5. Lotul 4 al autostrazii Orastie Sibiu (16 km) 7 mil. / km

Lotul 4 al autostrazii Orastie – Sibiu, cu o lungime de 16 kilometri, a costat 7 milioane de euro pe kilometru, valoarea totala a contractului ridicandu-se la circa 110 milioane de euro.

Tronsonul a fost realizat de asocierea firmelor Astaldi SpA - Euro Construct Trading 98 SRL - Astalrom SA si cuprinde doua noduri rutiere, doua viaducte de 925 metri, doua poduri cu o lungime de 42 metri, patru pasaje peste autostrada, doua pasaje peste calea ferata si primul tunel de autostrada din tara, lung de 340 de metri.

4. Bucuresti - Moara Vlasiei (20 km) - 8,2 mil. / km

Portiunea de autostrada dintre Bucuresti si Moara Vlasiei, care se intinde pe o lumine de 19,5 km, a necesitat un cost de aproximativ 8 milioane de euro pe kilometru.

Contractul incheiat intre CNADNR si constructor s-a ridicat al circa 160 de milioane de euro.

3. Tronsonul Suplacu de Barcau Bors (61 km) - 8,2 mil. euro / km

Cei aproximativ 60 de kilometri ai tronsonului dintre Suplacu de Barcau si Bors, parte a autostrazii A3, care fac legatura intre Romania si Ungaria, au necesitat un cost de circa 8,2 milioane de euro, arata calculele WALL-STREET.RO pe baza datelor oficiale ale CNADNR.

Contractul pentru cei 60 de kilometri s-a ridicat la aproximativ 530 de milioane de euro

2. Autostrada Transilvania (Bechtel 54 km) 23 mil. / km

Autostrada Transilvania, mai precis tronsonul de de 54 de kilometri situat intre orasele Turda si Gilau s-a ridicat la 1,25 miliarde de euro, de unde rezulta un cost mediu de 23 de milioane de euro pe kilometru, pana de curand cel mai ridicat cost pe kilometru din Romania.

Contractul a fost castigat de catre americanii de la Bechtel, considerat unul dintre cele mai paguboase parteneriate incheiate cu un constructor.

1. Autostrada Comarnic-Brasov - (60 km) - 28-30 mil. euro / km

1. Autostrada Comarnic-Brasov - (60 km) - 28-30 mil. euro / km

Comarnic-Brasov, unul dintre cele mai ambitioase si ravnite proiecte de autostrada din Romania va fi cea mai scumpa sosea din Romania raportat la costul total per kilometru, arata calculele WALL-STREET.RO. Portiunea de sosea dintre Comarnic si Brasov va necesita un cost cuprins intre 28-30 de milioane de euro, dupa ce premierul Romaniei, Victor Ponta, a aratat ca cei aproximativ 60 de kilometri de sosea vor necesita investitii de 1,8 miliarde de euro.

Premierul Victor Ponta a precizat de asemenea ca proiectul Comarnic-Brasov va demara in luna aprilie a acestui an, iar constructia sa se va derula pe parcursul a trei ani.