DEZBATERE: Mariajul dintre BVB si Sibex - O solutie pentru piata de capital?


Fuziunea dintre Bursa din Bucuresti si cea din Sibiu a devenit un subiect tot mai discutat, dupa ce administratorii BVB au declarat oficial ca este un scop comun in acest mandat. Desi conducerea Sibex a respins ideea, cel putin in viitorul apropiat, discutiile se intensifica. Pentru a culege opinii din diverse zone ale pietei, Wall-Street a consultat investitori, brokeri, manageri si specialisti din afara pietei romanesti. Este unirea celor doua burse o conditie esentiala in maturizarea pietei de capital romanesti?

2 Credeti ca Sibex va fi de acord cu fuziunea?

Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
Deciziile privind fuziunea vor fi luate de catre actionari, care cu siguranta vor tine cont si de sugestiile consiliilor de administratie cu privire la utilitatea fuziunii si avantajele sau dezavantajele acestei initiative.

Daca actionarii Sibex vor considera ca datele fuziunii sunt avantajoase nu cred ca vor vota tinand cont de eventuale reminescente negative datorate nefinalizarii vechiului proiect de fuziune.
Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
In ultima instanta cei care hotarasc sunt actionarii. Daca acestia vor considera fuziunea ca fiind o prioritate, conducerile executive ale celor doua piete trebuie sa se conformeze.
Valentin Ionescu senior sales-trader, Euro Invest Bank AG
Cred ca conditiile s-au schimbat fata de primul proiect (n.r. - cand actionarii Sibex au respins fuziunea), in sensul ca balanta inclina mai mult catre fuziune dupa ultimele evenimente. Cred ca e o chestiune de timp pana cand se va face fuziunea.
Andrei Radulescu senior analist, Target Capital
n/a
Nicolae Ghergus director general, Confident Invest
Majoritatea jucatorilor pe derivate din Romania activeaza pe Forex, in proportie de peste 90% din numarul lor si din volumele tranzactionate, prin diversi brokeri straini sau romani. Piata de la Sibiu este tinuta in viata de SSIF-actionarii de acolo, iar asta se vede clar din faptul ca forta lor nu se poate concentra decat pe unul-doua active (DESIF5 si EUR/RON); nu a reusit nimeni sa-mi explice de ce cele cateva mii de contracte se fac pe SIF5 si nu pe SIF3 sau SIF1, de unde provine aceasta diferenta de atractivitate intre derivate ale caror active suport evolueaza practic in paralel.

Scopul noului CA al BVB, in majoritatea sa, este fara indoiala fortarea unei fuziuni, iar acest lucru este dupa cum se vede grabit pentru ca veniturile financiare vor scadea in acest an la jumatate, lucru determinant pentru Sibex. Fuziunea trebuie facuta in graba si evident se va forta o evaluare la valoarea de piata a celor doua. Cat de relevanta este valoarea de piata, mai ales a BVB, care va avea doar cateva luni de listare, ramana de vazut, insa nu cred ca va pacali majoritatea actionarilor de la Bucuresti. Sa nu uitam ca actionarii BVB au respins deja o fuziune la un raport de 13/1. Evident, acum vor incerca sa forteze mult mai mult, avand in vedere ca SIBEX este ''evaluata'' de piata la nu mai putin de 10 mil. euro!...
Ovidiu Fer analist, Wood&Company
Mi-e greu sa fac astfel de speculatii, insa cred ca ar trebui sa existe interes si din partea lor.
Dumitru Beze presedinte, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital
Fuziunea este o decizie a actionarilor Sibex, insa cred ca va fi o negociere foarte lunga asupra raportului de conversie, deci hotararea va fi strict bazata pe considerente financiare si nu strategice.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri