O nota de 525 mil. euro

O nota de 525 mil. euroCei peste 220.000 de studenti din marile centre universitare din tara - Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara - au cheltuit circa 525 de milioane de euro (2,17 miliarde de lei) in anul universitar 2010 - 2011, arata calculele realizate de Wall-Street.ro. Valoarea nu include si sumele de scolarizare anuale pe care trebuie sa le achite cei aproape 101.000 de studenti de la taxa.

Studentii din marile centre universitare din Romania traiesc cu circa 700 de lei (170 de euro) pe luna, in vreme ce aproximativ 70% dintre studentii inregistrati la nivel national se descurca oficial cu mai putin de 500 de lei (120 de euro), potrivit unui studiu realizat recent de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

“Se poate observa fapul ca in centrele universitare mari (Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi), veniturile studentilor sunt putin mai ridicate decat in centrele universitare mai mici. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea studentilor din centrele universitare mari sunt veniti la studii din alte localitati decat cele in care studiaza, implicit nevoile financiare sunt mai mari”, se arata in analiza ANOSR.

Calculele Wall-Street.ro au avut la baza un venit lunar net de 700 de lei (170 de euro), pentru fiecare student din cele patru mari centre universitare, la care s-au adaugat 100 de lei (24 de euro) pentru plata caminului sau 100 – 150 de euro ( circa 400 – 600 de lei) pentru cei nevoiti sa stea in cazare.

Din cei 220.000 de studenti de la stat, potrivit datelor Ministerului Educatiei, circa 120.800 locuiesc in camine, iar ceilalti fie platesc chirie, fie nu achita nimic. Potrivit estimarilor Wall-Street.ro, jumatate dintre studentii din Bucuresti care nu au loc de cazare in camin locuiesc cu chirie, in vreme ce doar o treime dintre studentii din marile centre din tara stau intr-o garsoniera sau intr-un apartament inchiriat.

Cei care sunt nevoiti sa plateasca chirie in Bucuresti trebuie sa scoata din buzunar 250 - 300 de euro pentru un apartament cu 2-3 camere intr-unul dintre cartierele marginase din Capitala, cum ar fi Militari, Berceni, Drumul Taberei sau Pantelimon.

“Chiriile pentru garsonierele din cartierele bucurestene pornesc de la 150 de euro/luna, in timp ce in Cluj-Napoca si Timisoara, cu aceeasi suma pot fi inchiriate garsoniere chiar si in zone semi-centrale. In Brasov, preturile practicate sunt chiar mai mici, chiriile pentru garsoniere pornind de la 120 de euro/luna. In Constanta si Iasi, chiriile practicate la garsoniere incep de la 140 de euro/luna”, spune Daniel Crainic, marketing manager in cadrul portalului de anunturi imobiliare imobiliare.ro.

Chiriile din Cluj variaza intre 130 si 190 de euro pentru o garsoniera, 200 - 400 de euro pentru doua camere si 300 - 500 de euro pentru trei camere, in functie de zona, gradul de finisare si mobilare/utilare.

"Cele mai cautate de studenti sunt garsonierele si apartamentele de doua camere, preferabil in blocuri noi, complet mobilate si utilate. Ca si locatie, prefera in special zonele din apropierea facultatilor (cele mai multe sunt concentrate in zona centrala), insa firesc cei cu bugete mai mici se orienteaza catre periferie unde si preturile sunt mai mici. In general, studentii straini prefera intimitatea si apartamentele cu doua camere amplasate cat mai central posibil, pe cand cei romani se bucura mai mult de «viata de student», impartind locuinta cu colegi si prieteni, chiar si cei cu o situatie materiala buna”, afirma Paula Petrutiu, consultant in cadrul departamentului rezidentiale al agentiei RE/MAX Grup de Lux, din Cluj.

In Iasi pot fi gasite garsoniere la preturi care pornesc de la 140 de euro/luna, in Tatarasi sau Podu Ros. In Tatarasi pretul de inchiriere al apartamentelor noi cu doua camere porneste de la 230 de euro/luna, iar in cazul apartamentelor cu trei camere, pretul solicitat de proprietari se situeaza in jurul sumei de 280 - 300 de euro/luna, potrivit imobiliare.ro.

In zona Matei Basarab sau Balcescu, din Timisoara, pretul cerut pentru inchirierea unei garsoniere mobilate, in stare buna, porneste de la 140 de euro pe luna.
In acelasi timp, pentru un apartament cu doua camere, pretul chiriei porneste de la 170 - 180 de euro/luna, astfel de proprietati pot fi gasite in Take Ionescu, Aradului sau la Centrul Bancar. Pentru un apartament cu trei camere, chiria porneste de la 220 - 250 de euro/luna in Dacia sau Bucovina. Chirii la preturi bune pot fi gasite si in Circumvulutiunii, Girocului, Lipovei sau Sagului.

“Se intampla foarte rar ca un student care este nevoit sa plateasca o anumita chirie sa locuiasca singur. De cele mai multe ori, exista mai multi studenti care inchiriaza un apartament cu 2-3 camere, pentru a suporta o chirie mai mica”, declara Mihai Dragos, vicepresedinte relatii internationale in cadrul ANOSR.

Joburi vanate de tineri

Joburi vanate de tineriAproape doua treimi (65,2%) dintre studenti se intretin numai din veniturile parintilor sau ale rudelor, in vreme ce 13,9% dintre cei chestionati in studiul ANOSR reusesc sa se descurce datorita unui job si cu sprijinul parintilor sau al rudelor. Totodata, 11,4% lucreaza pentru a se intretine, iar 7,4% din studenti isi sustin cheltuielile zilnice cu ajutorul burselor.

Studiul arata ca 25% dintre studenti lucreaza, fie part-time, fie cu program complet.

Cele mai cautate locuri de munca de catre studenti sunt joburile part-time, fie in cadrul call-center-elor, fie in vanzari.

“Asteptarile salariale ale studentilor din marile centre universitare pornesc de la 1.000 -1.200 de lei net si pot ajunge pana la 1.600 – 2.000 de lei net, in functie de job si de domeniul de activitate”, spune Dragos Gheban, business development manager la Catalyst Solutions, un grup de firme cu activitati in consultanta si recrutare, care organizeaza la sfarsitul saptamanii Angajatori de Top, cel mai mare targ de cariera din tara, care se va desfasura la Sala Palatului.

Cele peste 90 de companii care vor fi prezente le evenimente vor avea o oferta totala de circa 2.250 de joburi.

Deloitte Romania, subsidiara locala a uneia dintre cele mai mari companii de audit si consultanta din lume, parte a grupului Big Four (Deloitte, PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, KPMG), vine la targ cu intentia de a recruta 50-60 de oameni pentru pozitii de entry-level.
Un alt nume greu din sectorul de audit si consultanta care va fi participa la targ, cu 55 de pozitii pentru joburi de junior si entry-level, este Ernst & Young Romania.

Candidatii cu background economic si tehnic vor fi “privilegiatii” evenimentului in ceea ce priveste oferta de programe de internship.

Companiile vor avea 30 - 40 de internshipuri, cu cate sapte pozitii deschise, in medie, pentru fiecare dintre programe.

“Pentru cei care au asteptari in limita superioara este foarte greu sa gaseasca un loc de munca. Si in ceea ce priveste obtinerea unui job part-time studentii intampina anumite dificultati, daca nu se afla intr-un centru universitar important”, mentioneaza Gheban.

Alte tipuri de joburi vanate de catre studenti sunt cele de promoter sau de hostess. Castigurile pleaca de la 50 de lei pe zi si pot depasi cateva sute de lei in cazul femeilor care practica jobul de hostess.

“In Capitala, cel putin, sunt foarte multi studenti care cer un salariu lunar de 400-500 de euro net. Ei isi justifica pretentiile ridicate prin faptul ca trebuie sa plateasca o chirie destul de ridicata”, mentioneaza Gheban.

Un student roman in strainatate are nevoie de 650 de euro

Un student roman in strainatate are nevoie de 650 de euroBugetul mediu lunar de care trebuie sa dispuna un student roman din strainatate se ridica la circa 650 de euro, arata datele grupului Educativa, care reuneste companii si organizatii non-guvernamentale cu activitati in domeniul educational.

“Jumatate din bani sunt pentru cheltuielile de cazare, iar restul reprezinta cheltuieli pentru mancare si iesirile in oras cu prietenii. Pe langa acestea se mai adauga, din cand in cand, bani pentru carti, haine sau transport. Mai multi studenti prefera sa renunte la cheltuielile cu transportul prin achizitionarea/inchirierea unei biciclete”, spune Andrei Hanganu, PR & marketing manager in cadrul Educativa.

Cele mai mari costuri cu cazarea sunt in Franta – 400 de euro, Germania – 350 de euro si Olanda – 350 de euro.

“In oricare dintre tari exista, bineinteles, posibilitatea angajarii part-time, insa mai intai studentul trebuie sa obtina un permis de munca si, ulterior, poate lucra intre 10 si 20 ore pe saptamana. Banii din jobul part-time sunt suficienti pentru a acoperi cheltuielile lunare”, mentioneaza Hanganu.

In Olanda, studentii care demonstreaza ca lucreaza 32 de ore pe luna pot aplica pentru o bursa de 250 de euro si primesc si transport gratuit. In plus, cei care si-au gasit un job, dar care provin din familii cu venituri mai mici de 33.000 de euro pe an, primesc inca o bursa, de 150 de euro. Bonusul poate fi suplimentat in functie de veniturile familiei din care face parte studentul.

Vlad Stoian este student la Universitatea din Portsmouth, din Marea Britanie. El a descris pe blogul Edmundo, parte a Educativa, experienta sa educationala. Tanarul a aplicat pentru un curs cu o durata de trei, la care se adauga un an de lucru intr-o companie activa in industrie. De asemenea, in primii doi ani, cursantii au posibilitatea de a lucra part-time.

Studentii trebuie sa-si gaseasca singuri un loc de munca, cu sprijinul universitatii. In cel de-al doilea an de cursuri, studentii pot accesa portalul institutiei educationale pentru mai multe detalii referitoare la joburile disponibile. Saptamanal, companii precum PricewaterhouseCoopers (PwC), Xerox, IBM sau Hewlett Packard (HP) sunt prezente la evenimente de recrutare pentru studenti. Ele vin cu oferte de joburi platite cu 15.000 – 18.000 de lire sterline anual.

Costul vietii pentru studentii romani din strainatate:










Sursa tabel: Educativa