocamdata pare destul de indepartat acest moment. Exista multe semne de intrebare asupra tarii noastre deocamdata, iar oportunitatile din tarile dezvoltate inca sunt destul de mari, astfel ca aceste fonduri deocamdata prefera sa ramana in expectativa.
Georgiana Pacesila asset manager, Confident Invest
Conditiile pentru ca investitorii straini sa readuca masiv bani pe piata romaneasca sunt aceleasi ca si cele din 2009: un mediu macroeconomic stabil si posibilitati de a obtine randamente mai ridicate decat pe alte piete.
Nicu Grigoras Broker, Intercapital Invest
Relatia dintre IPO-uri si lichiditate sau investitii straine este una de cauzalitate. Prin eventualele IPO-urile care vor urma piata noastra va reusi sa isi acopere cel mai mare neajuns, diversitatea extrem de mica a emitentilor listati. In aceste conditii cu siguranta lichiditatea urmeaza sa creasca substantial. Daca volumul tranzactiilor va creste, investitorii straini vor fi atrasi de piata autohtona si vor dori sa investeasca sume din ce in ce mai considerabile.
Marian Lupu director general adjunct, Estinvest
Cresterea pragului la SIF-uri ar atrage foarte multi bani din afara. Dar si masurile reale de reforma economica, daca vor fi luate, pentru ca inca se lasa asteptate, vor duce la cresterea increderii investitorilor straini in emitentii listati la BVB. De asemenea emitenti noi, de talia Fondul Proprietatea, Hidroelectrica, Romgaz ar atrage multi investitori straini.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri