Q&A: Aproape totul despre asigurarea obligatorie a locuintei


Asigurarea obligatorie a locuintelor din Romania este un subiect amplu dezbatut in ultimii ani, mai ales in contextul pagubelor de ordinul sutelor de milioane de euro provocate de fenomenele meteo extreme. Desi o alta amanare nu este exclusa, startul emiterii de polite obligatorii a fost anuntata pentru 1 iulie. Wall-Street a luat pulsul asigurarilor de locuinte prin consultarea managerilor din industrie.

3 In ansamblu, care credeti ca va fi evolutia pietei de asigurari facultative a locuintei in 2010?

Danut Jecan Director departament asigurari generale, Astra Asigurari
Bazandu-ne si pe argumentele prezentate mai sus, pentru anul 2010 estimam o usoara crestere a acestui tip de asigurari.
Stefan Vancek Director comercial, Generali Asigurari
Estimam ca piata va inregistra o usoara evolutie, urmand a se dezvolta mai mult in 2011, odata cu revitalizarea mult-asteptata a sectorului economic.
Cristian Voicu Director asigurari generale, Grawe Romania Asigurare
Evolutia pietei de asigurari facultative, in 2010, va fi influentata de momentul la care va incepe emiterea politelor obligatorii. Cu cat acest start va fi mai rapid, cu atat rezultatele inregistrate vor fi mai bune.
Radu Manoliu Director general adjunct, Credit Europe Asigurari
Cred ca piata asigurarilor facultative de locuinte va creste in 2010, fata de 2009, indiferent de stadiul in care se va afla proiectul politelor obligatorii de locuinte la sfarsitul anului.

Aceasta incredere este sustinuta de semnalele pozitive, primite atat din randul clientilor actuali, care nu manifesta tendinta de a renunta la politele facultative, cat si din randul potentialilor clienti, inclusiv a celor care se intereseaza, in prima faza, de politele obligatorii, si este alimentata de situatia aferenta companiei pe care o reprezint, care a inregistrat o crestere de 50% a volumului primelor specifice in 2009, fata de 2008.

Cuantificarea evolutiei va fi, insa, o problema, atata vreme cat asiguratorii vor raporta volume property (bunuri si locuinte n.red.) agregate pentru persoane fizice si juridice, in conditiile in care tendintele corespunzatoare celor doua categorii de clienti pot fi semnificativ diferite.
Nicolae Scripcariu Director vanzari, Ardaf
Evolutia pe anul in curs va fi probabil, in usoara crestere fata de 2009, insa estimam ca anul 2011 va fi un an mult mai bun, in care se vor vedea efectele introducerii obligativitatii acestei asigurari in portofoliul asiguratorilor.
Anca Babaneata Director general adjunct, Platinum Asigurare Reasigurare
Credem intr-o crestere a pietei asigurarilor de locuinte cu aproximativ 10% in 2010 independent de introducerea AOL.

Iar in contextul startului emiterii politelor obligatorii, cresterea pietii asigurarilor de locuinte ar putea fi si mai mare.

Acest fapt se datoreaza cresterii gradului de constientizarea a proprietarilor fata de beneficiile oferite de asigurarea locuintei si, in mare masura, de mixul de beneficii colaterale oferite la cumpararea politelor de asigurare a locuintei.

De exemplu, in cazul achizitionarii unei asigurari a locuintei, Platinum ofera suplimentar si gratuit acoperirea bunurilor din locuinta in limita a 3.000 de euro si o raspundere civila a familiei, pe intreg teritoriul Romaniei, in limita a 1.000 de euro.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
Setari Cookie-uri