O zi istorica pentru sectorul corporatist din SUA

O zi istorica pentru sectorul corporatist din SUAGeneral Motors a depus ieri cererea pentru intrarea in faliment, in cadrul unei instante din New York, conform unui document de pe site-ul instantei americane, scrie AFP, citat de NewsIn.

Falimentul inevitabil, confirmat de oficiali ai administratiei Obama, este cel de-al treilea ca marime din istoria Statelor Unite si cel mai mare din sectorul industrial.

Decizia de a plasa GM intr-un faliment rapid si de a oferi alte 30 miliarde dolari din banii contribuabililor pentru restructurarea companiei, in contextul competitiei cu rivalii asiatici, reprezinta un risc urias pentru Barack Obama.

Dar oficialii administratiei nu au avut alta optiune, intr-un moment in care rata somajului creste, avand in vedere ca GM are 92.000 de angajati pe teritoriul Statelor Unite si este responsabil direct de 500.000 de pensionari.

"Acesta este un moment greu din istoria General Motors. Daca acum ar fi alaturi de noi probabil ca mi-ar spune Fa-ti treaba mai bine", a declarat directorul executiv al GM, Fritz Henderson (foto), contempland un tablou cu Alfred Sloan, fondatorul producatorului auto.

Fondata in 1908, GM a ajuns sa domine industria auto din Statele Unite, dar si la nivel mondial, sub condicerea directorului executiv Alfred Sloan, a carei promisiune a fost ca GM "va furniza o masina pentru orice buzunar si orice scop".

Pana la mijlocul anilor '50, culmea succesului GM, compania avea aproximativ 514.000 de angajati, producea aproximativ 50% din masinile noi de pe piata americana, iar vanzarile erau de doua ori mai mari decat cele ale Standard Oil, cea de-a doua corporatie din lume.

Falimentul GM este cel mai indeaproape planificat din istoria Statelor Unite. Declinul final al grupului a inceput pe 19 decembrie 2008, cand aministratia presedintelui GeorgeW. Bush a anuntat ca a acordat producatorului un imprumut de urgenta care a accelerat in martie, dupa ce guvernul condus de aceasta data de Obama a acordat GM 60 de zile pentru a se restructura.


Detaliile procedurii de faliment pentru General Motors

Detaliile procedurii de faliment pentru General MotorsCrearea unui nou GM. Grupul va depune cererea pentru intrarea in faliment "pentru a elimina restul impedimentelor pentru o relansare de succes a afacerii", potrivit Reuters, citat de NewsIn;

- Un "nou" GM va achizitiona majoritatea activelor detinute de "vechiul" GM, necesare implementarii planurilor sale de afaceri, iar guvernul va sterge datoriile GM.

- Trezoreria va oferi sprijin financiar de 30,1 miliarde dolari, pentru a sustine GM in perioada de aplicare a prevederilor Capitolului 11 al legii americane a falimentului. Trezoreria nu ia in calcul un imprumut suplimentar pentru GM.

- Guvernul american va primi aproximativ 8,8 miliarde dolari in actiuni preferentiale si din datoria noului grup GM, si circa 60% din capitalul companiei reorganizate.

- Guvernele Canadei si provinciei Ontario vor imprumuta noua companie GM cu 9,5 miliarde dolari, primind in schimb actiuni preferentiale si datorie GM in valoare de 1,7 miliarde dolari, si circa 12% din capitalul noii companii. Guvernul canadian va avea dreptul de a selecta un director al companiei.

- Noul GM va pune bazele unui trust, Voluntary Employee Beneficiary Association (VEBA). ce va oferi asigurare de sanatate pentru pensionarii membri ai sindicatului GM, UAW. VEBA va primi 17,5% din capitalului noii companii GM si dreptul de a cumpara o participatie suplimentara de 2,5%.

- Trustul de asigurari de sanatate al sindicatului munictorilor din industria auto va selecta un director care va avea un rol pasiv, fara drept de vot.

- Trezoreria Statelor Unite va avea dreptul sa numeasca directorii initiali, in afara de cei selectati de trustul VEBA si guvernul Canadei.
- Pensiile angajatilor vor fi transferate "noului grup GM".

- Restructurarea are ca scop aducerea vanzarilor GM in linie cu cele anuale ale pietei, de 10 milioane de vehicule, fata de nivelul actual de 16 milioane unitati. Vanzarile industriei auto americane au ajuns la o rata anualizata 9,5 milioane de masini in 2009.

In timpul procesului de faliment

In timpul procesului de faliment- Salariile angajatilor si ale beneficii vor fi platite in timpul falimentului.

- GM va cere aprobarea instantie, la prima audiere, sa plateasca furnizorii. Programul Trezoreriei care acorda ajutor furnizorilor va continua sa opereze, iar furnizorii GM vor beneficia de pe urma acestuia.

- GM va cere aprobare pentru onorarea garantiilor acordate clientilor si pentru stimularea dealerilor care vor face parte in continuare din reteaua GM.

- GM se asteapta sa semneze un acord cu dealerii pentru o inchidere ordonata a operatiunilor acestora in urmatoarele 18 luni.

- Guvernul va incerca sa renunte la statutul de proprietar cat mai curand posibil.

Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (I)

Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (I)Lehman Brothers. Una dintre cele mai mari catastrofe ale actualei recesiunii este prabusirea uneia dintre cele mai bine privite companii de investitii de pe Wall Street, Lehman Brothers, care a fost fortata sa solicite protectia sub legea falimentului in luna septembrie, fiind cea mai mare companie din istorie care face o astfel de cerere autoritatilor americane de reglementare, potrivit Money CNN.

Ca rezultat, diviziile de investitii bancare si de comert si sediile din orasul New York au fost vandute bancii britanice Barclays. Unele dintre diviziile Lehman din Statele Unite, printre care firma de management Neuberger-Berman, continua sa opereze ca firme de sine statatoare sub o noua conducere.

Datorita intinderii globale a companiei, procedura de faliment este complexa si a rezultat inchiderea a 80 de subsidiare.

Washington Mutual. In mijlocul temerilor legate de insolventa, consumatorii de la Washington Mutual au retras mai mult de 16 miliarde dolari din depozite in timpul a 10 zile, fiind motivul pentru care regulatorii guvernului au pus sechestru pe actiunile bancii si le-au vandut companiei JPMorgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari. A doua zi WaMu (Washington Mutual) a inaintat cererea de a intra sub protectia falimentului. Ceea ce a fost cea mai mare banca de imprumut si a sasea banca a lumii acum mai ramas doar o umbra a ceea ce reprezenta.

WorldCom. Odata a doua companie de telecomunicatii de distante lungi din Statele Unite dupa AT&T, WorldCom a cerut inceperea procedurilor de declarare a falimentului dupa ce in interiorul companiei a fost descoperit un scandal de contabilitate in valoare de 11 miliarde dolari. In 2003, compania si-a schimbat numele in MCI, si a iesit din faliment la un an dupa. In 2005, MCI a fost achizitionata de Verizon Communications pentru 7,6 miliarde dolari, iar fostul CEO Bernie Ebbers a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare dupa ce a fost invinuit pentru frauda, conspiratie si falsificare de documente.

General Motors. Gigantul de automobile, General Motors, care timp de multi ani a fost cea mai mare companie americana si care a fost numit “regele Fortune 500”, acum este cea mai mare companie industriala care a depus cererea de intrare in faliment, din istoria companiilor americane. Este posibil ca rezultatul procesului sa fie aparitia unei noi versiuni a companiei care sa cuprinda marcile Chevy, Cadillac, Buick si GMC. Bradurile cu o performanta slaba ca Pontiac, Saturn, Hummer, Saab si Opel ar putea fi separate, vandute producatorilor straini sau pur si simplu inchise. Ca parte a acordului de salvare, guvernul american va detine 72,5% din noua companie, iar Uniunea Muncitorilor din Industria Auto (UAW) va detine 17,5%



Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (II)

Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (II)Enron. In anul 2001, colapsul produs de un scandal de contabilitate a distrus cea mai mare companie de energie, electricitate si gaz natural din Statele Unite. Dupa un proces lung si greu, care a fost cea mai urmarita procedura de faliment din istorie, Emron a solicitat trei ani mai tarziu intrarea sub protectia de faliment. Multi dintre executivii sai de top au fost condamnati pentru mai multe fraude de contabilitate. Scandalul Enron este considerat un reper deoarece a inspirat Actul Sabanes-Oxley din 2002, care aplica noi standarde si practici pentru companiile publice. In 2007, Enron si-a schimbat numele in Enron Creditors Recovery cu intentia de lichidare a actiunilor ramase.

Conseco. Din cauza slabei conduceri a board-ului de executivi, compania de asigurari si finante a acumulat datorii mai mari de opt miliarde dolari si a fost fortata sa falimenteze in decembrie 2002. S-a reorganizat si a redus datoriile la 1,4 miliarde dolari, la un an dupa ce a vandut divizia financiara. In prezent Conseco vinde asigurari de viata si asigurari suplimentare pentru mai mult de 4 milioane angajati.

Chrysler. In luna aprilie, presedintele american Barack Obama a fortat Chrysler sa ceara protectie de faliment si a fost cel mai mare producator din industrie care a inaintat aceasta cerere, in timp ce competitorul sau GM a acceptat oferta de preluare a guvernului. Ca un rezultat al reorganizarii, producatorul de masini a format o alianta cu producatorul italian Fiat. Uniunea Muncitorilor din Industria Auto americana va prelua controlul companiei printr-un plan de pensii, iar guvernul american va injecta aproximativ 12 miliarde dolari. In urma cu doi ani, Chrysler a fost vanduta companiei Cerberus Capital Management dupa ce timp de 10 ani a fost detinuta de producatorul german Daimler-Benz.

Thornburg Mortgage.
Compania de investitii in real-estate si de credite ipotecare a fost lovita de criza subprime in 2007 dupa ce actiunile sale s-au prebusit si piata creditelor a fost in declin. Pentru a preveni colapsul, compania a refuzat cererile de imprumut in timp ce a incercat sa-si mareasca capitalul prin vanzarea de actiuni. In anul urmator a reinceput acordarea de credite, iar capitatul companiei a inceput sa creasca. Insa la 1 aprilie in acest an, Thornburg a anuntat ca isi va inchide activitatea si va aplica protectia de faliment pentru a vinde actiunile ramase.

Pacific Gas si Electric Co. Liberalizarea pietelor de energie din California a provocat in 2000 si 2001 o criza in industria care a dus la preluarea Southern California Edison si la falimentul PG&E, principalul furnizor de energie pentru gospodarii si companii din California de Nord. Din cauza capacitatii limitate de generare si a costurilor ridicate pentru producerea de electricitate, compania a fost fortata sa intre sub protectia falimentului in aprilie 2001. In aprilie 2004, PG&E a iesit de sub protectia de faliment dupa ce a inapoiat 10,2 miliarde dolari creditorilor. In prezent furnizeaza gaze naturale si electricitate pentru mai mult de 15 milioane de consumatori.

Texaco.
In 1984, Texaco a supralicitat Pennzoil intr-o batalie de preluare cu Getty Oil, dezbinand o tranzactie deja incheiata. Pennzoil a dat in judecata Texaco si s-a dat o sentinta de 10 miliarde dolari. Verdictul a fost anterior redus la un miliard dolari, dar in 1987 Curtea Suprema a admis constatarea originala deoarece Texaco nu a putut efectua plata catre Pennzoil, si a inaintat cererea de intrare sub protectia falimentului. A urmat o serie de procese intentate de actionari care sustineau o “brutalizare” a Getty in timpul fuziunii. Texaco a iesit de sub protectia de falimenti in 1988 si a fost achizitionata de Chevron in 2001 pentru 39 miliarde dolari.



Seria recordurilor stabilite de criza economica

Seria recordurilor stabilite de criza economicaFalimentul General Motors se inscrie in seria recordurilor stabilite de criza economica, stabilita de Reuters si citata de NewsIn.

Falimente

- Lehman Brothers Holdings Inc a marcat cel mai mare faliment din istorie, pe 15 septembrie 2008

- Chrysler, cel de-al treilea constructor de autoturisme din Statele Unite, a solicitat intrarea sub legea falimentului pe 30 aprilie, in cadrul unui plan de restructurare ce include o alianta cu grupul italian Fiat.

- General Motors a marcat pe 1 iunie cel mai mare faliment industrial din istoria americana.

Bugete

- Presedintele american Barack Obama a estimat pe 26 februarie un deficit bugetar de 1.750 miliarde dolari pentru acest an, echivalent cu 12,3% din produsul intern brut si cel mai mare de la cel de-al doilea Razboi Mondial.

- Marea Britanie a prevazut pentru acest an un deficit bugetar record de 175 miliarde lire (286,7 miliarde dolari).

Pierderi ale companiilor


- American International Group Inc (AIG) a afisat pe 2 martie o pierdere de 61,7 miliarde dolari in al patrulea trimestru, cea mai mare pierdere trimestriala din istoria corporatista a Statelor Unite

- Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat pe 26 februarie o pierdere de 24,1 miliarde lire (34,3 miliarde dolari) in 2008, cea mai mare din istoria corporatista a Marii Britanii.

Produs Intern Brut

- Japonia a afisat cea mai mare comprimare a economiei din primul trimestru din istorie, dupa ce produsul inetrn brut (PIB) a scazut cu 4,0% in perioada ianuarie-martie.

- Germania a anuntat pe 26 mai cele mai abrupte scaderi trimestriale si anuale ale PIB-ului de la reunificarea Germaniei, in 1990, in contextul in care economia s-a comprimat in perioada ianuarie-martie cu 3,8% fata de trimestrul anterior si cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

- Economia Italiei s-a comprimat cu 2,4% in primul trimestru, cea mai drastica scadere de la inceperea masuratorilor, in 1980.

Productia industriala

- Productia de otel a Japoniei a scazut cu peste 40% in februarie, martie si aprilie, incluzand o scadere de 46,7% in martie, reprezentand cel mai semnificativ declin din ianuarie 1949.

- Productia industriala a Marii Britanii a scazut cu 12,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cea mai drastica scadere din 1968.

Ratele Dobanzii

- Banca Centrala Europeana (BCE) a coborat pe 7 mai dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la un nivel minim record de 1%.

- Banca centrala a Marii Britanii a coborat pe 5 martie dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, la 0,5%, cel mai mic nivel de la infiintarea institutiei, in 1694.
Comert

- Canada a afisat pe 29 mai un deficit de cont curent de 9,06 miliarde dolari canadieni (8,24 miliarde dolari), cel mai mare de la inceperea statisticilor, in 1946.