Romania are nevoie de transparenta totala si stabilitate fiscala

/     23.01.2016

Imbunatatirea semnificativa a transparentei si stabilitatea mediului fiscal sunt doua dintre principalele schimbari care ar trebui sa aiba loc in societatea romaneasca, considera Cristian Agalopol, director executiv piete de capital pentru Romania si Bulgaria in cadrul Citi.

Wall-Street.ro a lansat #RomaniaProfesionista, un proiect prin care vor fi promovate solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala, in contextul schimbarilor din societatea romaneasca aparute in toamana anului trecut.

“Avem nevoie de transparenta totala, de o stabilitate a mediului fiscal, de constanta in tot ceea ce facem, precum si de o strategie nationala pentru dezvoltare pe termen lung a economiei care sa fie asumata de tot spectrul politic, indiferent de culoare”, a declarat Cristian Agalopol, in cadrul emisiunii WALL-STREET 360.

Romaniei ii trebuie mai multi profesionisti in Guvern

/     22.01.2016

Romania are nevoie de stabilitate legislativa, o strategie energetica viabila si mai multi profesionisti in Guvern.

Sebastian Enache, business development manager in Monsson, grup cu o cifra de afaceri anuala de 50 milioane de euro, spune ca, pentru sprijinirea mediului de afaceri, este necesara si coerenta actului legislativ, la care ar contribui si un numar crescut de profesionisti in Guvern.

In privinta industriei de generare a electricitatii din surse regenerabile, Enache spune ca si-ar dori ca autoritatile sa gaseasca solutii imediate pentru restabilirea cotelor asumate prin lege si cresterea posibilitatilor de vanzare a certificatelor verzi.

“Mi-as dori venituri predictibile in industrie si o comunicare mai deschisa intre autoritati si mediul de afaceri”, afirma Enache.

Borza: Romaniei ii lipsesc ideologii, strategii si vizionarii

/     21.01.2016

Romania are nevoie de trei oameni care sa faca o reforma reala, iar printre acestia nu se numara generalii. Acesti trei oameni sunt un vizionar, un ideolog si un strateg, crede practicianul in insolventa Remus Borza, seful firmei Euro Insol.

“O reforma nu se face cu armate de oameni, cu atat mai putin cu generali”, spune Borza, adaugand ca este necesara si redefinirea unor valori care, dupa anii ‘90 au fost abandonate si au fost inlocuite “doar cu delatiune, promiscuitate, nonvaloare si toate lucrurile care nu au adus nimic bun”.

“Valoarea suprema care trebuie redescoperita este munca, care este caramida unui viitor mai bun si mai prosper pe care ni-l dorim cu totii”, afirma Borza, sustinand ca, din pacate, sunt putine exemple de succes in Romania de oameni muncitori care “din nimic au construit imperii”. Dar, chiar daca sunt putini, ei trebuie sa fie modele de referinta pentru generatiile de tineri care “sunt intr-o continua tranzitie de nicaieri spre niciunde, asa, ca Romania”.

Manager din constructii: Schimbarile vin inclusiv din modul in care traim

/     20.01.2016

Pentru ca tara noastra sa progreseze, Romania are nevoie de o serie de schimbari care trebuie sa inceapa sa aiba loc atat la nivel macroeconomic, dar si din punct de vedere microeconomic, locul in care sunt concentrate cele mai multe idei, ganduri, activitati, dar si realitatea cu care piata se confrunta.

Intr-un interviu acordat Wall-Street.ro, Corneliu Fecioru (foto), seful operatiunilor Wienerberger Romania, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din domeniul producatorilor de materiale de constructii, sustine ca avem nevoie de o schimbare de mentalitate inca din stadiul in care alegem sa traim zi de zi, in propriile noastre case, si ca acest lucru ne influenteaza activitatea si atitudinea, dar si succesul intr-o foarte mare masura.

Potrivit acestuia, Romania se confrunta la nivel national cu o lipsa a unui sector de locuinte destinate inchirierii si ca nu exista operatori specializati in constructia si operarea a unui astfel de tip de locuinte.

“La nivel national nu avem, din pacate, un sector de locuinte de inchiriat si nu exista operatori specializati in constructia de operarea de locuinte destinate inchirierii, avand efecte negative asupra mobilitatii profesionale si geografice, datorita sectorului actual de locuinte cu chirie care este unul ‘ad hoc’”, a declarat Corneliu Fecioru, managing director sales & marketing in cadrul Wienerberger Romania.

"Lucrurile ar merge mult mai bine daca ar exista un mod unitar de emitere a autorizatiilor pentru toate judetele Romaniei si daca ar exista o legislatie constanta, fara modificari de pe o zi pe alta”.

Seful Profi: Trebuie sa ne maturizam si sa renuntam la circul public

/     19.01.2016

Daniel Cirstea, directorul general al companiei Profi Rom Food, crede ca #RomaniaProfesionista are nevoie de o maturizare generala si de renuntarea la "telenovele si circul public".

Daniel Cirstea, directorul general al companiei Profi Rom Food, crede ca #RomaniaProfesionista are nevoie de o maturizare generala, atat a cetatenilor, cat si a autoritatilor si presei, astfel incat reforma prin care trece tara sa fie una reala.

La nivel industriei in care activeaza compania pe care o conduce, Cirstea crede ca printre primele lucruri care trebuie facute se numara infiintarea scolilor de afaceri si meserii adaptate cerintelor retailului modern, avand ca rezultat cresterea serviciilor catre clienti, respectiv infiintarea si sprijinirea cooperativelor agroalimentare pentru promovarea productiei agroalimentare romanesti.

Sunt zone in care, in loc ca statul sa sprijine investitia, exista in cel mai bun caz un dezinteres.

Ce si-ar dori avocatul Francisc Peli pentru #RomaniaProfesionista

/     18.01.2016

Francisc Peli, managing partner al casei de avocatura PeliFilip, considera ca, "de foarte multe ori, zona publica actioneaza ca o frana pentru zona privata". De aceea, in #RomaniaProfesionista avocatul si-ar dori ca tot mai multi oameni care au lucrat in privat sa ajunga in functii decizionale la stat, astfel incat lucrurile sa se schimbe mai repede.

"Multa vreme am incercat sa traiesc si multi din profesia noastra am trait un pic paralel cu lumea publica. Am reusit sa facem in asemenea fel ca ceea ce faceam ziua la birou sa fie una, iar ceea ce vedeam seara la televizor sa fie un pic altceva. Toti acesti ani de criza au reusit sa amestece aceste doua paliere, pentru ca de foarte multe ori zona publica actioneaza ca o frana pentru zona privata", a spus intr-un interviu acordat WALL-STREET.RO Francisc Peli.

"Mi-as fi dorit ca sfera publica sa inteleaga ca ar trebui sa interfereze cat mai putin cu zona privata si respectiv sa o sprijine in ceea ce are de facut. Insa, de foarte multe ori, vad initiative care stopeaza avantul anumitor zone", avertizeaza Peli, care puncteaza ingerintele din energie (certificatele verzi si taxa pe stalp), dar si cele din zona de taxare.

#RomaniaProfesionista: Probleme prioritare pe care le vrem rezolvate!

/     18.01.2016

Wall-Street.ro lanseaza proiectul anului: #RomaniaProfesionista . Avand in minte tragedia de la Colectiv , din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In debutul proiectului, va prezentam cele mai importante probleme din societatea romaneasca identificate de redactia Wall-Street.ro.

Sursa foto cover: Rawpixel.com/Shutterstock

Ce schimbari s-au produs la doua luni de la tragedia din #Colectiv

/     31.12.2015

Miercuri, 30 decembrie 2015 - doua luni de la tragedia din clubul Colectiv, care a marcat anul 2015 si a provocat schimbari majore in viata politica si sociala a Romaniei, dupa ce 63 de oameni au murit, scrie Mediafax.

In seara de 30 octombrie 2015, intr-o vineri, un incendiu izbucnea in clubul Colectiv din Capitala, la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care isi lansa un nou album in prezenta mai multor prieteni, jurnalisti, fotografi, altor muzicieni si a sute de fani. Show-ul a inclus artificii, dupa aprinderea carora a luat foc unul din stalpii pe care erau puse si apoi tot tavanul localului, ambele se pare acoperite cu burete de antifonare care nu era ignifug. Focul a fost semnalat de la prima flacaruie chiar de solistul trupei, care a cerut sa se intervina cu un extinctor. Acest s-a dovedit insa complet ineficient, focul intinzandu-se si cuprinzand tot tavanul in 10 secunde, potrivit concluziilor anchetei, in timp ce sutele de oameni din local se indreptau, initial in ordine, spre iesire.

S-a deschis o linie telefonica non-stop pentru victimele #Colectiv

/     29.12.2015

O linie telefonica unica, la care victimele incendiului de la Colectiv si rudele acestora pot apela non-stop pentru a solicita sprijin privind acoperirea costurilor pentru tratament, a fost deschisa de Ministerul Sanatatii, informeaza institutia.

Numarul de telefon unic pentru victimele de la Colectiv este 021.3072.614, disponibil 24 de ore din 24. Potrivit Ministerului Sanatatii, in functie de solicitari, apelantii vor primi suport pentru acoperirea costurilor tratamentelor in strainatate, a echipamentelor speciale necesare in perioada de recuperare in tara si strainatate, recomandate de medicii specialisti, precum si a altor costuri cu materiale si medicamente necesare, scrie Mediafax.

De asemenea, pacientii si apartinatorii acestora pot primi, la cerere, asistenta sociala si psihologica.

Iohannis, despre lectia anului 2015: Coruptia ucide!

/     17.12.2015

Klaus Iohannis a afirmat, in plenul Parlamentului, unde isi prezinta bilantul la un an de la preluarea mandatului, ca ”cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv”, aratand ca aceasta a scos la iveala problemele multor sisteme, iar ”coruptia ucide” este ”concluzia dura”.

”Cea mai tragica lectie a anului 2015 se numeste Colectiv, evenimentul care a indurerat o natiune intreaga si care a scos la iveala problemele multor sisteme, perpetuate de ani de zile, pe care am ajuns sa le toleram. Sunt lcururi pe care nu avem dreptul moral sa le dam uitarii. Cea mai dura concluzie este aceea ca pur si simplu coruptia ucide, ca se pot pierde vieti nevinovate daca nu respectam legi si reguli si daca noi, ca societate, inchidem ochii la nerespectarea lor”, a spus presedintele Klaus Iohannis in discursul sustinut in Parlament, conform Mediafax.

La discursul sustinut de Klaus Iohannis in plenul reunit al celor doua Camere participa si premierul Dacian Ciolos si membri ai Cabinetului sau, reprezentanti ai Corpului diplomatic, precum si sefii unora dintre institutiile statului. La sedinta sunt prezenti 399 din cei 547 de parlamentari.

Dosare penale, Guvern schimbat si lacatul pe usa la sute de localuri

/     01.12.2015

Incendiul din Colectiv, soldat cu pierderea a 60 de vieti, sute de tineri raniti si traumatizati si un numar greu de estimat de victime colaterale,a dus la o demascare a sistemului corupt.S-au deschis dosare, s-a schimbat Guvernul si se iau masuri de siguranta, masuri ce arata insa lipsa solutiilor.

In urma cu o luna, un incendiu cuprindea unul din cluburile populare ale Capitalei, intr-o seara de vineri, la concertul unei trupe rock. Goodbye to Gravity isi lansa un nou album in prezenta mai multor prieteni, jurnalisti, fotografi, altor muzicieni si a sute de fani. Show-ul a inclus artificii, dupa aprinderea carora a luat foc unul din stalpii pe care erau puse si apoi tot tavanul localului, ambele se pare acoperite cu burete de antifonare care nu era ignifug. Focul a fost semnalat de la prima flacaruie chiar de solistul trupei, care a cerut sa se intervina cu un extinctor. Acesta, manevrat de un angajat al localului, s-a dovedit complet ineficient, focul intinzandu-se si cuprinzand in 10 secunde, potrivit concluziilor anchetei, tot tavanul, in timp ce cei din local se indreptau, initial in ordine, spre iesire, scrie Mediafax.

Noi donatii pentru victimele din Colectiv

/     25.11.2015

Federatia Romana de Fotbal va dona victimelor targediei din Colectiv incasarile obtinute din comercialziarea tricourilor similare cu cele purtate de jucatorii echipei nationale la partida amicala cu Italia, de la Bologna (scor 2-2). De asemenea, sambata va avea loc un targ ale carui incasari vor fi donate in beneficiul ranitilor din incendiu.

"Cu ocazia deschiderii magazinului online, Federatia Romana de Fotbal iti ofera posibilitatea de a achizitiona un tricou de colectie, de la amicalul Italia – Romania 2-2. Este vorba de un tricou unicat, purtat de "tricolori" in memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv. Numerele de pe tricou sunt negre si sunt compuse din numele celor care s-au stins din viata in urma tragediei", se mentioneaza intr-un anunt al FRF citat de Mediafax.

Tricoul special este disponibil la pretul de 249 de lei. Intreaga suma obtinuta din vanzarea acestor tricouri va fi donata pentru ajutorarea victimelor incendiului ce a avut loc in Bucuresti, in data de 30 octombrie.

Lowe: Am oprit campanii la cateva ore dupa incendiul din Colectiv (02:33)

/     20.11.2015

Lowe, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare de pe piata locala, a oprit unele campanii de comunicare la doar cateva ore dupa incendiul din clubul Colectiv din Bucuresti, a declarat Vasile Alboiu, director de creatie al grupului, in cadrul emisiunii Wall-Street 360.

„Noi tinem cont de ce intampla in afara agentiei pentru ca cel caruia noi ne adresam este acolo si traiam intr-o lume care nu e rupta de realitate. Cand este un astfel de eveniment, lucrurile se extind si in ceea ce facem noi dincolo de tragedia umana. Am avut colegi din agentie care au avut prieteni foarte buni care au murit acolo sau sunt arsi, a fost tragedie care ne-a afectat. Urmatoarea saptamana dupa incendiu a fost o foarte, foarte grea pentru unii oameni din agentie. Am avut campanii pe care le-am oprit sambata dimineata pentru ca nu era oportun sa continuam o campanie care se baza pe ideea de Hallowen cand cu cateva ora in urma murisera oameni. La fel s-a intamplat si in saptamana urmatoare cand am schimbat sau oprit anumite lucruri in functie de reactia strazii sau a oamenilor, in functie de ce se intampla in jur”, a explicat Alboiu.

Aproape 40 de localuri din tara, inchise dupa incendiul din Colectiv

/     19.11.2015

Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci si alte localuri din Capitala si mai multe judete au fost inchise dupa incendiul din Colectiv, pentru incalcarea grava a normelor de securitate la incendii, toate fiind sigilate pentru a nu mai fi folosite intrucat ar pune in pericol siguranta clientilor.

Dupa tragedia din clubul Colectiv, reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta au facut controale la nivel national, pentru a vedea daca localurile cu afluenta mare de oameni respecta normele de siguranta in caz de incediu, scrie Mediafax.

In urma verficarilor, 37 de localuri din Bucuresti si din mai multe judete au fost inchise doeoarece incalcau grav cerintele de securitate la incendiu. Toate cele 37 de localuri au fost sigilate petnru a nu mai fi folosite, intrtucat in starea actuala ar putea pune in pericol siguranta clientilor, au declarat surse din randul autoritatilor de control.

Potrivit surselor citate, localurile inchise sunt din Bucuresti si din judetele Dambovita, Hunedoara, Teleorman, Suceava, Mehedinti, Giurgiu, Timis, Neamt, Sibiu si Caras-Severin.

!!!! Arsii au nevoie de conditii speciale!!!!!!! Scoateti-i din spitalele din Romania pe cei care INCA mai pot fi salvati!!Semneaza: un cetatean belgian, care a trecut prin iadul asta si poate compara. Nu! Nu aveti de toate! Salvati ce se mai poate salva!!!!

Ce scrie sora unui ranit din Colectiv: Ne-au mintit in fata

/     19.11.2015

Oana Joseph, sora lui Bogdan Molesaj, unul dintre ranitii din Colectiv a postat pe Facebook un mesaj prin care indeamna familiile victimelor incendiului sa le transfere la spitale din strainatate, unde conditiile sunt mult mai bune decat in Romania.

Noi avem de toate, episodul 2, spitalul brusselez. Aterizam cu mama si celalat frate pe Charleroi. Oameni inimosi de la Ambasada Romaniei aici, vin, ne iau, ne duc la spital, ne dau informatii si ne asigura de tot ajutorul lor. Pentru fratele meu, cel teafar, este prima experienta cu un alt spital, altul decat cel romanesc.

La intrare, ne asteapta cei de la receptia spitalului. Primim informatii legate de modul in care este structurat spitalul si unde se afla pacientul nostru. Strabatem un hol lung, enorm de lung, si ajungem la unul din cele 4 lifturi. Urcam la etajul unde trebuia sa ajungem. In tot acest timp suntem insotiti de un domn foarte empatic, de la Ambasada, care stie deja drumul si cum trebuie procedat.

La plecare, Teodorovici anunta tintele bugetului pe 2016

/     19.11.2015

Bugetul pentru anul viitor a fost construit de fostul ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, pe un deficit ESA de 2,95% din PIB si de 2,8% pe cash, raportat la o crestere economica de 4,1%, stimulata de consum si investitii, in timp ce Produsul Intern Brut a fost estimat la 746,6 miliarde lei.

"Constructia bugetara pentru anul 2016 se bazeaza pe prognoza indicatorilor macroeconomici si ia in considerare toate actele normative, cu impact asupra veniturilor si cheltuielilor bugetare, adoptate in ultima perioada, de Guvern sau de catre Parlament", a declarat Teodorovici miercuri, intr-o conferinta de presa, la prezentarea bilantului mandatului, conform Mediafax.

Bugetul prevede un deficit bugetar (cash) de circa 2,8% din PIB, care corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB si unui deficit structural de 2,73% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au fost estimate la 227,3 miliarde lei, reprezentand 30,4% din PIB, iar cheltuielile ajung la 248,2 miliarde lei, cu o pondere de 33,2% din PIB.

Planuri mari, dar timp putin: Pe hartie, #GuvernulTAU a ascultat de mediul de afaceri

/     17.11.2015

Majoritatea masurilor cerute in ultimele doua saptamani de mediul de afaceri se regasesc in programul de guvernare al Cabinetului Ciolos, insa documentul este sarac in detalierea metodelor de aplicare a acestora si stabilirea unor tinte clare pentru noii ministri. Mai mult decat atat, o buna parte din prioritati vizeaza obiective pe termen lung, desi noul Guvern va avea un mandat de cel mult un an de zile.

Pe plan economic, printre cele mai importante obiective ale Guvernului tehnocrat se afla renegocierea MTO, readucerea in tara a romanilor plecati la munca in diaspora, investitiile in infrastructura, infiintarea unui fond national de investitii si gestionarea integrata a companiilor de stat.

Relaxarea fiscala din timpul mandatului Victor Ponta este asteptata sa afecteze balanta veniturilor si cheltuielilor bugetare. Mai mult decat atat, noul Guvern va avea de infruntat in 2016 o presiune suplimentara asupra bugetului, specifica unui an electoral. In aceste conditii, Dacian Ciolos va incerca sa mareasca tinta de deficit, obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO - Medium-Term budgetary Objective) urmand a fi renegociat.

Suparati pe Guvernul Ciolos: Nu are obiective pentru IMM-uri si Turism

/     17.11.2015

Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR) isi exprima supararea vizavi de faptul ca Guvernul numit de premierul desemnat, Dacian Ciolos, nu are printre obiective si IMM-urile, Turismul si Tineretului, arata un comunicat al asociatiei.

