Q&A: Comisionul agentului imobiliar - Ce s-a schimbat in vreme de criza


Comisionul agentului imobiliar a fost dintotdeauna un subiect aprins. Intr-o piata cu putine tranzactii, in care decizia apartine cumparatorului, multe agentii imobiliare si-au regandit strategiile si au ales reprezentarea unei singure parti implicata in tranzactie, lucrand astfel pentru un singur comision.

2 In ce masura este negociabil comisionul agentului imobiliar? De ce depinde aceasta negociere si pana unde poate ajunge?

Adrian Sischin regional director, RE/MAX Romania
Comisionul este negociabil si depinde de investitia de timp si bani pe care agentul o face in procesul de promovare si vanzare a proprietatii, precum si de valoarea proprietatii.
Valentin Ilie CEO, Coldwell Banker Affiliates of Romania
Comisionul este negociabil si depinde de valoarea sa, de usurinta cu care se face tranzactia si de performanta in negocierea valorii tranzactiei. Avem, de asemenea, o grila speciala pentru categorii sociale defavorizate, pentru care nu se percepe comision.
Gabriel Alexandru vicepresedinte, Century 21 Romania
Comisionul agentului este negociabil in functie de pachetul de servicii ales, gradul de implicare al agentului privind termenul stabilit cu proprietarul pentru vanzarea imobilului, numarul de agentii care promoveaza proprietatea si modul in care aceasta este realizata de catre celelalte agentii.

In afara de politicile de fidelizare obisnuite, cu discount-uri intre 5% si 20% din contravaloarea serviciilor imobiliare prestate, in reteaua Century 21 exista un pachet destinat exclusiv proprietarilor, promovat sub denumirea de pachetul Special, ce asigura proprietarului un discount de 50% la comisionul perceput, daca si numai daca pretul de vanzare este agreat impreuna cu agentia imobiliara, pe baza Analizei Comparative de Piata.

George David director general, Galaxy Imob
Comisionul consilierului imobiliar se negociaza in functie de
complexitatea tranzactiei si numarul de tranzactii realizat cu acel client.
Adrian Erimescu director general, imobiliare.ro
Exista numeroase cazuri in care comisionul perceput de o agentie este negociabil. Aportul agentiei la o tranzactie (negociere, consiliere, perfectarea actelor) este decisiv in negociere. De asemenea, recomandarea serviciilor agentiei unor alti potentiali clienti poate duce la perceperea unui comision mai mic. Durata tranzactiei este un alt factor care poate influenta valoarea comisionului.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri