Q&A cu 5 economisti: Cand iese economia Romaniei din recesiune?


Va fi sau nu va fi 2011 anul in care economia romaneasca o sa iasa din recesiune? Aceasta este principala intrebare pe care si-o pun in aceste zile oamenii, managerii, bancherii, dar si investitorii straini. Economistii sustin ca exista sanse, dar totul depinde de cat de multa vointa va avea guvernul pentru a continua reformele in sistemul public si a nu majora din nou taxele si impozitele.

1 Considerati ca economia va iesi in mod real din recesiune in 2011?

Nicolaie Chidesciuc Economist-sef, ING Bank Romania
Vad o scadere economica de 2% pentru 2011. Este foarte probabil ca in prima jumatate a anului viitor sa asistam la noi masuri de ajustare fiscala si vom vedea cel putin concedieri in sectorul public.
Radu Craciun Director de Investitii, Eureko Fond de Pensii
Cred ca in 2011 vom vedea mai degraba incetarea scaderii economice si, de aceea, cresterea PIB ar putea fi undeva in zona -0.5% - +0.5%.
Lucian Anghel Economist-sef, BCR
Cred ca avem toate sansele ca economia sa iasa din recesiune in 2011. Estimam pentru anul viitor o crestere economica de 1,2% din PIB, iar semestrul al doilea din 2011 va fi mai bun decat primul. Avem o mare sansa sa revenim pe crestere economica sustenabila, desi incet. Cred ca Romania are un potential mare, pe care nu trebuie sa il rateze si cred ca avem nevoie inclusiv de asistenta tehnica de la institutiile internationale.
Laurian Lungu Managing Partner, Macroanalitica
In cazul in care nu vor mai aparea schimbari dramatice in economie din punct de vedere al fiscalitatii, cred ca economia Romaniei are sanse sa iasa din recesiune anul viitor.
Dragos Cabat Managing Partner, Financial View
Da, in anul 2011 economia Romaniei va iesi din recesiune, pe fondul cererii din Uniunea Europeana si al scaderii cheltuielilor salariale, ceea ce conduce la o imbunatatire a competitivitatii externe.
preview intrebare
1
2
3
4
Setari Cookie-uri