Q&A: Care sunt presiunile din piata asigurarilor auto


Subtarifarea si daunalitatea in crestere pe segmentul auto, a carei situatie se va inrautati in contextul cresterii TVA cu 5 puncte procentuale, sunt principalele probleme la care asiguratorii trebuie sa gaseasca solutii in a doua parte a anului.

4 Principalele tendinte pe segmentul casco.

Aurel Badea director executiv asigurari generale, Allianz Tiriac Asigurari
Inceputa in anul 2009, scaderea pe segmentul Casco va continua si anul acesta. Dupa cum este cunoscut, in primul trimestru piata Casco a inregistrat o scadere de circa 25% fata de aceasi perioada a anului trecut.

Din pacate aceasta tendinta va continua pe intreaga perioada a anului si, foarte probabil si in anul 2011.

Desigur, aceasta scadere se va observa si la nivelu Allianz-Tiriac, insa speram sa inregistram o dinamica a volumului de prime mai buna decat media ce se va inregistra la nivelul pietei.

Pe segmentul auto, rezultatele aferente primelor 5 luni de activitate evidentiaza pentru portofoliul casco Allianz-Tiriac o foarte usoara reducere a daunei medii, in contextul in care frecventa aparitiei daunelor s-a mentinut aproape constanta. Aceasta situatie exprima o relativa stabilitate a daunalitatii pentru portofoliul casco in acest moment.

In schimb, pentru portofoliul RCA, desi frecventa aparitiei daunelor este in usoara scadere, dauna medie s-a majorat semnificativ, cu aproape 20 de procente, ajungand la aproape 7.200 lei.

Rezultatele tehnice inregistrate la nivelul pietei asigurarilor auto din Romania in ultimii ani pierderi din activitatea de baza a obligat asiguratorii sa-si reevaluezeprogresiv tarifele de prime, mai ales pe segmentul RCA. In conditiile in care, mai cu seama pe aceasta clasa de asigurari obligatorii, rezultatele la nivelul pietei arata ca asiguratorii inregistraza pierderi din activitatea de asigurari RCA, tendinta de majorare a primelor RCA s-ar fi mentinut, chiar daca n-ar fi intervenit majorarea TVA. Cu atat mai mult insa acum, dupa ce autoritatile au ridicat cota de impunere TVA cu 5 puncte procentuale, este de asteptat ca asiguratorii sa ridice nivelul tarifelor, nu numai pe RCA, dar in mod normal si pe segmentul Casco.

Costi Stratnic director divizie vanzari, Omniasig
Din pacate, aceasta este o ramura care va resimti deplin criza economica, si estimam o diminuare a pietii cu circa 15-20% pana la finalul anului.

Efectul diferit fata de RCA este dat in principal de caracterul obligatoriu al celei din urma, cat si de alti factori importanti: scaderea creditarii si a leasing-ului, scaderea vanzarii de automobile noi, pretul ridicat al asigurarii casco ce i-a determinat pe unii din clienti sa renunte la aceasta asigurare etc.

Toate acestea vor avea un impact negativ asupa pietei de Casco, in ciuda eforturilor companiilor de a contracara efectele negative ale crizei prin produse mult mai flexibile pe aceasta linie de afaceri.

In acest sens, Omniasig a lansat o promotie Casco Europa Plus, care ofera atat un tarif mai bun adaptat conditiilor actuale, cat si mai multe variante de riscuri asigurate si fransize, astfel incat clientul sa poata alege asigurarea care i se potriveste.

In plus, acest produs asigura clientul in toate tarile UE, fara plata vreunei prime suplimentare si fara obligatia de a detine un RCA la Omniaisg.

Mihail Tecau presedinte directorat, BCR Asigurari
Pana la sfarsitul anului compania se asteapta la o crestere a volumui de prime brute subscrise ca urmare a intentiei companiei de a lansa un nou produs de asigurare casco, care se adreseaza in special persoanelor fizice.

BCR Asigurari a inregistrat in anul 2010, un volum de prime brute subscrise redus cu 33% fata de 2009, ca urmare a strategiei companiei.


Danut Jecan director asigurari generale, Astra Asigurari
Asigurarile casco care genereaza alaturi de segmentul RCA cele mai importante volume de prime subcrise, urmeaza din pacate acelasi trend al asigurarilor generale.

Leasingul auto care a reprezentat permanent un potential de crestere pentru sectorul asigurarilor auto este departe de a reveni la nivelul anilor trecuti.

In plus, au aparut tot mai multe tendinte de fraudare, care pentru a putea fi controlate, necesita costuri si eforturi suplimentare din partea societatilor de asigurare.

Catalin Stroe director divizie vanzari alternative, Asirom
Conform datelor oficiale, piata de asigurari auto casco a inregistrat o scadere puternica in primul trimestru 2010, comparativ cu anul trecut. O mare parte a aceastei scaderi s-a produs, din cauza prabusirii vanzarilor auto, in special in leasing.

Ne asteptam, in cel mai optimist caz, ca in anul 2010 piata asigurarilor din Romania sa stagneze, reactia imediata a asiguratorilor trebuind sa cuprinda in principal doua directii: un control mult mai atent al cheltuielilor cu despagubirile si o corelare mult mai riguroasa a tarifelor cu riscurile asumate.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri