Dezbatere: Fondurile de investitii, pe val. Ce urmeaza?


Activele fondurilor de investitii au crescut constant in ultimii ani, ajutate foarte mult si de sistemul de distributie foarte puternic al bancilor. In prezent, ponderea fondurilor in averea financiara a familiilor este foarte redusa, dar specialistii consultati de Wall-Street spun ca dinamica de crestere va continua pe fondul scaderii dobanzilor si a unei imbunatatiri a culturii financiare a romanilor.

4 Cum vedeti dinamica fondurilor de investitii in 2010 si 2011?

Mihail Ion Presedinte, Raiffeisen Asset Management
In Romania, ponderea fondurilor de investitii in averea financiara a familiilor este foarte redusa, undeva la 2%, in vreme ce in alte tari din Europa depaseste 10%. Suntem deci la un nivel destul de scazut, mult sub potential, iar diversificarea averii financiare a romanilor va presupune si cresterea sumelor plasate in fonduri de investitii.

In consecinta, trendul de crestere va continua, mai ales in contextul scaderii dobanzilor si al imbunatatirii culturii economico-financiare in tara noastra.
Eugen Voicu CEO, Aviva Investors Romania
Dinamica a intrat pe un trend bun, crescator, insa ritmul va fi in pierdere de elan fata de anul trecut. Exista premise pentru o dublare a activelor.
Claudia Racovitan Director general adjunct, Intercapital Investment Management
Desi vestile privind evolutiile economice atat in Romania cat si pe pietele internationale nu sunt din cele mai imbucuratoare, sunt optimista in ceea ce priveste evolutia fondurilor de investitii.

Oricum, pe termen mediu si lung premisele sunt de crestere.
Catalin Iancu Presedinte, OTP Asset Management Romania.
Este de asteptat ca o parte dintre clientii bancari, care sunt din ce in ce mai nemultumiti de randamentele obtinute in urma investitiilor clasice sa inceapa sa acorde o atentie crescuta fondurilor mutuale cu risc mai ridicat, dar si cu potential de castig mai mare.

Astfel, putem spera ca o parte din sumele alocate de investitori pentru investitiile in fondurile monetare sa fie reorientata catre cele diversificate si cele de actiuni.
Radu Hanga Director general, BT Asset Management
Multi dintre investitori erau foarte optimisti la inceputul lui 2010 considerand ca va urma o perioada de crestere

La nivel international optimismul se baza pe idea ca mai multe state au iesit deja din recesiune la finele lui 2009 raportand cresteri ale produsului intern brut in timp ce piata avansa tot mai mult de la minimele din martie 2009. Aprecierile din pietele internationale de la inceputul lui 2010 s-au simtit si in Romania, mai ales ca au adus si o schimbare a atitudinii investitorilor straini fata de pietele emergente.

Lucrurile s-au schimbat pe parcursul primelor luni ale lui 2010 cand investitorii au deveni tot mai preocupati de datoria suverana a Greciei si de posibilul impact negativ pe care deficitele bugetare ale Spaniei si Portugaliei l-ar putea avea asupra intregii Zone Euro.

Acest lucru a afectat mult Romania, datorita vanzarilor din plan international care au determinat corectii si la noi. La inceputul acestui an majoritatea analistilor anticipau o crestere economica in Romania in 2010, dar evolutiile din primul trimestru au fost sub asteptari fiind acum mult mai probabila o stagnare la nivelul din 2009 sau chiar o evolutie negativa.

In aceste conditii trebuie sa ne temperam optimismul pe care l-am avut fata de piata de capital si implicit evolutia fondurilor de actiuni.

Scaderea dobanzilor si a instrumentelor cu venit fix vor reduce din atractivitatea fondurilor monetare in acest an, dar vedem o crestere pe acest segment care va continua sa fie preferat de investitori care urmaresc un risc mai scazut.

Fondurile de actiuni ar trebui sa fie mai atractive in conditiile scaderii dobanzilor dar raman multe semne de intrebare legate de evolutia pietelor de capital.

2011 ar trebui sa fie un an mai bun atat in ceea ce priveste cresterea economica cat si in ceea ce priveste piata de capital si fondurile de investitii.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri