1 / 7

O zi istorica pentru sectorul corporatist din SUA

General Motors a depus ieri cererea pentru intrarea in faliment, in cadrul unei instante din New York, conform unui document de pe site-ul instantei americane, scrie AFP, citat de NewsIn.

Falimentul inevitabil, confirmat de oficiali ai administratiei Obama, este cel de-al treilea ca marime din istoria Statelor Unite si cel mai mare din sectorul industrial.

Decizia de a plasa GM intr-un faliment rapid si de a oferi alte 30 miliarde dolari din banii contribuabililor pentru restructurarea companiei, in contextul competitiei cu rivalii asiatici, reprezinta un risc urias pentru Barack Obama.

Dar oficialii administratiei nu au avut alta optiune, intr-un moment in care rata somajului creste, avand in vedere ca GM are 92.000 de angajati pe teritoriul Statelor Unite si este responsabil direct de 500.000 de pensionari.

"Acesta este un moment greu din istoria General Motors. Daca acum ar fi alaturi de noi probabil ca mi-ar spune Fa-ti treaba mai bine", a declarat directorul executiv al GM, Fritz Henderson (foto), contempland un tablou cu Alfred Sloan, fondatorul producatorului auto.

Fondata in 1908, GM a ajuns sa domine industria auto din Statele Unite, dar si la nivel mondial, sub condicerea directorului executiv Alfred Sloan, a carei promisiune a fost ca GM "va furniza o masina pentru orice buzunar si orice scop".

Pana la mijlocul anilor '50, culmea succesului GM, compania avea aproximativ 514.000 de angajati, producea aproximativ 50% din masinile noi de pe piata americana, iar vanzarile erau de doua ori mai mari decat cele ale Standard Oil, cea de-a doua corporatie din lume.

Falimentul GM este cel mai indeaproape planificat din istoria Statelor Unite. Declinul final al grupului a inceput pe 19 decembrie 2008, cand aministratia presedintelui GeorgeW. Bush a anuntat ca a acordat producatorului un imprumut de urgenta care a accelerat in martie, dupa ce guvernul condus de aceasta data de Obama a acordat GM 60 de zile pentru a se restructura.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri