Dezbatere: Fondurile de investitii, pe val. Ce urmeaza?


Activele fondurilor de investitii au crescut constant in ultimii ani, ajutate foarte mult si de sistemul de distributie foarte puternic al bancilor. In prezent, ponderea fondurilor in averea financiara a familiilor este foarte redusa, dar specialistii consultati de Wall-Street spun ca dinamica de crestere va continua pe fondul scaderii dobanzilor si a unei imbunatatiri a culturii financiare a romanilor.

2 Cum ar fi aratat aceste cifre fara sistemul puternic de distributie al grupurilor bancare?

Mihail Ion Presedinte, Raiffeisen Asset Management
Chiar si in tarile mai avansate decat Romania, distributia fondurilor de investitii se realizeaza preponderent prin intermediul retelelor bancare, in consecinta vanzarile de fonduri nu pot fi disociate de banci.

Pe langa forta de distributie, la succesul administratorilor au avut un aport important oferta de produse adecvata cu cererea din piata, performantele obtinte de fonduri si prudenta manifestata de managerii de fonduri in selectia plasamentelor, mai ales intr-o perioada in care credibilitatea sistemului financiar a avut de suferit peste tot in lume.
Eugen Voicu CEO, Aviva Investors Romania
Fara distributia descrisa mai sus , cred ca am fi avut o evolutie in ton cu tendintele europene sau usor mai buna, dar nu atat de diferita.
Claudia Racovitan Director general adjunct, Intercapital Investment Management
Activele fondurilor de investitii ar fi fost mai mici fara sistemul de distributie al grupurilor bancare, dar probabil ca ar fi fost mai echilibrat distribuite intre fonduri.
Catalin Iancu Presedinte, OTP Asset Management Romania.
Un rol foarte important in evolutia pietei fondurilor, il are intr-adevar forta de vanzare a celor mai importanti jucatori din piata de asset management.

Daca luam in considerare primele pozitii din clasamentul companiilor care administreaza cele mai mari active, atunci trebuie sa ne uitam la cele mai mari grupuri financiar-bancare prezente in Romania, care insumeaza o forta de vanzare de peste 2500 de unitati teritoriale. Desi aceste cifre vorbesc de la sine, nu il consider singurul factor de crestere a pietei.

Aceleasi grupuri bancare beneficiau de o expansiune teritoriala mare, nu mult diferita fata de cea din prezent, dar volumul activelor acumulate din vanzari nici nu se apropia de volumul ultimului an de zile.

Cred ca la baza acestor cresteri spectaculoase sta si strategia acestor banci, care s-au axat si mai mult in ultimul an de zile pe segmentul de economisire/investitie.
Radu Hanga Director general, BT Asset Management
Implicarea bancilor a fost desigur foarte importanta in dezvolarea fondurilor de investitii atat la nivel de distributie cat si la nivel de imagine si expertiza.

Produsele BT Asset Management sunt distribuite prin reteaua de peste 500 unitati si sucursale ale Bancii Transilvania, o instiutie cu o reputatie solida in plan local. In cazul nostru reteaua BT pe care putem conta este un element cheie al succesului, dar pentru a raspunde la intrebarea dumneavoastra trebuie avut in vedere ca bancile locale au avut strategii diferite in ceea ce priveste promovarea si accentul pus pe fondurile de investitii.

In orice caz, fondurile de investitii vor deveni tot mai importante pentru bancile locale in anii urmatori datorita lichiditatilor si a clientilor noi pe care ii pot atrage.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri