Q&A cu 5 economisti: Cand iese economia Romaniei din recesiune?


Va fi sau nu va fi 2011 anul in care economia romaneasca o sa iasa din recesiune? Aceasta este principala intrebare pe care si-o pun in aceste zile oamenii, managerii, bancherii, dar si investitorii straini. Economistii sustin ca exista sanse, dar totul depinde de cat de multa vointa va avea guvernul pentru a continua reformele in sistemul public si a nu majora din nou taxele si impozitele.

2 Care sunt principalele riscuri care ameninta in acest moment economia romaneasca?

Nicolaie Chidesciuc Economist-sef, ING Bank Romania
Cel mai relevant este riscul politic. Apoi, stoparea reformei fiscale si neadoptarea de noi masuri de ajustare fiscala, in special pe sistemul pensiilor. Evident, deteriorarea situatiei globale ar avea si ea un impact negativ asupra economiei locale.
Radu Craciun Director de Investitii, Eureko Fond de Pensii
Pentru ca sa asistam la o reluare a cresterii economice este necesar sa vedem si o reluare a activitatii de creditare. Aceasta presupune dobanzi mai mici (cu
sprijinul BNR) si o schimbare de atitudine din partea bancilor. Un risc ce nu trebuie subestimat este instabilitatea politica, care ar avea drept consecinta lipsa guvernanatei nationale, inclusiv in relatia cu creditorii
externi, si o volatilitate mare a pietelor financiare interne, ceea ce ar impiedica relansarea economica.
Lucian Anghel Economist-sef, BCR
Daca s-ar mai majora orice taxe sau impozite, atunci s-ar reduce drastic sansele ca Romania sa iasa din recesiune in 2011. Ar fi al treilea an de recesiune pentru Romania in conditiile in care celelalte economii isi revin.
Laurian Lungu Managing Partner, Macroanalitica
Problema cea mai mare cu care se confrunta Romania in prezent este cea a sustenabilitatii fiscale. Avem o datorie publica cu o rata de crestere foarte mare, iar acest trend este foarte periculos. De asemenea, un eventual derapaj al politicii fiscale poate avea repercusiuni grave asupra economiei.
Dragos Cabat Managing Partner, Financial View
Cel mai mare risc in acest moment este legat de lipsa creditarii domeniului privat de catre banci la parametri normali, fapt ce va diminua viteza de revenire a economiei in perioada urmatoare.
preview intrebare
1
2
3
4
Setari Cookie-uri