Dezbatere: Fondurile de investitii, pe val. Ce urmeaza?


Activele fondurilor de investitii au crescut constant in ultimii ani, ajutate foarte mult si de sistemul de distributie foarte puternic al bancilor. In prezent, ponderea fondurilor in averea financiara a familiilor este foarte redusa, dar specialistii consultati de Wall-Street spun ca dinamica de crestere va continua pe fondul scaderii dobanzilor si a unei imbunatatiri a culturii financiare a romanilor.

1 Ce a determinat cresterea activelor fondurilor de investitii din ultimii ani?

Mihail Ion Presedinte, Raiffeisen Asset Management
Premisele au fost create cu ani in urma, cand cadrul de reglementare si supraveghere s-a aliniat cerintelor europene, asigurandu-se astfel standardul corespunzator pentru protectia investitorilor.

De asemenea, bancile importante din Romania au intrat sau si-au intensificat prezenta in piata investitiilor administrate, cei doi factori conducand la recuperarea credibilitatii fondurilor de investitii.
In ultimele trei-patru semestre, contextul a devenit favorabil fondurilor pe seama schimbarii comportamentului romanilor in timpul crizei financiare, dinspre consum spre investitii. De asemenea, piata imobiliara nu a mai reprezentat un plasament atractiv pentru cei care dispun de resurse financiare mai importante.

In plus, bancile au devenit mult mai preocupate sa atraga resurse, in consecinta au integrat corespunzator fondurile in gama produselor de economisire-investire, fapt ce a favorizat accesul romanilor la aceste tipuri de produse.

Nu mai putin important, oportunitatile investitionale oferite de pietele financiara si monetara au fost generoase, ceea ce a permis administratorilor de fonduri sa obtina randamente atractive pentru investitorii in fonduri mutuale.
Eugen Voicu CEO, Aviva Investors Romania
Implicarea bancilor in distributia produselor firmelor de asset management din grup este motorul care a miscat piata oarecum contra curentului, in tarile din jur industria a evoluat diferit.

Acesta nu este neaparat un lucru rau, cu conditia ca investitorii sa stie bine ce au cumparat sis a nu aiba asteptari diferite de ceea ce poate oferi fondul in care au investit.
Claudia Racovitan Director general adjunct, Intercapital Investment Management
Factorii evolutiei crescatoare constante a activelor fondurilor de investitii in ultimii ani au fost cresterea in ritm sustinut a economiei Romaniei, ceea ce a condus la cresterea veniturilor populatiei, o mai buna informare despre industria fondurilor de investitii, ofensiva puternica a bancilor, prin intermediul propriilor retele de distributie.
Catalin Iancu Presedinte, OTP Asset Management Romania.
Daca luam in considerare evolutia din ultimul an, atunci putem spune ca piata fondurilor de investiii este in plin elan si avem toate premisele unei dezvoltari, si in viitor, cel putin la fel de puternica ca in ultima perioada.

De exemplu, la sfarsitul lunii martie, pentru prima data in istoria fondurilor mutuale, volumul pietei a depasit 1 miliard de euro, in timp ce la sfarsitul lunii martie a anului trecut, activele in administrare erau de doar 276 milioane euro, volum de trei ori mai mic decat cel actual.

De asemenea, numarul de investitori a crescut mult in ultimul an, respectiv cu 44%, numarul total de investitori in fonduri fiind in prezent de peste 272000.

Unul din motivele acestei cresteri il reprezinta strategia bancilor de a se indrepta cat mai mult spre produse de economisire/investitii, acest efort cuprinzand toate etapele necesare procesului, de la dezvoltarea de noi produse si pana la pregatirea fortei de vanzari, promovarea si vanzarea produselor prin reteaua de distributie, conform unor tinte bine stabilite.

Un alt factor este dezvoltarea si specializarea serviciilor bancare oferite clientilor, din care, acum fac parte, din ce in ce mai mult, fondurile de investitii. Implicit, ne referim la diferenta de nivel investitional la care Romania se afla in acest moment, fata de tarile din regiune cu care se face in general comparatie.

Astfel, nivelul de investitii in fonduri in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria este de aproximativ 10% din PIB, in timp ce acelasi nivel in Romania este de doar 0.94%, ceea ce inseamna inca un mare potential de crestere a acestei piete.

In plus, interesul pentru fonduri a crescut, astfel investitorii sunt atrasi de investitiile in fonduri cu risc foarte scazut, asa cum sunt fondurile monetare si de obligatiuni, care au avut si cele mai mari sume atrase. Acesti investitori prefera sa isi conserve plasamentele, sa obtina un randament constant, cu risc foarte scazut in schimbul lichiditatii investitiei.

Si este adevarat ca din ce in ce mai multi clienti din depozite bancare se reorienteaza catre astfel de fonduri. Incepand chiar de la jumatatea anului trecut, au existat din ce in ce mai multi investitori interesati si in fonduri cu detineri in actiuni, dat fiind faptul ca actiunile de la bursa s-au apreciat constant, iar investitiile in fonduri cu componenta de actiuni de anul trecut au adus pana acum randamente foarte atractive, de peste 50-60%. Investitorii care aleg aceste fonduri este bine sa cunoasca piata de capital, sa stie ca un potential castig foarte mare este in raport direct cu un grad de risc mediu spre ridicat.

Perioada de investitie recomandata in acest caz este de 2-3 ani, mai ales pentru a evita retragerea din fond intr-un moment de volatilitate foarte mare, care poate marca portofoliul negativ.
Radu Hanga Director general, BT Asset Management
In ultimii ani activele fondurilor de investitii au crescut ca urmare a faptului ca era vorba de un produs realativ nou pentru Romania, si deci de o piata noua cu potential de dezvoltare.

Si in acest moment activele fondurilor de investitii ca procent din PIB sunt inca reduse fata de tarile din Europa de Vest si din regiune, ceea ce inseamna ca potentialul de crestere este inca foarte ridicat. Retelele de distributie folosite de fonduri au fost importante, nivelul de promovare, precum si metodele folosite aducand mai multi investitori.

Poate cel mai important factor pana in 2008 au fost randamentele superioare oferite de fondurile de investitii in conditiile in care piata de capital din Romania avea evolutii ascendente puternice iar fondurile puteau sa ofere investitorilor randamente ridicate.

Au existat insa si obstacole, criza economica din ultimii ani inflentand foarte mult atat activele fondurilor, cat mai ales perceptia investitorilor.

Falimentele multor institutii financiare importante in 2008, precum si mediatizarea intensa a crizei au facut ca multi dintre invesitori care au urmarit declinul economic sa evite fondurile de investitii, in special pe cele de actiuni. Ulterior, la inceputul lui 2009 investitorii s-au orientat spre produsele de investitii cu risc scazut, ca de exemplu fondurile monetare si de obligatiuni care au devenit mai atractive ca urmare a dobanzilor mari oferite de banci.

De la jumatatea lui 2009 si pana in primele trei luni ale acestui an, evolutiile bune din piata de capital i-au facut pe multi dintre investitori sa se orienteze spre produsele cu expunere mai mare pe actiuni.

In cazul nostru, ultimul an a fost unul bun in ceea ce priveste cresterile activelor fiind inregistrat un avans de 151.4% de la finele lui 2008 pana in decembrie 2009.

preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri