Q&A: Comisionul agentului imobiliar - Ce s-a schimbat in vreme de criza


Comisionul agentului imobiliar a fost dintotdeauna un subiect aprins. Intr-o piata cu putine tranzactii, in care decizia apartine cumparatorului, multe agentii imobiliare si-au regandit strategiile si au ales reprezentarea unei singure parti implicata in tranzactie, lucrand astfel pentru un singur comision.

3 Cum au evoluat comisoanele agentilor imobiliari in ultimii doi ani? Cum comentati aceasta evolutie?

Adrian Sischin regional director, RE/MAX Romania
Procentual, comisioanele au ramas relativ constante, insa ele reprezinta ca valoare o suma mai mica datorita valorilor mai mici ale proprietatilor tranzactionate. O presiune aditionala asupra incasarilor agentilor a adus cresterea TVA de la 19% la 24%, care in mod normal este platit de catre client, dar care, in unele cazuri, ajunge sa fie inclus in comisionul total, rezultand o suma mai mica cu 24% pentru agent.

Valentin Ilie CEO, Coldwell Banker Affiliates of Romania
Comisoanele reprezinta singura sursa de venit a companiilor de consultanta imobiliara si de aceea procentul aplicat tranzactiei nu a scazut. In schimb, a scazut considerabil numarul tranzactiilor.
Gabriel Alexandru vicepresedinte, Century 21 Romania
Comisioanele agentilor imobiliari au evoluat din prisma serviciilor oferite, in primul rand, accentul fiind pus pe reprezentarea imobiliara spre deosebire de intermedierea imobiliara.

Clientii nemultumiti de faptul ca nivelul comisionului cerut, 3% de la vanzator plus 3% de la comparator, nu este in concordanta cu pachetul de servicii oferit de majoritatea covarsitoare a agentilor imobiliari din piata, bazat pe intermediere si fara sa reprezinte interesele clientilor, negociaza intotdeauna comisionul. Astfel, comisionul platit de vanzator si cumparator ajunge la jumatate din cel cerut, la circa 3% - 3,5%, de cele mai multe ori fara factura fiscala (fara TVA), fapt confirmat si de Scrisoarea deschisa trimisa Guvernului Romaniei de catre Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR).
George David director general, Galaxy Imob
Daca vorbim din punct de vedere procentual, comisioanele agentilor imobiliari nu au scazut, insa au suferit aceeasi corectie cu preturile proprietarilor pe fondul maturizarii pietei.
Adrian Erimescu director general, imobiliare.ro
Comisioanele au scazut fata de perioada 2005-2008 cand erau putin negociabile si se ridicau, de regula, la 3% sau chiar mai mult. In prezent, avem de-a face cu o piata extrem de dificila si foarte concurentiala. Practicile de astazi, in special prin introducerea pe piata a modelului comision 0 de la cumparator, respectiv negocierea comisionului, erau greu imaginabile in urma cu 2-3 ani.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri