1 / 5

Manta – coupé-ul de familie

Manta a fost prezentat in septembrie 1970, la Hotelul Maritim din Timmendorfer Strand, in apropiere de Lübeck, pe litoralul Marii Baltice din Germania.

Coupé-ul aerodinamic purta o sigla in forma unui diavol de mare, bazat pe fotografiile realizate de biologul marin francez Jacques-Yves Cousteau.

Proiectat pe baza modelelor „pony car”, populare in acea perioada in SUA, Manta a fost pozitionat pe piata intre un coupé conventional si un sedan traditional. Precum modelele „pony car”, Manta era elegant, insa adecvat pentru utilizarea zilnica de catre o familie.

In prima jumatate a anului 1971, Opel a vandut 55.399 de autovehicule Manta.

Motorizarile disponibile erau 1,6 litri cu 68 si 80 CP, iar din 1972 a intrat in gama si un 1,2 litri 60 CP.

Motorul S de 1,9 litri 90 CP oferit pentru sportivul model Manta SR era creat pentru Opel Rekord.

Modelul Manta GT/E, lansat in 1973, era dotat cu un motor cu injectie de 1,9 litri 105 CP si sistem Bosch L-Jetronic.

Modelul Manta A a fost primul autovehicul Opel cu injectie electronica. Astfel echipat, GT/E dispunea de 15 CP mai mult fata de motorul S de 1,9 litri. Conform stilului acelor timpuri, pentru Manta GT/E decoratiunile cromate au fost inlocuite aproape complet cu unele negru mat.

In aprilie 1975, cu putin timp inainte de lansarea Manta B, a fost lansat ultimul model special: Manta Black Magic era vopsit complet negru, cu dungi decorative rosu-portocalii pe partile laterale. Opel a construit 498.553 unitati de Manta A.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri