DEZBATERE: Mariajul dintre BVB si Sibex - O solutie pentru piata de capital?


Fuziunea dintre Bursa din Bucuresti si cea din Sibiu a devenit un subiect tot mai discutat, dupa ce administratorii BVB au declarat oficial ca este un scop comun in acest mandat. Desi conducerea Sibex a respins ideea, cel putin in viitorul apropiat, discutiile se intensifica. Pentru a culege opinii din diverse zone ale pietei, Wall-Street a consultat investitori, brokeri, manageri si specialisti din afara pietei romanesti. Este unirea celor doua burse o conditie esentiala in maturizarea pietei de capital romanesti?

6 Vedeti posibila dezvoltarea unei burse regionale la Bucuresti, in contextul unirii celor doua burse?

Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
Categoric raspunsul este afirmativ. Insa intre posibilitate si realitate este o diferenta considerabila.

Cu certitudine, Romania dispune de resurse care sa ii ofere statutul de lider regional in mai multe sectoare economice, printre care si cel financiar. Pentru a tinti un astfel de obiectiv va fi nevoie nu doar de o dezvoltare accelerata a pietei bursiere autohtone, cat mai ales de asimilare rapida si inovativa a legislatiei europene in domeniu, astfel incat statutul de lider regional sa fie sustinut de capacitatea pietei romanesti de a deveni o placa turnanta pentru cererea si oferta de capital din zona balcanica.
Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
Sincer da, chiar daca vorbim de un orizont mai lung de timp (minim 5 ani de la fuziune) si numai in contextul in care o parte mare dintre participantii la piata, mai precis casele de brokeraj vor promova mult mai bine intrumentele bursiere in randul investitorilor. Si bineinteles un sprijin real din partea statului in ceea ce priveste listarea companiilor locale de stat la bursa de valori.

Eu, personal prefer o bursa mare. Este suficient sa ne uitam la polonezi si sa vedem ca doar pe o singura piata ei tranzactioneaza de cel putin 10 ori mai mult decat ambele piete romanesti la un loc. Si nu este singurul caz din regiune...
Valentin Ionescu senior sales-trader, Euro Invest Bank AG
Ar fi un prim pas inainte, o baza de lansare a unei piete regionale la Bucuresti, pe care s-ar tranzactiona mai toate produsele unei piete de capital in conditii de lichiditate mai bune decat la Sofia, Skopje sau Belgrad. Nu trebuie sa uitam ca fondurile de pensii din Romania devin din ce in ce mai mari si au nevoie sa poata face noi investitii. Sa le aducem marfa in tara ca sa nu iasa cu banii in afara.
Andrei Radulescu senior analist, Target Capital
Nu trebuie insa exclus scenariul ca situatia curenta sa se mentina si ca fiecare operator in parte sa primeasca oferte de fuziune/preluare de la operatori externi.

Scenariul de fuziune a operatorilor bursieri interni si de fuziune cu operatorii internationali prezinta un grad ridicat de probabilitate, mai ales dupa momentul in care se va sti concret cand economia interna va adera la Zona Euro.
Nicolae Ghergus director general, Confident Invest
n/a
Ovidiu Fer analist, Wood&Company
Este clar ca tendinta de fuziune este prezenta in general pentru mai multe burse din regiune. Insa cred ca e prea devreme pentru a merge asa de departe cu firul logic. Cred ca o bursa mare ar fi mai indicata. Nu cred ca trebuie sa existe o competitie intre ele, ci intre o bursa romaneasca unita si cele din regiune.
Dumitru Beze presedinte, Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital
Cred ca este putin probabila dezvoltarea unei piete regionale in Romania, dar trebuie sa fim optimisti. Ar fi de preferat o fuziune pentru ca lichiditatea nu va mai fi fragmentata si s-ar putea reduce costurile pentru cei implicati: intermediari, emitenti, investitori. Dar subliniez faptul ca decizia apartine actionarilor celor doua burse.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri