Un exces de birocratie intr-o institutie sau intr-un sistem reflecta faptul ca acel loc este un sistem «cu frica in oase»

Human Invest: Excesul de birocratie, produs de sentimentul de frica

/     26.04.2016

Viorel Panaite, managing partner Human Invest, furnizor de servicii de formare profesionala, declara ca in sectorul in care activeaza birocratia nu are "tentacule lungi", poate si datorita interactiuniii reduse cu statul. El considera insa ca excesul de birocratie este produs de sentimentul de frica dintr-un sistem.

"Vad foarte rar birocratie in exces in sectorul nostru. Poate ca pentru ca nu interactionam foarte mult cu aparatul administrativ de stat, insa de multe ori intalnim companii multinationale care sunt la fel de birocratice ca si statul roman. Cred ca excesul de birocratie si blocaje venite de aici (fie ca sunt in sfera serviciilor publice sau private) sunt produse de sentimentul de frica, de atitudinile si convingerile defensive prezente in acel sistem. Frica creeaza mijloace de aparare, iar birocratia excesiva este un astfel de mijloc de aparare, de protectie", a explicat Viorel Panaite.

Potrivit acestuia, ceea ce conteaza este calitatea initiativelor care sa construiasca un sentiment de incredere in loc de cel de frica, si astfel va disparea si excesul de birocratie.

“Este nevoie de o modificare legislativa pentru a reduce importul autovehiculelor foarte poluante in Romania. Statul aloca bani pentru a scoate din circulatie masini mai vechi de zece ani, iar pe de alta parte permite importul de astfel de masini. Aceste masini rulate aduse din strainatate nu sunt fiscalizate. Sunt persoane fizice care aduc din strainatate sute de masini anual, impoziteaza-le”, a declarat Lucian Alexe, proprietarul si directorul general al Proleasing...

#RomaniaProfesionista: Masinile rulate aduse in tara trebuie taxate

/     22.04.2016

Proleasing Motors din Ploiesti, dealer BMW, MINI si Ford pentru judetele Prahova, Dambovita si Buzau, considera ca Romania are nevoie de schimbari legislative predictibile si de eliminarea birocratiei excesive.

“Este nevoie de o modificare legislativa pentru a reduce importul autovehiculelor foarte poluante in Romania. Statul aloca bani pentru a scoate din circulatie masini mai vechi de zece ani, iar pe de alta parte permite importul de astfel de masini. Aceste masini rulate aduse din strainatate nu sunt fiscalizate. Sunt persoane fizice care aduc din strainatate sute de masini anual, impoziteaza-le”, a declarat Lucian Alexe, proprietarul si directorul general al Proleasing Motors.

Omul de afaceri mai spune ca “daca o persoana fizica cumpara si vinde cinci terenuri intra in categoria platitor de TVA, daca o persoana fizica cumpara si vinde masini desfasoara o activitate comerciala, deci ar trebui taxata. Impozitarea ar trebui modificata”.

Calitatea mass media trebuie crescuta, schimbata, insanatosita.

O tara nu poate evolua daca cetatenii sai nu au spirit de initiativa

/     21.04.2016

Una dintre cele mai importante schimbari de care este nevoie se refera la clasa politica si la intregul sistem care functioneaza defectuos, iar pentru acest lucru nu este suficient sa schimbam un presedinte sau un guvern. In acelasi timp, o tara nu poate evolua daca cetatenii sai nu au o gandire sanatoasa, pozitiva, cu spirit de initiativa, apreciaza Andreea Comsa, CEO, Premier Estate Management, unul dintre cei mai importanti brokeri din piata imobiliara.

"Nu este suficient sa schimbam un presedinte sau membrii unui guvern, deoarece acestia singuri nu vor avea puterea de a schimba un intreg sistem disfunctional creat in aproape 27 de ani. O Reforma Reala presupune o noua abordare pentru toate cele 3 puteri in stat: executiva, legislativa si judecatoreasca. Romania ar putea sa isi atinga potentialul maxim numai in conditiile in care toti participantii si decidentii din institutiile care reprezinta principalele puteri in stat vor prioritiza nevoile cetatenilor romani, vor crea o strategie de tara pe termen mediu si lung, vor respecta legile intru totul si, cel mai important, vor fi diferiti fata de predecesorii lor, atat din punct de vedere al pregatirii politice, cat si al mentalitatii", spune Andreea Comsa (foto).

UE vrea sa taie hartiile in banking: veti semna contractul pe tableta

/     21.04.2016

O parte dintre bancile din Romania ar putea renunta din acest an la semnatura fizica la contractele pe care trebuie sa le semneze clientii, in contextul in care din iulie la nivelul Uniunii Europene "se deschid portile tokenurilor digitale", inovatie care ar putea permite functionarilor bancari sa mearga la biroul clientilor cu o tableta pentru ca acestia sa semneze un contract.

"La fiecare semnare va exista un certificat virtual unic, iar stampila aceasta va fi acceptata din luna iulie pe tot teritoriul Uniunii Europene, in orice instanta si in orice eventual proces", a precizat Antim Iordache, director pe segmentul de Carduri si Online Banking la Idea Bank, in emisiunea Profesionistii in Banking.

Bancherul precizeaza ca banca pe care o reprezinta cocheteaza cu aceasta idee, avand ca scop declarat simplificarea proceselor si eliminarea pe cat se poate a hartiilor. De altfel, Iordache a anuntat in premiera in emisiunea Profesionistii in Banking ca Idea Bank a devenit prima banca locala care a emis carduri de credit la distanta.

Dealer auto: Este nevoie de un control mai bun pentru combaterea infractiunilor

/     19.04.2016

Economia romaneasca are nevoie de cateva schimbari pentru a ajuta dealerii de masini si a transforma piata auto intr-una mai bine reglementata si controlata, asa cum este peste granita, in Ungaria, de exemplu, considera Aron Marton, directorul executiv al Group West Motors Satu Mare, dealer BMW si Opel.

Schimbarile in economia romaneasca care ar ajuta un dealer auto:

  • un control mai bun pentru combaterea infractiunilor/actiunilor legate de manipularea kilometrajului sau evitarea platii TVA la import, elemente care creeaza o piata distorsionata si concurenta neloiala.
  • o reglementare mai buna a activitatii asiguratorilor in ceea ce priveste administrarea si plata dosarelor de daune care in acest moment creeaza o problema de lichiditati pentru service-urile de automobile.
  • urmarirea activitatii service-urilor neautorizate si o diferentiere clara intre service-urile autorizate RAR si cele autorizate de importator. Acestea din urma au de depasit verificari si audituri permanente si trebuie sa treaca printr-un program de training si achizitii de echipamente si scule specializate care presupun investitii permanente.

Nicolici: Modernizati invatamantul profesional! Schimbarile ar fi majore

/     18.04.2016

Foarte multe companii din Romania, fie ca este vorba de jucatori din domeniul productiei (auto, confectii, energie) ori al serviciilor (alimentare, de infrumusetare), au nevoie de meseriasi si ajung sa faca isi pregateasca singure specialistii din cauza lipsei acestora. Solutia ar fi ca sistemul profesional sa fie modernizat complet si sa ii acorde atentia care i se ofera in strainatate, a declarat pentru Wall-Street.ro, Mona Nicolici, manager de sustenabilitate in cadrul Petrom, cel mai mare producator de petrol si gaze la nivel local.

Petrom a lansat anul trecut Romania Meseriasa, un proiect care face parte din Tara lui Andrei, platforma de sustenabilitate a companiei. Din aceasta mai fac parte proiecte precum Idei din Tara lui Andrei sau Fabricat in Tara lui Andrei. Scopul acestui program este de a schimba invatamantul profesional din Romania prin reorientarea tinerilor catre scoli de meserii si cresterea respectului atat al acestora pentru profesia lor cat si a celor din jur. Principalele doua programe derulate pana acum prin Romania Meseriasa sunt Scoala Petrolistilor si Tabara Meseriasilor (fosta “Tabara din Tara lui Andrei”).

"Am facut studii la nivel national si am aflat ca 90% dintre scolile profesionale au fost inchise, iar cei care se duc catre acestea nu vor sa invete acolo, dar au rezultate atat de slabe incat este singura lor varianta. Pe de alta parte, cei care invata din pasiune, nu nimeresc in aceste scoli pentru ca sistemul ii aduce la faculate. Pentru ca parintii acestor copii le spun: <<Nu te duce la scoala profesionala pentru ca nu vei fi respectat, mergi la facultate!>>. Si de cele mai multe ori se duc la facultate si nu o termina sau nu isi gasesc un loc de munca. In timp ce angajatorii din Romania spun: <<Nu mai avem meseriasi, avem locuri de munca, dar nu gasim oameni>>", afirma Nicolici.

Mihaela de Poix: Educatia, prioritara in #RomaniaProfesionista

/     15.04.2016

Una dintre cele mai mari probleme ale Romaniei in momentul de fata este lipsa fortei de personal calificat, este de parere Mihaela Tyrel de Poix. Proprietara producatorului de vin S.E.R.V.E. considera ca lipsa de meserii isi are rezolvarea in reformarea educatiei, care ar trebui sa pregateasca oamenii pentru domeniul muncii.

“Este condamnabil pentru o tara sa nu se ocupe de educatia generatiilor viitoare. Din fericire, efectele nu sunt atat de dramatice pe cat ar fi putut fi, dar asta nu se datoreaza organizarii autoritatilor, ci calitatii oamenilor si accesului la informatii”, a declarat Mihaela de Poix.

Proprietara S.E.R.V.E crede ca mediul de business romanesc si administratia locala au de suferit de pe urma faptului ca sistemul de educatie nu pregateste suficient oamenii. “Nu stiu ce merit are statul roman in faptul ca Romania este cautata pentru calitatea IT-istilor. Romanii sunt autodidacti si este pacat sa se piarda aceasta materie prima”, a continuat antreprenoarea, facand referire la profesionistii care aleg sa studieze si sa lucreze in strainatate.

Adecco: Profesorii ar putea sa dea GRATUIT meditatii

/     14.04.2016

Sistemul romanesc de invatamant este depasit, nu pregateste tinerii pentru realitatea din piata muncii, iar, adesea, deciziile luate de Ministerul Educatiei sunt intarziate, din cauza birocratiei, a declarat pentru wall-street.ro Florin Godean, country manager Adecco. El considera ca o imbunatatire ar putea fi generata de profesori, care s-ar putea implica in optimizarea cunostintelor tinerilor prin acordarea de meditatii gratuite.

"Sistemul de invatamant este un dezastru si nu are nicio legatura cu realitatea din piata fortei de munca. Daca ma uit la eforturile pe care le fac cei de la Ministerul Educatiei sau diverse universitati pot sa spun ca sunt oameni care sunt foarte dedicati si care lucreaza foarte mult. Exista insa un sistem birocratic in care decizia se ia extrem de greu, pentru ca in momentul in care o anumita decizie s-a luat, aceasta rezolva o problema care exista cu mult timp in urma, dar care nu mai exista, decizia aplicandu-se prea tarziu. Practic, este o mare inutilitate si nici nu stiu cum s-ar putea rezolva lucrurile acestea", a precizat Florin Godean.

Potrivit acestuia, un exemplu de actiune care pe viitor are sanse mari sa ii ajute pe tineri sa isi creasca nivelul de cunostinte este voluntariatul pe care il fac angajati din companii, care in timpul liber ofera cursuri de formare copiilor.

Tighinean: Mi-as dori sa nu existe concurenta neloiala, reduceri de TVA sau afaceri la negru, pentru ca incurca retailul romanesc

Tighinean: #RomaniaProfesionista trebuie sa modifice legea reducerilor

/     05.04.2016

Industria de retail din Romania are nevoie de modificarea legii soldului si de aparitia unei legi a outlet-urilor, spune Victor Tighinean, managerul Ecco Shoes pe Romania, Ungaria, Slovenia, Croatia si Serbia, care este de parere ca legislatia romaneasca este ambigua si diferita de ceea ce ar trebui sa fie pentru a crea un cadru favorabil derularii afacerilor.

Potrivit managerului Ecco Shoes, RoRetail – Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania - a facut demersurile necesare pentru a schimba aceasta lege a soldurilor, insa fara rezultat. „Din pacate, legiuitorii nostri nu prea au timp de probleme atat de minore, dar care sunt erori care ne incurca sa le oferim clientilor conditii avantajoase”, spune Tighinean.

Legislatia din prezent obliga comerciantii sa afiseze, pe langa pretul redus, ultimul pret de la care s-a facut discount-ul. Astfel, daca o pereche de pantofi costa initial 1.000 de lei si sunt redusi la 700 lei si in final la 500 lei, comerciantii vor afisa ultima reducere: de la 700 la 500 lei. „Evident ca pentru client conteaza ca pretul initial a fost de 1.000 lei, el arata valoarea produsului, calculata de producator sau comerciant”, explica Tighinean.

Diaconescu, Impuls Leasing: Reforma reala incepe de la clasa politica

/     04.04.2016

Printre schimbarile absolut necesare unei Reforme Reale in Romania trebuie incluse, in primul rand, reformarea clasei politice, relaxarea fiscalitatii si reducerea birocratiei, apreciaza Razvan Diaconescu, CEO, Impuls Leasing, una dintre cele mai importante companii romanesti din industria locala de profil.

In ceea ce priveste piata de leasing financiar, aceasta "are nevoie in primul rand ca finantarea prin intermediul leasingului sa fie recunoscuta la nivel fiscal si legislativ drept un instrument care aduce plus valoare economiei romanesti. De asemenea, acordarea de facilitati fiscale si un cadru legislativ stabil si mai putin incarcat, reprezinta un element cheie in cresterea volumului si totodata a importantei acestui tip de creditare", a declarat Razvan Diaconescu (foto).

Impuls Leasing reprezinta divizia locala a grupului austriac cu acelasi nume, iar la jumatatea anului trecut se afla pe pozitia a doua in piata de leasing din punct de vedere al valorii totale a finantarilor, cu o pondere de aproximativ 10% din piata. Pe intreg anul, valoarea finantarilor Impuls Leasing a trecut de 150 de milioane de euro, in crestere cu 40% fata de 2014.

In cadrul proiectului #RomaniaProfesionista, WALL-STREET.RO isi propune sa culeaga solutii, atat de la actorii din mediul privat, cat si din partea autoritatilor pentru o reforma reala a societatii. Reducerea birocratiei este un prim pas pentru o societate mai civilizata si o viata mai usoara. In acest context, sustinem initiativa Guvernului si a Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic de creare a "Comisiei...

Birocratia merge mana in mana cu lipsa de decizie a autoritatilor

/     30.03.2016

Birocratia se face simtita la toate nivelurile societatii, de la ministere pana mai jos, la interactiunea de zi cu zi a contribuabilului cu organele fiscale, dar in ultima perioada s-a cuplat si cu efectul colateral al luptei anticoruptie, lipsa de decizie a autoritatilor, sustine Luminita Popa, managing partner al casei de avocatura Suciu, Popa & Asociatii.

"Birocratia este in doua feluri exprimata: pe de-o parte vorbim de un milion de hartii pentru o singura actiune si pe de alta parte de un milion de oameni care sa aprobe o hartie. Daca o cuplezi cu presiunea anticoruptie, care produce efecte pozitive, dar si negative prin lipsa de decizie, mai sunt lucruri de imbunatatit", a declarat Luminita Popa.

Miruna Suciu, celalalt managing partner al firmei, sustine ca cea mai mare birocratie este resimtita de firme si micii contribuabili, la tot ce inseamna declaratii, controale si documente justificative solicitate de ANAF, dar si pe segmentul de autorizatii, licente sunt mari probleme, aceasta pornind de la varf, din cadrul ministrelor.

#RomaniaProfesionista incepe cu reforma in educatie, infrastructura si anticoruptie

/     29.03.2016

Educatia, infrastructura rutiera, continuitatea si intensificarea luptei anticoruptie reprezinta cele mai importante trei schimbari, absolut necesare, astfel incat Romania sa traverseze o reforma reala din punct de vedere al societatii, considera Razvan Cuc, directorul regional Re/Max Romania, una dintre cele mai active companii de consultanta in real-estate din tara.

"Educatia reprezinta poate cea mai valoroasa reforma pentru schimbarea fundamentala a Romaniei pe termen lung, in timp ce infrastrunctura rutiera constituie o nevoie imediata pentru o dezvoltare interna a economiei si pentru conectarea cu Europa", afirma Razvan Cuc (foto). El adauga ca aceasta trebuie completate de "continuitatea si intensificarea luptei anticoruptie", pentru eliminarea pierderilor imense generate in plan economic si social.

Razvan Cuc se numara printre cei mai importanti antreprenori din vestul tarii, iar Re/Max Romania este una dintre cele mai active companii de consultanta in real-estate din tara. Re/Max a intermediat in 2015 peste 300 de tranzactii rezidentiale ce au insumat comisioane de 1 milion de euro. Avand in vedere ca in piata imobiliara comisionul mediu pentru intermedieri rezidentiale se situeaza intre 2 si 3%, o estimare Wall-Street.ro a valorii totale a tranzactiilor realizate de Re/Max in 2015 s-ar ridica la un varf de 50 milioane euro pe Romania.

#RomaniaProfesionista are nevoie un model national de dezvoltare

/     25.03.2016

Romania continua sa se bazeze pe o serie de avantaje traditionale, dar daca vrea sa se dezvolte ii trebuie un model national de dezvoltare pe termen lung. Cristian Colteanu, presedinte si CEO al grupului american GE pentru Romania, Bulgaria si Republica Moldova, spune ca lipsa unui astfel de model expune Romania riscului unor „devieri”.

„Lipsa unui model national de dezvoltare pe termen lung expune Romania la riscul unor devieri, pe cand daca ar exista unul, acesta ar putea avea un impact semnificativ asupra canalizarii resurselor catre dezvoltarea unor prioritati strategice”, afirma Colteanu.

El mentioneaza, printre avantajele traditionale, stabilitatea macroeconomica a tarii, atat la nivel regional, cat si la nivel european, potentialul energetic si resursele sale naturale.

Cele mai importante schimbari necesare pentru a creste nivelul de competitivitate al Romaniei includ o strategie pe termen lung pentru dezvoltarea economica a tarii, nevoia de investitii si sprijin pentru activitatile inovatoare si cele din domeniul cercetarii si dezvoltarii.

#RomaniaProfesionista trebuie sa sustina antreprenorii autohtoni

/     24.03.2016

Romania trebuie sa-si reformeze radical statul birocratic si sa sustina antreprenorii locali in egala masura cu investitorii straini, considera Doina Cepalis, CEO-ul Te-Rox, grup cu afaceri de 28 mil. euro si unul dintre cei mai mari producatori de scaune auto pentru copii de pe piata europeana.

Doina Cepalis detine in prezent un grup cu afaceri de 28 mil. euro si un profit estimat la circa 2 mil. euro. Te-Rox este operat prin intermediul a patru firme, dintre care cele mai mari sunt Te-Rox Prod si My Plast Investments. Scaunele auto pentru copii ajung astazi in Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Brazilia si alte 40 de piete. Printre partenerii companiei se numara Disney, Ferrari si Chicco, Te-Rox fiind numarul 1 in Europa pe piata centurilor de siguranta si a huselor pentru scaunele auto pentru copii.

#RomaniaProfesionista se va schimba cand cetatenii ei vor reveni din strainatate

/     23.03.2016

Pe langa autostrazi, legi care sa nu se modifice odata la 5 minute si o reforma a invatamantului, schimbarea Romaniei se va produce atunci cand cetatenii ei, care acum lucreaza in strainatate, vor fi convinsi sa se intoarca sa lucreze aici, crede Herve de Froment, CEO al Nestle Romania.

“Sistemul de educatie trebuie imbunatatit. Aveti oameni foarte buni, dar care au plecat din tara. Aduceti-i inapoi. Asta va schimba Romania”, a afirmat Froment.

In opinia sefului Nestle Romania, dezvoltarea infrastructurii este necesara daca Romania vrea sa exporte. De asemenea, exporturile pot creste daca piata locala va fi mai puternica, asa cum e cea poloneza.

“Daca vrem sa exportam, trebuie sa avem o piata locala foarte puternica. Va trebuie o baza solida. De exemplu, Polonia are o piata interna puternica, iar Romania ar trebui sa fie ca ea. Trebuie sa dezvoltam piata locala”, a adaugat Froment.

Nu in ultimul rand, stabilitatea fiscala si legislativa sunt alte conditii pentru ca Romania sa treaca la o alta etapa de dezvoltare.

#RomaniaProfesionista are nevoie de stabilitate in reglementare

/     16.03.2016

Romania are nevoie de stabilitate in domeniul reglementarii, a declarat Yakup Cil, CEO Credit Europe Bank Romania, care este de parere ca, atata timp cat au loc schimbari si discutii la nivelul regulilor si normelor juridice, companiile vor intampina dificultati in crearea de noi afaceri.

Aspectul legal este unul dintre cele mai importante intr-o tara, deoarece afecteaza apetitul tuturor celor care vor sa faca afaceri”, a adaugat seful Credit Europe Bank Romania. “Ca bancheri, avem asteptari in privinta reglementarii mediului de afaceri, iar pentru ca Romania sa profite de potentialul economic urias si resursele naturale bogate de care dispune, trebuie sa existe stabilitate, atat la nivel de reglementare, cat si la nivel politic”, a declarat Yakup Cil.

Yakup Cil crede ca aceste doua aspecte afecteaza atragerea de investitii straine in Romania. “Trebuie sa cunosti regulile si sa stii ca nu se vor schimba pentru a putea lua decizii de business”, spune acesta, adaugand ca tara noastra dispune de un potential imens si poate atrage cu usurinta investii straine. “Romania se descurca foarte bine in sectorul agriculturii, exportului, productiei de masini, energetic, dar pentru a creste economia, ai nevoie de investitori straini, care cauta stabilitate pe piata”, a incheiat seful bancii.

Mi-as dori sa asist la o reorientare a industriei de la pret la calitatea serviciilor oferite. Ar fi un semnal ca lucrurile incep sa mearga in directia cea buna.

#RomaniaProfesionista porneste de la sistemul de educatie

/     10.03.2016

Reforma inseamna schimbari ample si substantiale, pentru care este nevoie de strategii multi-sectoriale derulate pe termen lung, apreciaza Adrian Marin, CEO Generali Romania, intrebat despre schimbarile, absolut necesare, astfel incat Romania sa treaca printr-o reforma reala.

"Un exemplu de urmat este initiativa «Better Regulation» a Comisiei Europene, care vizeaza simplificarea normelor de reglementare, usurarea poverii administrative si reducerea la minimum a costurilor de aplicare a legislatiei si politicilor publice. Se fac deja primii pasi, cu deja celebra «comisie de taiat hartii», infiintata de Guvern, deci sunt semne bune", a declarat Adrian Marin (foto). O a doua schimbare se refera la modernizarea sistemului de educatie, in special prin predarea de notiuni esentiale de cultura financiara.

In opinia sa, industria de asigurari, care opereaza cu produse intangibile, este de multa vreme constienta de importanta acumularii timpurii a unor astfel de cunostinte. Cu totii ne dorim o piata mai matura a asigurarilor, iar educatia financiara este un mod de a ajunge acolo. Reforma sistemului de educatie va trebui sa fie insa mult mai ampla, arata seful Generali Romania, pentru a pune oferta in acord cu cerintele pietei muncii.

#RomaniaProfesionista nu poate exista fara sa respectam legea

/     09.03.2016

Schimbarea „in bine” a economiei romanesti se va produce in momentul in care vom reusi sa avem o legislatie stabila pe care o vom si respecta. Carmen Neagu, CEO al companiei EnergoBit, spune ca stabilitatea si predictibilitatea legislativa, precum si respectarea legilor la toate nivelele societatii, este una dintre cele mai importante premise ale dezvoltarii Romaniei.

„In ultimii ani am avut parte de schimbari legislative neasteptate, cu un impact major asupra investitiilor straine in Romania, fie si numai exemplul schemei suport pentru energiile regenerabile, unde cifrele au inregistrat scaderi dramatice dupa schimbarile legislative din 2013, constituie un o referinta graitoare”, afirma Neagu.

O legislatie coerenta pe termen lung si predictibila este necesara si in sectorul energetic, astfel incat companiile din piata sa isi poata realiza la termen planurile investitionale. Spre exemplu, desele modificari ale legislatiei din sectorul energiei regenerabile au dus la „prabusirea investitiilor si pierderea credibilitatii statului romani in fata investitorilor”, considera seful EnergoBit.

Universitatile sa lucreze mai mult la cultura antreprenoriala

/     07.03.2016

Universitatile ar trebui sa se focuseze mai mult pe cultura antreprenoriala, intrucat multi tineri care ies de pe bancile facultatii si incep o afacere nu au "nimic in comun cu realitatea", considera Dan Isai, fondatorul Salad Box, al treilea cel mai mare lant de fast-food din Romania, dupa McDonald's si KFC. De ce este necesar acest focus din partea facultatilor?

"As incuraja, nu stiu daca Guvernul, dar universitatile cel putin sa lucreze mai mult la cultura antreprenoriala. In Romania inca este mult spatiu pentru dezvoltare si competitia este mica. Pentru ca oamenii sunt foarte buni in Romania, as incuraja sa se investeasca in ei, au potential mare, competitia este mica. Sunt foarte multi antreprenori care ies de pe bancile facultatii si nu au nimic in comun cu realitatea. Din aceasta cauza nu au succes", sustine tanarul antreprenor, Dan Isai, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 14 milioane euro.

Bunea: Vantul schimbarii n-a ajuns si in cotloanele birocratei de stat

/     03.03.2016

Societatea romaneasca a evoluat, romanii sunt mai increzatori in propriile forte, sunt creativi si dispusi sa faca eforturi impreuna pentru un spatiu public "decent", insa acest vant de schimbare nu a ajuns pana in cotloanele birocratiei de stat. O improspatare in organizare si mentalitati ne-ar aduce la stadiul de democratie moderna, apreciaza Emilia Bunea, CEO, Metropolitan Life.

"Romania are unul dintre cele mai incarcate aparate administrative de stat. Este si zona in care schimbarea a ajuns cel mai putin", spune Emilia Bunea (foto). Pe langa reformarea aparatului administrativ, managerul companiei de asigurari de viata Metropolitan Life considera ca atat adresarea imbatranirii demografice, cat si reforma sanatatii sunt, de asemenea, importante astfel incat Romania sa traverseze o Reforma reala.

In ceea ce priveste adresarea imbatranirii demografice, conform previziunilor Eurostat din ultimii ani, pana in anul 2060, Romania va ajunge pe locul 2 in topul tarilor cu populatia cea mai imbatranita. In perioada 1994-2014, varsta mediana a populatiei din Romania a crescut cu 7 ani, de la 33,8 ani la 40,8, iar pana in 2060, Eurostat estimeaza ca procentul populatiei cu varste de 65 de ani si peste, va fi de 64,77%.

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile

Setari Cookie-uri