1 / 4

O nota de 525 mil. euro

Cei peste 220.000 de studenti din marile centre universitare din tara - Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara - au cheltuit circa 525 de milioane de euro (2,17 miliarde de lei) in anul universitar 2010 - 2011, arata calculele realizate de Wall-Street.ro. Valoarea nu include si sumele de scolarizare anuale pe care trebuie sa le achite cei aproape 101.000 de studenti de la taxa.

Studentii din marile centre universitare din Romania traiesc cu circa 700 de lei (170 de euro) pe luna, in vreme ce aproximativ 70% dintre studentii inregistrati la nivel national se descurca oficial cu mai putin de 500 de lei (120 de euro), potrivit unui studiu realizat recent de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

“Se poate observa fapul ca in centrele universitare mari (Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi), veniturile studentilor sunt putin mai ridicate decat in centrele universitare mai mici. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea studentilor din centrele universitare mari sunt veniti la studii din alte localitati decat cele in care studiaza, implicit nevoile financiare sunt mai mari”, se arata in analiza ANOSR.

Calculele Wall-Street.ro au avut la baza un venit lunar net de 700 de lei (170 de euro), pentru fiecare student din cele patru mari centre universitare, la care s-au adaugat 100 de lei (24 de euro) pentru plata caminului sau 100 – 150 de euro ( circa 400 – 600 de lei) pentru cei nevoiti sa stea in cazare.

Din cei 220.000 de studenti de la stat, potrivit datelor Ministerului Educatiei, circa 120.800 locuiesc in camine, iar ceilalti fie platesc chirie, fie nu achita nimic. Potrivit estimarilor Wall-Street.ro, jumatate dintre studentii din Bucuresti care nu au loc de cazare in camin locuiesc cu chirie, in vreme ce doar o treime dintre studentii din marile centre din tara stau intr-o garsoniera sau intr-un apartament inchiriat.

Cei care sunt nevoiti sa plateasca chirie in Bucuresti trebuie sa scoata din buzunar 250 - 300 de euro pentru un apartament cu 2-3 camere intr-unul dintre cartierele marginase din Capitala, cum ar fi Militari, Berceni, Drumul Taberei sau Pantelimon.

“Chiriile pentru garsonierele din cartierele bucurestene pornesc de la 150 de euro/luna, in timp ce in Cluj-Napoca si Timisoara, cu aceeasi suma pot fi inchiriate garsoniere chiar si in zone semi-centrale. In Brasov, preturile practicate sunt chiar mai mici, chiriile pentru garsoniere pornind de la 120 de euro/luna. In Constanta si Iasi, chiriile practicate la garsoniere incep de la 140 de euro/luna”, spune Daniel Crainic, marketing manager in cadrul portalului de anunturi imobiliare imobiliare.ro.

Chiriile din Cluj variaza intre 130 si 190 de euro pentru o garsoniera, 200 - 400 de euro pentru doua camere si 300 - 500 de euro pentru trei camere, in functie de zona, gradul de finisare si mobilare/utilare.

"Cele mai cautate de studenti sunt garsonierele si apartamentele de doua camere, preferabil in blocuri noi, complet mobilate si utilate. Ca si locatie, prefera in special zonele din apropierea facultatilor (cele mai multe sunt concentrate in zona centrala), insa firesc cei cu bugete mai mici se orienteaza catre periferie unde si preturile sunt mai mici. In general, studentii straini prefera intimitatea si apartamentele cu doua camere amplasate cat mai central posibil, pe cand cei romani se bucura mai mult de «viata de student», impartind locuinta cu colegi si prieteni, chiar si cei cu o situatie materiala buna”, afirma Paula Petrutiu, consultant in cadrul departamentului rezidentiale al agentiei RE/MAX Grup de Lux, din Cluj.

In Iasi pot fi gasite garsoniere la preturi care pornesc de la 140 de euro/luna, in Tatarasi sau Podu Ros. In Tatarasi pretul de inchiriere al apartamentelor noi cu doua camere porneste de la 230 de euro/luna, iar in cazul apartamentelor cu trei camere, pretul solicitat de proprietari se situeaza in jurul sumei de 280 - 300 de euro/luna, potrivit imobiliare.ro.

In zona Matei Basarab sau Balcescu, din Timisoara, pretul cerut pentru inchirierea unei garsoniere mobilate, in stare buna, porneste de la 140 de euro pe luna.
In acelasi timp, pentru un apartament cu doua camere, pretul chiriei porneste de la 170 - 180 de euro/luna, astfel de proprietati pot fi gasite in Take Ionescu, Aradului sau la Centrul Bancar. Pentru un apartament cu trei camere, chiria porneste de la 220 - 250 de euro/luna in Dacia sau Bucovina. Chirii la preturi bune pot fi gasite si in Circumvulutiunii, Girocului, Lipovei sau Sagului.

“Se intampla foarte rar ca un student care este nevoit sa plateasca o anumita chirie sa locuiasca singur. De cele mai multe ori, exista mai multi studenti care inchiriaza un apartament cu 2-3 camere, pentru a suporta o chirie mai mica”, declara Mihai Dragos, vicepresedinte relatii internationale in cadrul ANOSR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri