#RomaniaProfesionista: Schimbarile intr-o natiune nu apar peste noapte

/     01.03.2016

Societatea romaneasca nu se poate schimba peste noapte, orice speranta in acest sens fiind nerealista spune Bogdan Albu, directorul general al casei de brokeraj XTB Romania. Acesta subliniaza ca doar o schimbare reala a clasei politice poate declansa o adevarata reformare la nivelul tuturor sectoarelor de activitate din tara.

“Schimbarile fundamentale necesare societatii si economiei romanesti sunt aceleasi pe care le stim deja cu totii si cred ca a sosit timpul sa le transformam din deziderat in realitate, fie ca vorbim despre reforme in educatie, sanatate, infrastructura, agricultura, industrie, sau piata de capital. Toate aceste domenii sunt unanim importante si au in comun factorul politic care da tonul, iar o reformare a lor, fara o reformare reala a clasei politice, este imposibila”, mentioneaza Bogdan Albu.

Acesta considera ca romanii poate avea un cuvant de spus si isi poate aduce aportul la reformarea tarii, fiind mai implicati, mai corecti, mai consecventi si mai putin cinici. “In ceea ce priveste schimbarile necesare pentru reformarea Romaniei, nu cred in schimbarile aparute peste noapte la nivelul unei natiuni si nici in existenta oamenilor providentiali”.

Marius Dragne, Xella: O strategie de tara pe termen lung, prioritara

/     24.02.2016

Romania arata din ce in ce mai bine pentru investitorii straini care isi propun dezvoltarea in regiune si fac din tara noastra un punct tot mai important pe harta, insa inca sunt capitole la care autoritatile mai au de lucrat, iar acest aspect tine, in cea mai mare parte, de o strategie pe termen lung.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Marius Dragne (foto cover), CEO al Xella Romania, reprezentanta locala a grupului german cu acelasi nume, unul dintre cei mai mari producatori de beton celular autoclavizat (BCA) la nivel local, sustine ca din perspectiva unui investitor sunt multe lucruri bune care se intampla pe plan local.

„Este usor de remarcat ca Romania este o tara care s-a adaptat din mers in multe domenii. Sunt schimbari economice si sociale care au fost intelese cu dificultate chiar si in societati cu un renume foarte bun. Tara noastra a tot incercat sa identifice cateva directii de dezvoltare si a mizat pe anumite strategii, a analizat rezultatele si a schimbat din nou. In acest moment nu exista foarte mare claritate in privinta dezvoltarilor ulterioare. Fiind parte a mediului de business, consider ca ar ajuta foarte mult sa avem conturata o strategie de tara pe termen mediu si lung. Multe proiecte au nevoie de timp pentru a se cristaliza, pentru a da rezultate. Domenii ca educatia, sanatatea, turismul, energia sau infrastructura au nevoie de directii stabile, clare si de continuitate. Predictibilitatea va sustine dezvoltarea unor programe consistente de investitii”, a declarat Marius Dragne, CEO al Xella Romania, companie care detine brandul de BCA Ytong la nivel global.

#RomaniaProfesionista: Finantarea companiilor trebuie simplificata

/     22.02.2016

Acumularea de capital si de cunostinte la nivelul companiilor si antreprenorilor locali trebuie stimulate pentru a avea un progres la nivel macro, dar si microeconomic, considera Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Bancherul propune o serie de masuri concrete pentru cresterea finantarii companiilor:

  • Infuziile de capital ar trebui stimulate fiscal (in plus fata de neimpozitarea profitului reinvestit, poate chiar ca alternativa la reducerea impozitului pe dividende).
  • Suma alocata ajutoarelor de stat ar putea fi majorata, iar valoarea minima a proiectelor eligibile coborata de la 10 milioane euro, la mai putin de 1 milion euro.
  • Garantiile de stat ar trebui sa aibe o dimensiune mai mare, mecanisme de acordare (prin diversele forme) sa fie mai simple, in conditii de costuri accesibile pentru companiile mici si medii.
  • Sumele alocate din fondurile europene pentru imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii ar trebui sa fie mai mari. De asemenea, utilizarile sa ia in calcul preponderent instrumente financiare, respectiv crearea fondului de actiuni sau garantii la nivel de portofoliu pentru instrumente de datorie.
  • Bancile impreuna cu clientii trebuie sa-si dezvolte cunoasterea reciproca si sa reduca asimetria de informatii, astfel incat nivelul finantarilor bancare sa fie mai mare, potentat si de masurile propuse anterior.
  • De asemenea, ar fi recomandabil ca societatile sa-si capitalizeze profiturile in perioade de avans economic, pentru a-si intari rezistenta si a-si pastra accesul la finantarea bancara in perioade de recesiune sau dificultati specifice sectorului in care activeaza. Companiile romanesti sunt printre cele mai slab capitalizate din regiune, asadar nevoia de crestere a capitalurilor proprii e evidenta.

Asumarea responsabilitatii, un pas catre #RomaniaProfesionista

/     22.02.2016

Asumarea responsabilitatii este primul pas catre o reforma reala a Romaniei, considera Diana Crangasu, senior associate la Clifford Chance Badea.

„Nu este un capat de tara sa raspunzi pentru faptele tale. Am invatat ca in majoritatea cazurilor exista solutii la greselile pe care le facem, insa trebuie sa ne asumam responsabilitatea, pentru ca atunci cand gresim sa avem puterea sa participam si la remedierea greselii, iar in viitor sa invatam sa evitam o greseala similara”, a declarat Diana Crangasu, senior associate la Clifford Chance Badea.

In al doilea rand, continuitatea proiectelor pe care Romania si le propune, in special in zone cheie precum infrastructura, educatia, cultura sau sanatatea, indiferent de schimbarile care intervin la nivelul autoritatilor de implementare.

„Pentru fiecare dintre aceste arii exista o serie de proiecte ce adreseaza diversele aspecte si care au fost implementate partial sau intrerupte in diferite etape”, apreciaza Crangasu. In mod evident, nu toate proiectele sunt eficiente sau usor de implementat, de aceea autoritatile trebuie sa le evalueze, ierarhizeze si selecteze.

Marcu, A.T. Kearney: Romania are nevoie de o viziune pe termen lung

/     19.02.2016

Stefan Marcu, Director A.T. Kearney Romania, spune ca Romania are nevoie, in primul rand, de o viziune pe termen lung de la care sa nu se abata, pentru a trece printr-o reforma reala. Mai mult decat atat, toate strategiile si politicile publice ar trebui sa fie aliniate cu aceasta.

"O alta problema pe care Romania trebuie sa o rezolve este cea a administratiei publice si a structurilor guvernamentale. Avem nevoie de oameni pregatiti si de absolventi cu potential ridicat in posturile publice, care sa inteleaga si sa contribuie activ la implementarea strategiilor ce fac parte din viziunea de tara”, a declarat Stefan Marcu.

Un alt element esential pentru o schimbare pe termen lung este reforma educatiei, care ar trebui sa vizeze trei mari paliere: „subiectele predate (de actualitate, axate pe dezvoltarea aptitudinilor practice), calitatea profesorilor si implicarea activa a mediului privat in educatie (ore in afara scolii, practica, etc.), asigurarea calitatii educatiei (ciclurile primare si secundare) la nivelul intregii tari si nu doar in mediul urban”.

“Coruptia este peste tot: primarul se schimba, dar functionarii raman. Trebuie purificat aerul in autoritatile locale.”

#RomaniaProfesionista: Antreprenorii nu trebuie vazuti ca infractori!

/     18.02.2016

Romania are nevoie de o reforma reala intre sistemul economic si cel politic in care ar trebui sa existe o conlucrare foarte buna, astfel incat companiile care activeaza in tara noastra sa aiba o planificare clara a business-ului fara sa existe derapaje de schimbari legislative care pot afecta bunul mers al activitatii, cel putin asta sustin voci importante din industria de imobiliare la nivel local.

“Sunt antreprenor de peste 20 de ani. Mi-e greu, foarte greu, pentru ca schimbarile politice si economice ne-au derutat pe toti. Orice lege e modificata de o ordonanta sau de o hotarare de Guvern, astfel incat daca vine cineva in control e imposibil sa fii perfect curat. Nu poti sa faci afaceri si sa fii mandru de ceea ce faci pentru ca exista aceste provocari legislative permanente”, a declarat Eduard Uzunov, proprietarul si directorul general al Regatta Real Estate, una dintre cele mai mari companii cu capital autohton specializate in consultanta imobiliara.

In plus, subliniaza Uzunov, imaginea antreprenorilor ar trebuie sa fie alta decat aceea de infractori, acestia ajungand sa nu mai fie protejati de prezumtia de nevinovatie.

#RomaniaProfesionista are nevoie de un sistem de educatie adaptat nevoilor pietei muncii

/     17.02.2016

Bruno Ribo, CEO-ul ArcelorMittal Galati, cel mai mare producator de otel din Romania, spune ca #RomaniaProfesionista trebuie sa isi adapteze sistemul de educatie cerintelor pietei muncii.

„Pastram o relatie apropiata cu institutiile locale de invatamant si incercam sa sprijinim generatia viitoare de specialisti, ajutand la formarea unor profesionisti instruiti, la toate nivelurile afacerii noastre”, declara Ribo.

Pe langa asta, seful ArcelorMittal Galati crede ca Romania sa stabileasca un cadru competitiv pentru activitatea companiei din regiunea Marii Negre, avand in vedere ca, jucand intr-o piata foarte competitiva, trebuie sa furnizeze produse de calitate pentru mai multe industrii.

Pentru asta, Ribo spune ca ArcelorMittal are nevoie de piete de energie mai deschise si preturi fara taxe si subventii. De asemenea, Europa trebuie sa se ocupe de amenintarea relocarii emisiilor de carbon, in ceea ce priveste abordarea privind protectia mediului.

#RomaniaProfesionista trebuie sa isi accepte greselile trecutului

/     15.02.2016

Catalina Dragomir, CEO al Vestas CEU Romania, crede ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care Romania trebuie sa le faca este sa isi accepte greselile din trecut. In Romania, turbinele Vestas echipeaza parcuri eoliene cu o capacitate instalata cumulata de 450 MW.

Pe langa asta, pentru a reusi sa treaca printr-o reforma reala, #RomaniaProfesionista mai trebuie sa atraga persoane calificate in sistem. "Printre cele mai importante trei schimbari absolut necesare ca Romania sa treaca printr-o reforma reala se numara acceptarea greselilor din trecut, dorinta de a implementa principii de piata prin asumarea consecintelor politice, cooptarea profesionistilor in sistem”, a declarat Dragomir.

Dragomir se afla la conducerea Vestas Romania din 2010, iar aprilie 2015 ocupa si pozitia de presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).

Din RWEA fac parte producatori de energie eoliana, dezvoltatori de parcuri eoliene, producatori de echipamente, case de avocatura, banci, institute de consultanta, constructori, transportatori si companii de asigurare.

Cum vede seful IB Cargo reforma in transporturi

/     12.02.2016

Autoritatile din Romania ar trebui sa fie mai flexibile si sa ia in serios dezvoltarea infrastructurii, care impiedica companiile sa isi desfasoare activitatea, considera Catalin Putineanu, antreprenorul care a infiintat casa de expeditii IB Cargo in 2008.

"As dori ca autoritatile sa fie mult mai flexibile, iar infrastructura sa fie dezvoltata. Din cauza lipsei de infrastructura la aeroportul Otopeni, unde nu au acces avioanele de marfa, iar transporturile mari trebuie sa vina prin Viena, Frankfurt, Paris sau Amsterdam si dupa aceea pe roti catre Romania. Pentru a oferi un serviciu aerian rapid de transport de marfa, IB Cargo apeleaza de multe ori la autoritatile din Budapesta pentru a face vama, transportul fiind trimis de pe aeroportul din Budapesta, nu din Otopeni", a declarat Catalin Putineanu.

O alta problema in Romania pentru firmele de transport de marfuri este programul scurt al vamii, intrucat este deschis intre 9 si 16, iar in weekend nu se lucreaza. Casa de expeditii IB Cargo este nevoita pentru transporturile urgente sa faca vama la Budapesta, unde se lucreaza non-stop.

#RomaniaProfesionista: sa investim in 4 domenii daca vrem un viitor

/     11.02.2016

Romania a facut „progrese enorme” din anii ’90 si are acum sansa sa treaca mai repede peste etapele parcurse de alte tari in drumul spre dezvoltare, iar pentru a avea un viitor trebuie sa investeasca in patru domenii.

Pentru a avea un viitor, #RomaniaProfesionista trebuie sa isi concentreze resursele in patru domenii.

„Pentru a asigura viitorul generatiilor care urmeaza si o dezvoltare sustenabila, durabila si pe baze sanatoase, cred ca este deosebit de important ca tara sa aiba o strategie coerenta si sa aplice aceasta strategie in patru domenii: educatie, energie, sanatate si infrastructura”, spune Kinga Daradics, CEO al MOL Romania.

Distribuitorul de carburanti MOL Romania face parte din grupul ungar de petrol si gaze MOL si este activ pe piata romaneasca din 1995, cand si-a deschis prima benzinarie locala, la Salonta, judetul Bihor. Potrivit lui Daradics, Romania s-a schimbat enorm in ultimii 20 de ani si are sansa de a „arde” niste etape prin care au trecut alte tari si a de invata din greselile altora.

Avand in vedere ca piata europeana este competitiva si stacheta este sus, Romania mai trebuie sa faca un salt de la o economie tanara la una “matura si solida”, iar in acest proces educatia si sanatatea sunt de o importanta vitala.

Cum vede seful GDF SUEZ schimbarea si reformarea Romaniei

/     10.02.2016

Romania si-a castigat in ultimii 27 de ani locul in randul tarilor europene, insa fara educatie si sanatate este greu de imaginat o economie prospera. Intre anii 2002-2014, in sectorul energetic din Romania au fost derulate investitii straine de aproximativ 22 miliarde de euro, potrivit unei analize a Consiliul Investitorilor Straini. Pentru ca investitiile sa continue sa vina, “este foarte important” ca economia romaneasca sa ofere vizibilitate pe termen lung, stabilitate si transparenta.

Eric Stab, presedinte si director general al companiei GDF SUEZ Energy Romania, spune ca in cei sase ani de cand este in Romania economia locala a trecut printr-un proces “ireversibil de modernizare”, dar mai are de facut cateva lucruri.

Avand in vedere ca piata europeana este competitiva si stacheta este sus, Romania mai trebuie sa faca un salt de la o economie tanara la una “matura si solida”, iar in acest proces educatia si sanatatea sunt de o importanta vitala.

“Un subiect prioritar ramane in continuare reforma de care au nevoie doua domenii cheie, educatia si sanatatea, adevarate motoare ale viitorului, fara de care este greu de imaginat o economie prospera”, spune Stab, care detine si functia de presedinte al Consiliului Investitorilor Straini.

Voicu: #RomaniaProfesionista trebuie sa incurajeze capitalul autohton

/     10.02.2016

Companiile romanesti si investitiile locale trebuie sa reprezinte principalele puncte de interes pentru guverne, in vreme ce la nivelul sistemului financiar institutiile de stat trebuie sa reduca birocratia care in prezent “sufoca” progresul, considera Eugen Voicu, fondatorul Certinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri de investitii din Romania.

“Incurajarea mediului de afaceri, a spiritului antreprenorial si eliminarea birocratiei excesive prin intermediul unei digitalizari a relatiilor cu statul si a interconectarii bazelor de date, ar trebui sa fie prioritare”, a declarat Eugen Voicu.

Potrivit celui mai recent raport al Bancii Mondiale, Romania se afla pe locul 37 din 189 in lume intr-un clasament al usurintei de a face afaceri, mai slab decat Armenia, dar peste Italia sau Ungaria.

La nivel politic, Eugen Voicu este de parere ca Romania ar trebui sa se concentreze pe o serie de valori simple, dar care sa fie urmate de toti alesii din aparatul de stat.

“Cred ca trebuie sa ne concentram pe valorile corecte, de bun simt, care trebuiesc incurajate si practicate de mediul politic si de toate organismele cu influenta si putere de decizie. Avem nevoie de o viziune, o strategie de tara simplu formulata si asumata. Schimbarea generatiilor si implicit a mentalitatilor este necesara”, mentioneaza reprezentantul Certinvest.

BNR este un factor important, depinde cat de mult este dispusa sa permita bancilor sa intre pe teritoriul inovatiei, pe partea de reglementare.

CEO Libra Bank: Ar trebui sa sprijinim inovatia in domeniul bancar

/     08.02.2016

Autoritatile romane ar trebui sa sprijine procesul de inovatie in domeniul bancar, a declarat Emil Bituleanu, CEO Libra Internet Bank, care este de parere ca Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa infiinteze o structura de inovatie pentru a seta directia spre care sistemul bancar ar trebui sa se indrepte.

„Tehnologia in domeniul bancar inseamna productivitate si competivitate mai mare pentru sistemul bancar” a adaugat Bituleanu, facand referire la institutiile care cer ca clientul sa se deplaseze la banca pentru a semna un contract, „cu pixul pe hartie”.

„Daca s-ar infiinta o structura de inovatie in domeniul bancar, coordonata chiar de un viceguvernator BNR, mi s-ar parea un bun castigat pentru sistemul bancar”, a completat seful Libra Internet Bank.

BNR este un factor important, depinde cat de mult este dispusa sa permita bancilor sa intre pe teritoriul inovatiei, pe partea de reglementare.

Institutiile statului care se ocupa de centralizarea datelor personale ar ajuta reformarea sistemului bancar daca ar permite accesarea datelor pe domenii securizate de catre banci. Inclusiv BNR ar trebui sa sprijine preocuparile inovatiei in banking, prin infiintarea unei divizii coordonate de un viceguvernator care sa gestioneze problemele tehnologice.

Botan, McCann: Fara o viziune de tara, un start bun ar fi sa copiezi

/     05.02.2016

Romania inca nu are o viziune la nivel tara in zona educatiei, iar in acest caz un lucru bun ar fi sa copieze ceea ce fac alte state, a declarat pentru Wall-Street.ro, Adrian Botan, global executive creative director pentru brandul Nestle in cadrul retelei de publicitate McCann Erickson.

„Educatia este un domeniu in care ar trebui implicati toti liderii media. Pentru ca daca o televiziune imi seteaza ca modele pe Gigi Becali si Florin Salam, atunci avem o problema pentru ca tinerii vor vrea sa devina fotbalisti si manelisti. Asa, in niciun caz, nu va creste tara asta pentru ca este un model gresit. Pro TV avea la un moment dat un rol destul de important in directia asta pe care l-au cam abandonat pentru circ si audienta, ei dadeau cumva o directie. Bineinteles, daca ar exista un brief as face un astfel de proiect, dar ar trebui realizat cu lideri sociali, cu lideri media. Nu este despre <<Hai sa facem niste spoturi, niste advertising>>. Asta nu o sa convinga pe nimeni. Iar asta e misto in felul in care comunicam acum, totul devine foarte complex, se implica PR, televiziune, digital”, afirma Botan.

Daca ne vom dori ca aceasta piata de IT interna, ca acest venit al tarii din IT sa fie mai mare, va trebui sa atragem investitorii si antreprenorii sa isi tina aici investitiile si proprietarea intelectuala.

Antreprenorii din IT trebuie incurajati sa tina in tara investitiile

/     04.02.2016

Veniturile interne din domeniul IT pot creste daca investitorii si antreprenorii sunt incurajati sa isi tina in tara investitiile, a declarat Alexandru Lapusan, CEO si cofondator al producatorului de software Zitec. Antreprenorul a subliniat ca procesul de achizitie al statului roman, cel mai important cumparator din piata, este unul invechit, care ingreuneaza accesul companiilor.

"Pentru firma romaneasca care activeaza in IT accesul pe piata interna este limitat, deoarece cel mai mare cumparator este statul roman, care inca cumpara printr-un proces de achizitii desuet, prost, prin falsul proces al pretului cel mai mic. Prin acest proces contractele sunt acordate aproape obsesiv cu dedicatie. Si atunci, firmele nu au acces la cele peste 60% din proiectele din piata, care sunt cu statul, si sunt fortate sa lucreze fie cu piata locala, unde firmele nu au bugete foarte mari si nu isi permit proiecte de anvergura, fie sa lucreze cu clienti de afara", a declarat pentru wall-street.ro Lapusan.

Daca ne vom dori ca aceasta piata de IT interna, ca acest venit al tarii din IT sa fie mai mare, va trebui sa atragem investitorii si antreprenorii sa isi tina aici investitiile si proprietarea intelectuala.

Cristina Oprisor: Schimbarea incepe cu eradicarea coruptiei politice

/     03.02.2016

Cea mai importanta schimbare pe care Romania ar trebui sa o faca pentru a trece printr-o reforma reala este eradicarea coruptiei clasei politice, considera Cristina Oprisor, Head of Collection in cadrul Raiffeisen Bank. In ceea ce priveste industria bancara, aceasta considera ca este nevoie de o prezenta mai vizibila a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) in procesul legislativ.

Pentru ca Romania sa treaca printr-o reforma reala, este necesara, in primul rand, eradicarea coruptiei clasei politice, considera Cristina Oprisor. Ea adauga ca alte schimbari majore pe care tara noastra ar trebui sa le faca pentru o reformare in adevarul sens al cuvantului sunt reevaluarea echitatii sociale si stabilizarea reformei invatamantului.

De asemenea, industria bancara necesita anumite modificari pentru o mai buna functionar, iar o prezenta mai vizibila a Asociatiei Romane a Bancilor in deciziile legislative care reglementeaza piata financiara este o schimbare majora necesara: „Reducerea numarului de jucatori financiari din piata va genera o concurenta mai intensa, iar achizitia sau retinerea clientilor in mod clar nu va mai avea la baza pretul sau produsul, ci calitatea serviciului, accesibilitatea si comoditatea pentru client”, a declarat aceasta.

“O reforma care are la baza un proces analitic complex trebuie sa inlocuiasca un mod de lucru ineficient, cu unul eficient. Altfel, elementele conflictuale intre nou si vechi vor face aproape imposibila munca”, spune Lulache.

Daniela Lulache: Schimbarea nu se face cu oameni placuti, ci hotarati

/     01.02.2016

Romania nu va reusi sa treaca printr-o schimbare reala fara trei factori esentiali, anume vointa, profesionalism la toate nivelurile si continuitate, crede Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica. Sectorul energetic, are la randul sau, nevoie de o piata locala reala, competitiva si functionala, un cadru de pozitionare egala a tuturor producatorilor.

Romania are nevoie de reforme, in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca pana acum a avut parte de schimbari nenumarate de-a lungul timpului, insa cele mai multe “gandite superficial, aplicate la fel, care, practic, au condus la un efect invers la nivel de sistem, in integralitatea lui”.

“O reforma care are la baza un proces analitic complex trebuie sa inlocuiasca un mod de lucru ineficient, cu unul eficient. Altfel, elementele conflictuale intre nou si vechi vor face aproape imposibila munca”, spune Lulache.

Ea adauga ca activitatea normala a unui operator economic este deseori perturbata de situatii contradictorii, asupra carora, paradoxal, exista si o competitie a entitatilor care au responsabilitatea de a exercita controlul. Pe langa nevoia de modernizare si de renuntare la pseudo-standarde si politici care nu mai au aplicabilitate astazi, sunt necesari si profesionisti.

Romania trebuie sa formeze rapid specialisti in marketing si vanzari

/     01.02.2016

Romania trebuie sa formeze cat mai rapid specialisti in marketing si vanzari pentru ca businessurile locale sa se dezvolte la nivel international, a declarat pentru Wall-Street.ro, Florin Talpes, CEO si cofondator al Bitdefender, cel mai mare producator local de securitate informatica, dar si cel mai cunoscut brand romanesc in strainatate

“Cand te extinzi international, ai nevoie de oameni de oameni care sa faca vanzari si marketing. Iar acestia costa foarte mult si ai o bariera greu de depasit. Asa ca, ori iti faci un business online sau creezi o echipa care se ocupa de vanzari si marketing din Romania. Dar trebuie sa faca acest lucru la nivel international. Iar, pentru asta, trebuie sa formam multi specialisti cu abilitati de business. Acest lucru este o piedica majora pentru companiile care vor sa se dezvolte international. Atunci cand se formeaza nucleul unui start-up, acesta ar trebui sa aiba macar trei oameni, din care cel putin unul sa fie de business, nu tehnic. Si omul acela de business trebuie sa aiba o oarecare experienta si vorbim de experienta internationala...iar, la capitolul acesta, piata este foarte saraca. De aceea, pentru dezvoltarea zonei de start-up-uri de tehnologie in Romania, cred ca trebuie sa punem accentul pe formarea cat mai repede si a tot mai multi specialisti cu abilitati de business. Poate sa fie cineva care pleaca din Bitdefender si care sa mearga intr-un start-up. Acea persoana stie deja ce inseamna dezvoltare internationala si poate sa fie un pilon de baza", afirma Talpes

Astept, ca de altfel toti angajatorii, de la statul nostru, suport. O relatie echilibrata care sa sustina demersurile noastre si nu una de supunere si frica

Statul trebuie sa sustina investitiile in dezvoltarea oamenilor

/     27.01.2016

Angajatorii si statul ar trebui sa aiba o relatie echilibrata, in care acesta din urma sa sprijine demersurile companiilor, si nu una de supunere si frica, a declarat Mihaela Feodorof , sefa companiei de consultanta Yourway si executive coach. Ea considera ca o masura benefica pe care statul ar trebui sa o ia este legata de sustinerea financiara din bani publici a investitiile private in programe de dezvoltare si formare a angajatilor.

"Cred ca orice organizatie sau activitate care are ca scop dezvoltarea ar putea fi incurajata de sistem, iar beneficiarilor care aleg sa investeasca in acest domeniu le-ar putea fi sustinuta investitia in domeniu prin compensare cu anumite taxe si contributii. In esenta, un cetatean mai pregatit este un contribuabil mai responsabil si mai valoros pentru cei din jurul sau. O masura concreta ar fi sa se suporte un procent din investitia facuta de angajatori sau indivizi in programe de formare si devoltare care conduc la direct la rezultate masurabile de catre ministerele de resort unde acestia activeaza", a explicat Feodorof.

Potrivit acesteia, un exemplu de sustinere financiara poate fi cel al sprijnirii profesorilor sau oricaror persoane implicate in educatia si dezvoltarea copiilor, carora li se pot acorda bani din bugetul alocat educatiei.

Romania poate sa creasca sustenabil prin investitii in oameni

/     25.01.2016

Statul roman trebuie sa investeasca in oameni, in special in domeniul educatiei, astfel putand genera o crestere sustenabila a Romaniei, pe termen lung, a declarat pentru wall-street.ro Daniel Armeanu, profesor universitar in cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE.

"Pentru ca Romania sa creasca sustenabil trebuie sa majoreze investitiile in oameni. Romania are nevoie de investitii in oamenii din invatamant si sanatate, insa rezultatele unor astfel de investitii nu vin imediat, ci trebuie privite pe termen mediu si lung", a precizat Daniel Armeanu.

El a adaugat ca, paradoxal, factorul politic din Romania nu isi propune sa obtina astfel de rezultate pe termen lung, ci cat mai repede.

Profesorul universitar a dat un exemplu clar, respectiv cel al personalului medical, in a carui formare profesionala statul investeste sume importante, insa, chiar si asa, zeci de mii de medici si asistente pleaca din tara in cautarea unui salariu mai bun.

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile

Setari Cookie-uri