DEZBATERE: Mariajul dintre BVB si Sibex - O solutie pentru piata de capital?


Fuziunea dintre Bursa din Bucuresti si cea din Sibiu a devenit un subiect tot mai discutat, dupa ce administratorii BVB au declarat oficial ca este un scop comun in acest mandat. Desi conducerea Sibex a respins ideea, cel putin in viitorul apropiat, discutiile se intensifica. Pentru a culege opinii din diverse zone ale pietei, Wall-Street a consultat investitori, brokeri, manageri si specialisti din afara pietei romanesti. Este unirea celor doua burse o conditie esentiala in maturizarea pietei de capital romanesti?

5 Vor exista si dezavantaje sau aspecte negative?

Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
In astfel de situatii exista si dezavantaje. In viziunea mea ele nu tin de fapte concrete, ci mai multe de aparitia unor riscuri care ar putea dauna evolutie viitoare.

Cel mai important risc este cel legat de inexistenta unui reper concurential. Concurenta are efecte pozitive (pe care cred ca le-am consemnat deja si pe piata bursiera romaneasca), iar lipsa ei ar putea diminua din determinarea de a dezvolta.
Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
Poate ca nu intamplator, listarea celor doua piete bursiere vine in contextul unei concurente intre cei doi operatori. Prezenta ambelor piete genereaza competitie in atragerea emitentilor, ceea ce nu poate fi decat benefica pentru piata de capital in ansamblu. Lipsa concurentei intre cele doua piete poate crea un confort in strategia de dezvoltare a celor doi operatori.
Valentin Ionescu senior sales-trader, Euro Invest Bank AG
Sincer, nu vad care ar fi dezavantajele.
Andrei Radulescu senior analist, Target Capital
n/a
Nicolae Ghergus director general, Confident Invest
Dezavantajul respingerii fuziunii va fi doar galagia care se va auzi tot timpul dinspre Sibiu, si evident interesele catorva investitori, care flutura de ani buni stindardul generozitatii si al interesului general, dar care nu doresc decat sa iasa din respectiva investitie. Pentru BVB nu exista avantaje sau dezavantaje in niciunul din cazuri. Daca fostul Consiliu de Administratie a fost criticat pentru lipsa de rezultate, din bugetul noului Consiliu a disparut si pespectiva, nici vorba de strategie sau buget multianual, dar pana si previziunile de venituri sunt dezamagitoare sau probabil fac parte din ''proiectul'' de fuziune.
Ovidiu Fer analist, Wood&Company
Probabil ca vor exista anumite imperfectiuni tehnice pt. inceput si anumite orgolii, insa avantajele cred ca primeaza.
Dumitru Beze presedinte, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital
Este posibil ca dupa marea dezbatere legata de fuziune sa ne intoarcem cu totii la obisnuitul "dolce far niente" cu care a trebuit sa ne obisnuim, din pacate.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri