DEZBATERE: Fondurile mutuale in primul semestru. Care sunt perspectivele pana la finalul anului


Activele fondurilor mutuale din Romania au continuat tendinta de crestere in primul semestru al anului, insa perspectivele investitorilor asupra riscului asumat s-au modificat. Wall-Street a consultat cei mai mari manageri de fonduri pentru a afla care au fost modificarile din primele sase luni ale anului si la ce ne putem astepta pana la finalul anului.

1 Cum a fost prima parte a anului pentru fondurile mutuale din perspectiva dumneavoastra?

Mihail Ion Presedinte, Raiffeisen Asset Management
Primele sase luni ale anului au reprezentat o continuare a trendului puternic ascendant al aderentei fondurilor inceput in 2009. Influxurile au continuat intr-un ritm sustinut atat in lei, cat si in euro, mai ales in fondurile cu plasamente in instrumente purtatoare de dobanda, sustinute de conditiile de piata favorabile, dar si de calitatea fortei de vanzari a bancii.
Dan Nicu Director general, BRD Asset Management
In primele 6 luni am inregistrat la nivelul BRD Asset Management o crestere a activelor in administrare de 40% la 421,1 milioane lei, fata de 300,5 milioane lei in aceeasi perioada din 2009. Evolutia a fost peste media realizata in intreaga industrie OPCVM, de 39,4% in aceeasi perioada.
Radu Hanga Director general, BT Asset Management
Primele 6 luni au adus o crestere semnificativa a activelor sub administrare, crestere care a fost mai accentuata in primul trimestru. Inceputul de an a adus cresteri sustinute atat din punct de vedere al activelor, cat si din punct de vedere al randamentelor oferite investitorilor.

Discutiile privind impozitarea castigurilor si modul de raportare a acestora a adus o incetinire a cresterii in cel de-al doilea trimestru. Fondurile monetare/obligatiuni au ramas in continuare cele mai cautate, in contextul in care ajustarea in sens negativ a asteptarilor privind cresterea economica a determinat o crestere a aversiunii fata de risc a investitorilor.
Catalin Iancu Presedinte, OTP Asset Management
Au fost incurajatoare. Si spun asta pentru ca activele in administrare au crescut in S1 cu 36%, ajungand la peste 1.128 milioane euro, ritmul de crestere fiind dat de volumul mare de vanzari, de peste 300 milioane euro. Avand in vedere ca, in mare parte, sumele atrase au intrat in fonduri monetare si de obligatiuni, pot sa afirm ca piata romaneasca incepe sa se dezvolte si sa se maturizeze intr-un ritm mai alert, urmand trendurile de pe pietele internationale, unde pietele monetare si cele ale instrumenteleor cu venit fix inregistreaza in aceasta perioada cele mai mari volume.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri