Q&A - Publisherii online despre proiectul de lege a Internetului: Aberant, dar macar ne obliga sa ne asociem


La sfarsitul saptamanii trecute, senatoarea PSD Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca lucreaza la un proiect de lege care sa impuna monitorizarea continutului de pe Internet si sa permita sanctionarea proprietarilor de site-uri care nu modereaza comentariile indecente sau ofensatoare. Publisherii online consultati de Wall-Street sustin ca o astfel de lege ar fi aberanta, imposibil de implementat, dar ca astfel de initiative venite din exteriorul industriei online ii obliga sa se asocieze si sa reactioneze.

1 Ce parere ai despre posibila introducere a unei legi a Internetului, prin care proprietarii de site-uri "vor fi obligati, sub amenintarea unor sanctiuni foarte drastice", sa modereze comentariile indecente si ofensatoare?

Dragos Stanca managing director, F5, Realitatea-Catavencu
A incerca sa reglementezi discutiile de pe net e ca si cum ai incerca sa reglementezi discutiile de pe strada. Sau cele telefonice. Internetul nu este doar un suport pentru un nou tip de media, este un mediu de comunicare, business etc. Decizia de a modera sau nu anumite comentarii sau de a le accepta doar pe cele cu identitate "asumata" tine de politica editoriala a fiecarui publisher online si e absurd si utopic sa credem ca vreun organism al statului va avea capacitatea tehnica sa gestioneze un volum urias de informatii. Cu ce sunt de acord din toata discutia pe aceasta tema este cu gasirea unor mijloace pentru protectia minorilor. Insa asta tine mai degraba de educatie decat de o lege.
Mihai Seceleanu CEO, Internet Corp
O astfel de lege exista deja - si fiecare proprietar de site are obligatia de a monitoriza continutul postat de utilizatori in urma sesizarilor primite. Din pacate, foarte rar se raspunde acestor sesizari - lucru care ar trebui "enforced" mai bine, e drept. Insa legea despre care se discuta la momentul de fata cred ca are un caracter cu totul aberant, intrucat ar presupune restrictionarea dramatica a liberei exprimari a utilizatorilor, chiar daca acestia nu fac nici un comentariu indecent / ofensator. Chiar daca publisherii ar avea zeci de angajati dedicati moderarii continutului, tot ar aparea un delay intre momentul postarii si cel al aparitiei pe site, ceea ce ar stinge din fasa ideea unei conversatii.
Alin Popescu avocat specializat in drept informatic, fondator Avocatnet.ro
Pentru inceput, as vrea sa fie clar faptul ca gasesc descurajanta ideea unor parlamentari de a ne oferi doar declaratii la TV pe care sa le comentam. In acest caz nu exista un proiect de lege pe care sa il citim (sau cel putin eu n-am reusit sa il gasesc) si nici alte cuvinte in afara declaratiilor doamnei Vasilescu. Pe care declaratii, in lipsa unor alte cuvinte scrise, le luam adliteram. Si, la fel de important, as vrea sa ma declar amuzat si siderat, deopotriva, de faptul ca doamna Vasilescu nu s-a consultat cu nimeni din industria online atunci cand a pornit proiectul cu pricina. Scuze pentru paranteza, iata si opinia mea despre subiect:

In teoria dreptului, grecii antici au inventat un principiu de aur. Nu poti scoate in afara legii toata populatia si nici macar o parte insemnata din cetatenii unei tari. De ce? Pentru ca o astfel de abordare are o consecinta nociva pentru viitor: obisnuiti sa fie constant in afara legii, oamenii dezvolta orbirea fata de regulile impuse de societate. Si, in viitor, n-o sa tina cont de nicio alta lege sau regula, indiferent de cat de corecta este ea.

Din aceasta perspectiva, Romania are niste legi decente, aplicabile in majoritatea lor si mediului online. Codul civil (cu aspectele legate de raspunderea civila delictuala), Codul penal (cu aspecte legate de insulta si calomnie, inca in vigoare, dar si alte articole), legea nr. 365 din 2002 privind comertul electronic (cea care instituie niste reguli de protectie pentru publisher-ul care construieste o platforma de continut generat de utilizatori) si alte legi asemenea creioneaza un cadru legislativ complet. Injuraturile, defaimarea, obscenitatile, toate aceste lucruri sunt sanctionabile de legile in vigoare, in acest moment, in Romania.

Asa se face ca o reglementare de genul celei propuse de doamna Vasilescu e usor de anticipat in efectele sale: dubleaza reguli existente deja (cod civil, cod penal, etc), se bate cap in cap cu reguli existente deja (protectia publisher-ului sub legea privind comertul electronic), incalca reguli existente deja (printre altele, legea privind comertul electronic e impusa de o Directiva europeana, iar anularea efectelor sale printr-o lege nationala ar putea aduce chiar deschiderea procedurii de infrigement in fata autoritatilor UE). Intr-un cuvant, vorbim despre o lege inutila, a carei aplicare ar pune in sarcina unui publisher o obligatie imposibil de realizat, iar in sarcina Romaniei deschiderea unei alte proceduri de infrigement. Banalitati :)
preview intrebare
1
2
3
4
Setari Cookie-uri