Q&A: Comisionul agentului imobiliar - Ce s-a schimbat in vreme de criza


Comisionul agentului imobiliar a fost dintotdeauna un subiect aprins. Intr-o piata cu putine tranzactii, in care decizia apartine cumparatorului, multe agentii imobiliare si-au regandit strategiile si au ales reprezentarea unei singure parti implicata in tranzactie, lucrand astfel pentru un singur comision.

4 Sunteti de acord cu ideea unui singur comision, de la o singura parte implicata in tranzactie? De ce?

Adrian Sischin regional director, RE/MAX Romania
Acest sistem de comisionare exista in multe tari, fiind folosit, de exemplu, in SUA si Canada, precum si in unele tari europene. Are la baza un plan de marketing prin care intregul comision (de exemplu, 2% vanzare si 2% cumparare = total 4%) este inclus in pretul de vanzare al proprietatii. Agentul care reprezinta vanzatorul este recompensat de catre vanzator cu 2% comision, iar ceilalti 2% sunt oferiti unui agent care reprezinta un cumparator. Cred ca este un sistem foarte bun si care va deveni din ce in ce mai popular in Romania, mai ales intr-o piata in care preturile proprietatilor sunt in scadere.
Valentin Ilie CEO, Coldwell Banker Affiliates of Romania
Acest mod de abordare a comisionarii unei tranzactii este cel mai potrivit. Vanzatorii si cumparatorii trebuie sa inteleaga aspecte simple legate de mecanismul tranzactionarii. In cazul reprezentarii exclusive a vanzarii unei proprietati, comisionul va fi de cele mai multe ori dublu fata de comisionul standard, pentru ca brokerul care are in portofoliu acea exclusivitate va trebui sa recompenseze si brokerul cumparatorului. Ideea este ca pana la urma comisionul, fie el platit doar de vanzator sau si de vanzator si de cumparator, va intra in costul total al tranzactiei.

Avantajele reprezentarii unei singure parti sunt foarte mari, iar consumatorii de servicii de consultanta imobiliara trebuie sa inteleaga aceste avantaje. Spre exemplu, in cazul reprezentarii vanzatorului, brokerul va investi mult mai mult in promovare, vanzarea depinzand exclusiv de el. In plus, un broker poate identifica mult mai usor nevoile si dorintele unui potential cumparator, gasind cea mai potrivita proprietate.

In timp, cu siguranta reprezentarea exclusiva, respectiv comisionarea unei singure parti, va creste ca volum.
Gabriel Alexandru vicepresedinte, Century 21 Romania
Nu numai ca suntem de acord cu perceperea comisionului de la o singura parte implicata in tranzactie, cumparator sau vanzator, ci am hotarat modificarea strategiei de piata a retelei Century 21, incepand cu 1 noiembrie. Avand in vedere ca interesele partilor sunt contrare, prin prisma pretului de tranzactie, nu poti fi avocatul ambelor parti. Este necesar sa aperi interesele doar unei singure parti, acea parte care iti achita serviciile si te angajeaza ca agent tocmai pentru a primi informatii vitale pentru o decizie corecta, servicii imobiliare si protectia intereselor in cadrul procesului de negociere a pretului si conditiilor de tranzactionare.
George David director general, Galaxy Imob
Nu suntem de acord. Compania Galaxy Imob percepe comision de la client.
Adrian Erimescu director general, imobiliare.ro
Da. In cadrul tranzactiei, o etapa decisiva este negocierea, respectiv caderea de acord asupra pretului de tranzactionare. Consilierea si asistenta in negociere oferita de agentul imobiliar nu poate privi ambele parti. Este prin urmare firesc ca agentul imobiliar sa fie platit de partea a carei interese o apara.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri