DEZBATERE: Fondurile mutuale in primul semestru. Care sunt perspectivele pana la finalul anului


Activele fondurilor mutuale din Romania au continuat tendinta de crestere in primul semestru al anului, insa perspectivele investitorilor asupra riscului asumat s-au modificat. Wall-Street a consultat cei mai mari manageri de fonduri pentru a afla care au fost modificarile din primele sase luni ale anului si la ce ne putem astepta pana la finalul anului.

3 Cum s-a schimbat atitudinea investitorilor in fonduri in aceasta perioada?

Mihail Ion Presedinte, Raiffeisen Asset Management
La o privire generala, putem spune ca apetenta fondurilor este in crestere, avand in vedere ca din ce in ce mai multi romani devin investitori in fonduri. In privinta alocarii intre diversele tipuri de fonduri, nu putem indentifica modificari semnificative fata de 2009.

Apetitul pentru piata de actiuni incepuse sa creasca in primul trimestru, mai multi investitori fiind atrasi de fondurile diversificate si de actiuni, insa in al doilea trimestru am asistat la o racire a interesului pentru produsele cu speranta de randament si risc mai ridicat, din cauza corectiilor inregistrate de piata si a unei increderi in scadere a investitorilor si consumatorilor in mediul economic local.
Dan Nicu Director general, BRD Asset Management
Am constatat o crestere a interesului investitorilor pentru produsele de investitii cu riscuri reduse, aceasta si pe fondul diminuarii tolerantei la riscuri a investitorilor cauzata de situatia globala a pietelor caracterizate de o crestere insemnata a volatilitatii.
Radu Hanga Director general, BT Asset Management
Daca in decursul anului 2009 si inceput de 2010 am avut parte de investitori care profitau de nivelele reduse ale indicilor bursieri, fiind optimisti in privinta revenirii pe crestere a economiei romanesti, constatam in prezent o atitudine mult mai conservatoare. Aceasta schimbare de atitudine a fost determinata de evolutiile nefavorabile din economie, dar si de schimbarile legislative, referindu-ma aici in principal la impozitarea castigurilor.

Toate acestea conduc la cresterea interesului investitorilor catre fondurile fara risc, percepute ca produse de economisire si mai putin catre cele de actiuni.
Catalin Iancu Presedinte, OTP Asset Management
Ceea ce vedem astazi ca se intampla in piata este o atragere constanta a clientilor, mai ales de tip retail, catre fondurile de investitii monetare si de obligatiuni ca o repliere a acestora din fonduri cu risc ridicat spre cele cu risc scazut, mai ales acum, in perioade de volatilitate a pietelor de actiuni.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri