Amenzi uriase

Amenzi uriaseSoferii care conduc bauti, nu acorda prioritate pietonilor sau depasesc viteza regulamentara cu peste 60 de kilometri pe ora vor avea permisele suspendate timp de 120 de zile si vor plati amenzile maxime, de la 1.575 la 7.500 de lei, potrivit unui proiect de lege lansat in dezbatere publica de MAI, citat de Mediafax.

Amenzile maxime prevazute in ordonanta, in clasa a V-a de sanctiuni, de la 21 la 100 de puncte-amenda (1.575 - 7.500 de lei), care in prezent se aplica numai persoanelor juridice ar urma sa fie aplicate si soferilor care conduc avand o alcoolemie de sub 0,8 grame/ litru, nu acorda prioritate pietonilor angajati regulamentar in traversare sau depasesc limita maxima de viteza pentru sectorul respectiv de drum si categoria de vehicul careia i se aplica cu peste 60 de kilometri pe ora.

Neacordarea prioritatii pietonilor

Neacordarea prioritatii pietonilorNeacordarea prioritatii pietonilor se pedepseste in prezent cu amenda din clasa a II-a de sanctiuni, in valoare de 300 sau 375 de lei, si cu suspendarea permisului timp de 30 de zile, iar condusul sub influenta bauturilor alcoolice cu amenda din clasa a IV-a de sanctiuni, cuprinsa intre 675 si 1.500 de lei, si suspendarea permisului pentru 90 de zile, astfel sanctionandu-se si depasirea limitei maxime de viteza cu peste 50 de kilometri pe ora, pragul de 60 de kilometri nefigurand in actualul Cod rutier.

Noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce

Noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduceProiectul de modificare a Codului rutier prevede si noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce - respectiv o perioada de 120 de zile cand fapta soferului a fost urmarita ca infractiune, dar s-a dispus aplicarea unei sanctiuni administrative, si de 180 de zile, in cazul unui accident de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane prin incalcarea unei reguli de circulatie care se sanctiona prin suspendarea dreptului de a conduce si in cazul in care fapta nu e urmarita ca infractiune.

Ce patesti daca nu achiti valoarea sanctiunii

Ce patesti daca nu achiti valoarea sanctiuniiProiectul de lege mai prevede si ca soferii amendati care nu achita valoarea sanctiunii, in termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate pana fac dovada platii, prevedere inclusa si intr-un proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica pe 22 februarie.

Chiar daca soferul sanctionat face plangere in instanta, amenda nu se suspenda pana la emiterea unei decizii. Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Plangerea depusa suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare, precum suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, se arata intr-un comunicat al MAI.

Proba practica a examenului va fi filmata

Proba practica a examenului va fi filmataProba practica si cea teoretica din cadrul examenului pentru obtinerea permisului de conducere vor fi inregistrate video si, dupa caz, audio, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului rutier.

"Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurarea a probei teoretice si practice se inregistreaza video si, dupa caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare", se arata in proiect.