"Luni, 16 Noiembrie 2015, Dacian Ciolos, ministrul desemnat de catre presedintele Klaus Iohannis, a facut public programul de guvernare aferent activitatii pe care o va desfasura. Programul de guvernare nu include niciun obiectiv privind IMM-urile, turismul sau tineretul. Toate actiunile planificate includ aspecte tangentiale, insa nu strict legate de ceea ce inseamna prioritatile nationale: cresterea numarului de IMM-uri si crearea de noi locuri de munca, cu accent in randul tinerilor", se arata in comunicatul PTIR.

Pe scara mai larga, eu as fi vazut obiective precum transferul de competente catre parteneri privati, dar si realizarea unei strategii nationale Orizont 2030 care sa aiba putere de si pentru care sa raspunda penal fiecare guvern ca urmare a neindeplinirii obiectivelor anuale. Mi-as fi dorit lucruri de substanta, o reforma reala a administratiei si a politicilor publice. Tocmai pentru ca acest guvern nu va influenta scena si alegerile politice, ar fi trebuit sa aiba curajul sa isi asume schimbari profunde. In loc, vedem o frica evidenta de asumare”, sustine Florin Jianu, presedinte PTIR.

Dacian Ciolos vrea o platforma online intre Guvern si societate

/     17.11.2015

Noul guvern desemnat de premierul Dacian Ciolos vrea sa creeze o platforma online prin care societatea sa discute cu Guvernul. Initiativa face parte dintr-o lista de prioritati parte din programul de guvernare al noului guvern.

"Crearea unei platforme online de interactiune sistematica intre Guvern si societate" este unul dintre punctele mentionate la capitolul "Prioritati" din programul de guvernare al noului guvern. De asemenea, noul premier, Dacian Ciolos, propune "un Guvern deschis si transparent, in dialog cu institutiile democratice si cu societatea ca actor politic", care sa includa:

-deschiderea sistemului politic prin facilitarea initiativei legislative a cetatenilor si grupurilor civice

-cultivarea unui dialog constant cu societatea civila, mediul de afaceri, sindicatele, organizatiile patronale, asociatiile profesionale si asociatiile minoritatilor nationale

Avand in vedere largul consens politic cu care au trecut aceste decizii (de relaxare fiscala), nu ne asteptam sa fie inversate. Totusi, noul guvern ar putea veni cu un set de masuri care sa tina sub control daunele provocate de deciziile excesive - Radu Craciun, BCR.

#GuvernulTau - Dati start la investitii si atentie la pomenile fiscale

/     13.11.2015

Masurile de relaxarea fiscala si lupta impotriva evaziunii sunt cele mai importante aspecte pe care Dacian Ciolos, noul premier, trebuie sa le ‘mosteneasca’ de la Guvernul Ponta, considera economistii si analistii financiari. De cealalta parte, investitiile, in general, si investitiile in infrastructura, in special, reprezinta capitolul la care fosta guvernare a esuat si unde trebuie facute progrese rapide.

Continuarea relaxarii fiscale fara a dezechilbra balanta veniturilor si cheltuielilor bugetare va fi una dintre principalele provocari pe care cabinetul Ciolos le va avea de infruntat.

TVA la alimente a fost redusa de la 24% la 9% in vara acestui an, tot in 2015 fiind micsorata si taxa pe constructii speciale, de la 1,5% la 1%. In Noul Cod Fiscal se prevede eliminarea taxei pe stalp dar si a accizei suplimentare pe carburanti incepand cu 2017. Nu in ultimul rand, cota standard a TVA va fi redusa anul viitor de la 24% la 20% (19% in 2017), iar impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5%.

Avand in vedere largul consens politic cu care au trecut aceste decizii (de relaxare fiscala), nu ne asteptam sa fie inversate. Totusi, noul guvern ar putea veni cu un set de masuri care sa tina sub control daunele provocate de deciziile excesive - Radu Craciun, BCR.

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile

Setari Cookie-uri