Q&A: Cum vor evolua tarifele RCA si Casco in 2011?


Sapte societati de asigurare au notificat pana in prezent Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la tarifele de prima stabilite pentru 2011 aferente asigurarilor obligatorii RCA si criteriile proprii de corectie a acestora. Citeste o dezbatere cu patru specialisti din piata cu privire la cum ar putea evolua tarifele de prima RCA si Casco in 2011.

3 Cum a evoluat rata daunei anul acesta si ce credeti ca se va intampla anul viitor? Dar, in cazul frecventei daunelor?

Razvan Pavel director tehnic auto, Groupama Asigurari
La nivelul companiei, rata daunei in cazul asigurarilor Casco s-a diminuat, iar in ceea ce priveste RCA a scazut semnificativ.

Pentru anul viitor, ne asteptam ca rata daunei sa ramana la acelasi nivel, in pofida presiunilor puternice privind costul asigurarii vom continua sa punem in aplicare masuri care sa permita realizarea unei segmentari a tarifului (un tarif pentru fiecare asigurat, adaptat profilului sau de risc). De asemenea, vom continua sa imbunatatim gestionarea costurilor aferente daunelor.
Cristian Fugaciu director general, Marsh Romania
Pe segmentul Casco si RCA daunalitatea este si va ramane si anul viitor la cote inalte fiind un segment dominat de o frecventa mare a daunelor.

O modalitate prin care asiguratorii pot diminua frecventa daunelor este aplicarea de fransize la politele Casco.

Sistemul bonus-malus a actionat ca o frana asupra ritmului de crestere ridicat al ratei daunei, soferii devenind ceva mai atenti. Soferii prefera sa conduca mai cu atentie acum ca vad ca daca au daune li se mareste prima de asigurare la reinnoire.
Alexandru Pintilie administrator delegat, Pintilie Broker de Asigurare
Daunalitatea ridicata este si va ramane una dintre marile probleme ale industriei asigurarilor din Romania. Acesta este unul dintre cei mai importanti indicatori, poate chiar cel mai important, in stabilirea tarifelor de prima.

Rata daunei se calculeaza pornind de la despagubirile platite de asiguratori, rezervele constituite in vederea platii daunelor pentru dosarele aflate in procesare, estimarile privind valoarea daunelor din perioada care urmeaza si toate acestea raportate la nivelul primelor castigate de companii de la clienti (nivel al primelor brute subscrise care s-a diminuat pe fondul crizei). De aici, se poate concluziona usor ca, atat timp cat daunalitatea ramane la cote ridicate sau chiar avanseaza, nici tarifele pentru asigurari nu vor putea fi diminuate de asiguratori.

Pe segmentul RCA, implementarea sistemului bonus-malus i-a determinat pe soferi sa fie mai prudenti in trafic, data fiind cresterea nivelului primei la reinnoirea politei daca acestia au cauzat incidente in trafic sau scaderea primei de asigurare daca autovehiculul asigurat nu a fost implicat in niciun accident.

In ceea ce priveste sectorul Casco, aplicarea fransizei la acest tip de polite poate conduce spre diminuarea frecventei daunelor.
Augustin Pop director general, Asigura-ieftin.ro
Rata daunei a crescut, situatie ce va continua si in cursul anului 2011, deoarece: numarul de autovehiculelor este in crestere; un numar tot mai mare de soferi fara experienta se regasesc zilnic in trafic si infrastructura este de proasta calitate.
preview intrebare
1
2
3
4
5
6
7
8
Setari Cookie-uri