Q&A: Finantarea prin bursa - O alternativa pentru companii


Piata de capital romaneasca nu a ajuns inca sa isi indeplineasca unul din rolurile esentiale, acela de sursa de finantare pentru companii. Antreprenorii si managerii sunt inca reticenti la ideea de emisiune de obligatiuni sau actiuni, desi le poate aduce multe beneficii.

2 Care sunt principalele avantaje pe care le poate oferi prezenta pe bursa unei companii?

Adi Lupsan director adjunct, Intercapital Invest
Pe langa cel mai important aspect legat de costurile extrem de mici generate de aceasta forma de finantare comparativ cu ceea bancara mai sunt o serie de alte avantaje: cresterea vizibilitatii, notorietatii si reputatiei, noi canale de marketing gratuite, accesul la investitori, parteneri si client noi si nu in ultimul rand o evaluare corecta a businessului.
Alin Brendea director operatiuni, Prime Transaction
Avantajele prezentei pe bursa sunt mai evidente pentru companiile care vor sa creasca repede, pentru cele care pot inova si au nevoie de finantare pentru a-si realiza proiectele.

Pe langa finantarea rapida si ieftina pe care bursa o poate asigura se ofera si avantajul notorietatii. O societate listata trece zilnic de testul miilor de investitori care ii analizeaza rezultatele, comunicatele, etc. Ca atare o societate listata tinde sa capete un plus de credibilitate.

Din listarea societatii decurg beneficii atat pentru actionari, care au posibilitatea unei exit avantajos prin intermediul bursei, cat si pentru salariatii societatii care pot fi motivati suplimentar prin programe de acordare de actiuni ale companiei.
Silviu Enache director piete de capital, Volksbank Romania
Bursa ofera, suplimentar fata de finantarea bancara clasica, urmatoarele avantaje:

- Imagine si promovare. Bursa functioneaza ca o portavoce pentru promovarea realizarilor companiilor listate, avand efecte pozitive imediate la nivelul pretului actiunilor. O societate comerciala listata cu o imagine favorabila in mediile financiare, care se bucura de interesul investitorilor poate sa obtina finantari semnificativ mai ieftine decat creditele bancare;

- Credit sindicalizat. Finantarea pe bursa se obtine de la un grup de investitori si nu de la un singur finantator in speta banca, care daca ar avea probleme pe parcursul creditului ar afecta si debitorul (in cazul nostrum, societatea listata). In cazul nostru, fiind mai multi finantatori atunci cand unul dintre acestia are probleme el beneficiaza de lichiditatea bursei pentru a-si lichida investitia;

- Costuri de finantare mai reduse pe masura ce rezultatele companiei sunt mai bune, costurile finantarilor viitoare se vor reduce.
Laurentiu Ciocirlan director investment banking, Raiffeisen Capital & Investment
Avantajele sunt pentru actionari in primul rand: vizibilitate, presiune asupra managementului in directia cresterii eficientei, o resursa de capital ce poate fi accesata relativ repede in conditii dificile, cu consecinta pastrarii unui echilibru sanatos al bilantului.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri