Q&A - Care va fi tendinta fondurilor mutuale in acest an


Fondurile de investitii din Romania au incheiat un 2010 in care activele au ajuns la nivele istorice. Citeste estimarile specialistilor consultati de wall-street.ro privind dinamica acestei industrii, surprizele posibile, tendinta administratorilor de fond si recomandarile de investitie.

1 Activele fondurilor mutuale au crescut constant in 2010. Va continua aceasta tendinta si in acest an?

Mihail Ion presedinte, Raiffeisen Asset Management
Chiar daca a inregistrat cresteri impresionante in ultimii doi ani, industria fondurilor mutuale are in continuare un potential ridicat de crestere.

In consecinta, vom asista la cresteri si in 2011, dinamica fiind legat in principal de factori precum oportunitatile investitionale, strategiile grupurilor financiar-bancare cu privire la distributia fondurilor de investitii, cresterea gradului de educatie financiar-bancara a populatiei.
Razvan Rusu director de investitii, Certinvest
Si in 2011 exista premisele ca industria sa creasca accelerat. In masura in care va exista in continuare presiunea pe vanzari in principalele grupuri bancare prezente pe piata de asset management vom vedea cresteri semnificative. Exista insa diferente, dupa cum am vazut in anul 2010, cel mai dinamic segment a fost cel al fondurilor valutare care au reusit preformante remarcabile din punct de vedere al activelor atrase.

In aceeasi masura cred ca 2011 va insemna o diversificare a investitiilor in fonduri ponderea celor cu venit fix in lei urmand sa scada relativ iar ponderile celorlalte categorii de fonduri (valutare, actiuni, samd) sa creasca.

Ca si ritm general cred ca piata poate creste cu 50% in 2011.
Claudia Racovitan director general, Intercapital Investment Management
Cresterea activelor fondurilor mutuale in 2010 a fost mai moderata decat cresterea din 2009.

Tendinta de crestere se va mentine si in 2011, dar in lipsa unor stiri puternic pozitive venite din mediul economic, cresterea va fi mai modesta decat in 2010.
Maria-Magdalena Sirghe presedinte CA, Vanguard Asset Management
Ma astept ca aceasta crestere sa continue in 2011 pentru fondurile diversificate si de actiuni, avand drept catalizator cresterea economica pozitiva la nivel macroeconomic, dar si listarea la bursa a mai multor companii in care statul este actionar majoritar (Transelectrica, Transgaz, Romgaz, dar si Fondul Proprietatea), lucru care ar mari atractivitatea bursei.

Fondurile monetare si de obligatiuni raman atractive cat timp nivelul dobanzilor se mentine ridicat.

Estimarile analistilor indica mentinerea actualei rate de politica monetara a BNR pentru primele luni ale anului si reduceri ale acesteia pana la sfarsitul anului cuprinse intre 25 si 75 puncte de baza.
Florin Dolea director executiv, Pioneer Asset Management
Cred ca tendinta de crestere va continua si in 2011, dar ritmul de crestere e posibil sa scada.
preview intrebare
1
2
3
4
5
Setari Cookie-uri