Q&A: Finantarea prin bursa - O alternativa pentru companii


Piata de capital romaneasca nu a ajuns inca sa isi indeplineasca unul din rolurile esentiale, acela de sursa de finantare pentru companii. Antreprenorii si managerii sunt inca reticenti la ideea de emisiune de obligatiuni sau actiuni, desi le poate aduce multe beneficii.

1 De ce ati recomanda unei companii finantarea prin bursa in locul celei prin banca sau prin alte cai?

Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
Finantarea prin bursa aduce mult mai multe avantaje desi procedura clasica prin finantarea bancara. Cel mai important aspect il reprezinta faptul ca aceste finantari nu trag dupa ele costuri (de genul dobanda, rambursare principal).

Chiar si o emisiune de bonduri este mai avantajoasa avand in vedere ca exista posibilitatea unor scadente mai indepartate si costuri doar cu dobanda finantarii in conditiile in care finantarea bancara are scadente mai scurte si ia in calcul si plata principalului in transe ceea ce pune o presiune de cost suplimentara.

Contextul actual s-a modificat substantial. Accesul la finantare bancara este mult mai dificil iar prima de risc perceputa de banca este mult mai ridicata. Costurile cu aceste finantari au crescut semnificativ.

Acesta este si motivul pentru care am certitudinea ca in urmatorii noi vom asista la o crestere a interesului unor companii de a obtine finantare prin intermediul pietei de capital.
Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
Orice companiei ar trebui sa prefere finantarea prin bursa pentru costul ei extrem de redus.

Daca pentru actionarii si managerii unei companii listarea societatii implica schimbari majore ale modelului de afacere si ale modului de conducere, pentru companie atragere unor sume care raman la dispozitia societatii reprezinta un vector extrem de important in realizarea unor noi proiecte ale companiei.

In al doilea rand finantarea pe bursa este mai permisiva din punct de vedere al destinatiei sumelor atrase si al bonitatii societatii comparativ cu finantarea bancara care deseori are un anumit grad de rigiditate.

Nu in ultimul rand finantarea prin bursa exprima si un anumit curaj al societatii de a se expune publicului, fapt care denota o transparenta crescuta si care are un impact pozitiv asupra partenerilor de afaceri.
Silviu Enache director piete de capital, Volksbank Romania
Principalele argumente ar fi:

- Costuri reduse

- Flexibilitate in structurarea finantarilor in ceea ce priveste valoarea finantarii, garantiile solicitate,
maturitatea finantarii, etc

- Imagine si promovare in mediile financiare

- Inclusiv bancile utilizeaza frecvent finantarea prin obligatiuni
Laurentiu Ciocirlan director investment banking, Raiffeisen Capital & Investment
In conditii normale cea mai ieftina finantare este cea de la banci. O companie merita sa ridice capital doar atunci cand are un proiect care nu poate fi complet finantat de catre banci. Asa ca nu trebuie vazuta finantarea prin Bursa prin opozitie cu finantarea bancara ci in tandem cu aceasta.

Aceasta ruta este insa in principal deschisa companiilor mari, care pot ajunge la un freefloat suficient pentru ca investitorii sa poata cumpara si vinde usor un pachet important din actiunile firmei respective ("usor" insemnand cu pierderi minime de valoare).

Din acest motiv Bursa este prin excelenta un vehicul de finantare pentru companiile mari si eventual medii. De aceea la Bursa gasim in principal firmele care constituie osatura economiei, afirmatie valabila insa doar in mica masura pentru BVB.

De ce finantarea prin Bursa si nu pe alta cale ? Pentru ca, in cazul companiilor suficient de mari, Bursa este solutia de finantare care permite in acelasi timp controlul pe termen lung, chiar si in conditiile in care procentul de detinere al actionarului majoritar scade sub 50%.

Acest considerent este deosebit pentru companiile de stat foarte mari, care ar permite simultan (1) ridicarea de bani pentru finantarea deficitului guvernamental, (2) pastrarea controlului guvernului asupra acestor entitati si (3) ridicarea de bani pentru modernizarea acestor firme.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri