Dezbatere: Fondurile de investitii, pe val. Ce urmeaza?


Activele fondurilor de investitii au crescut constant in ultimii ani, ajutate foarte mult si de sistemul de distributie foarte puternic al bancilor. In prezent, ponderea fondurilor in averea financiara a familiilor este foarte redusa, dar specialistii consultati de Wall-Street spun ca dinamica de crestere va continua pe fondul scaderii dobanzilor si a unei imbunatatiri a culturii financiare a romanilor.

3 Mai este mentalul investitional al romanilor bantuit de fantomele FNI-ului si Caritas-ului?

Mihail Ion Presedinte, Raiffeisen Asset Management
Probabil intr-o masura relativ mica. Iata un aspect relevant in acest sens: multi dintre investitorii nostri care au avut reticenta in a investi in fonduri au plasat initial sume foarte mici, care bineinteles nu aveau cum sa le puna in pericol securitatea financiara.

Ulterior si-au majorat semnificativ detinerile, fara vreun efort de vanzare din partea noastra, fapt ce arata ca s-a consitientizat faptul ca astfel de situatii nu mai pot aparea.

Este insa evident ca industria fondurilor de investitii se afla inca la inceput si ca foarte multi dintre romani nu cunosc avantajele fondurilor mutuale.

Din acest punct de vedere administratorii si distribuitorii mai au inca mult de lucrat, chiar daca fondurile nu mai sunt asociate azi cu practici frauduloase.
Eugen Voicu CEO, Aviva Investors Romania
Din pacate, FNI-ul este inca o fantoma care bantuie, as spune total nejustificat, intr-o masura mai mare decat ar fi normal. Cine gandeste inca in termenii anilor 90 cred ca trebuie sa inceapa sa vada si diferentele fata de atunci si astfel sa scapam de fantome.
Claudia Racovitan Director general adjunct, Intercapital Investment Management
Oamenii care au pierdut bani cu FNI si Caritas sigur nu au uitat!

Dar ceea ce conteaza este ca acum piata fondurilor de investitii este mult mai bine reglementata decat in anii 90, iar populatia este mai corect informata despre randamentele reale ale fondurilor.
Catalin Iancu Presedinte, OTP Asset Management Romania.
Trebuie sa fim de accord cu teoreticienii istoriei mentalitatilor si sa acceptam ca mentalitatile unui popor se schimba intr-adevar foarte greu.

In activitatea pe care o desfasuram, se mai sesizeaza o urma de reticenta a investitorilor referitoare la experientele nefaste la care au luat parte acestia sau cunoscuti ai lor. In momentul de fata legislatia si supravegerea activitatii fondurilor de investitii sunt foarte bine puse ala punct, astfel incat, un astfel de scenariu nu ar mai fi posibil in ziua de astazi.

Noi, asset managerii, suntem cei care avem rolul de a educa investitorii, le aducem toate informatiile necesare unei decizii investitionale, le oferim increderea noastra si pas cu pas, ajung si acestia sa castige incredere in noi si sa isi diversifice economiile/investitiile, prin fonduri mutuale.
Radu Hanga Director general, BT Asset Management
Caritas si FNI au promis randamente mari obtinute prin mijloace obscure si ambele au avut o durata de viata foarte redusa, astfel de scheme piramidale fiind imposibil de sustinut pe un terment mai lung.

Fondurile de invesitii aflate in piata in acest moment sunt extrem de diferite de aceasta imagine. Vorbim de societati de administrare active care sunt active in piata de mai multi ani si care in multe cazuri beneficiza de sprijinul unor institutii financiare cu reputatie buna atat in tara cat si in strainatate.

Fondurile de invesitii ofera un grad ridicat de transparenta, dandu-le investitorilor posibilitatea sa urmareasca randamentul zilnic, activele in care sunt plasati banii dar si strategia urmarita de administratorii de portofolii.

De asemenea, fondurile de investitii din Romania trebuie din acest an sa adere la sistemul de clasificare al Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri lucru care sporeste si mai mult transparenta si accesibilittea fondurilor de investitii locale facandu-le mai atractive pentru investitori.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri