1 / 4

Standard de Cod

Noua ore pe zi la serviciu, care sa includa si intervalul pentru pauza de masa. Disponibilitate de a lucra peste program si atingerea in timp util a obiectivelor stabilite. Productivitate maxima.

Asa va trebui sa se comporte de la 30 aprilie fiecare angajat care isi doreste sa-si pastreze locul de munca, in conditiile in care la sfarsitul lunii se introduc oficial criteriile de evaluare a activitatii profesionale in contractul individual de munca, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Cod al Muncii.

Wall-Street.ro a consultat specialisti in resurse umane pentru a vedea cum percep companiile din mediul privat notiunea de performanta si cum ar putea fi afectati angajatii de noile modificari privind criteriile de reusita.

“Ramane neclar de ce a fost necesara introducerea criteriilor de evaluare a activitatii profesionale in contractul individual de munca. Aceste criterii sunt foarte importante in activitatea oricarui angajator, dar este mai natural ca ele sa fie reglementate in politicile de evaluare sau/si reluate in regulamentul intern. Mentionarea lor in contractul individual de munca, cel mai probabil in fisa postului atasata acestuia, duce si la consecinta ca ori de cate ori angajatorul va dori sa opereze o modificare a acestor criterii va avea nevoie de acordul angajatului. Aceasta situatie poate duce la abuzuri din ambele parti”, scria recent Ioan Dumitrascu, partener al casei de avocatura PeliFilip, intr-un articol de opinie.

Asadar, companiile vor trebuie sa stipuleze clar, daca nu au facut-o pana acum, modul in care isi evalueaza salariatii. La sfarsitul lunii februarie, premierul Emil Boc aprecia ca evaluarea angajatilor in functie de performanta individuala inseamna ca se stabileste de la inceput o metoda de cuantificare a unor obiective.

“Este important ca in cazul in care ar aparea problema concedierilor colective, pentru diverse motive prevazute de Codul Muncii, la concedierea colectiva criteriile sociale se aplica dupa criteriile de performanta. Cu alte cuvinte, cand imi selectez personalul, in primul rand am grija de performanta, iar mesajul cel mai important pe care il transmitem tuturor romanilor este urmatorul, poate nu este foarte popular si stiu asta, dar este foarte sanatos pentru economie si pentru ce inseamna progresul acestei tari: daca iti faci treaba si esti performant, legea te apara”, afirma prim-ministrul.

Un management performant ar trebui sa aiba grija sa seteze tot timpul obiective realizabile angajatilor sai, cat mai aproape de potentialul si de competentele lor, a declarat Simona Podgoreanu, directorul de resurse umane al grupului Agricover, in cadrul unui eveniment organizat de firma de training Exec-Edu, la care au participat peste 50 de specialisti in resurse umane.

“Una dintre cele mai importante probleme ale managementului performantei este modul in care se stabilesc obiectivele. Decat sa ai un management al performantei in care sa nu respecti obiectivele agreate, mai bine nu ai”, a precizat Podgoreanu, care raspunde de cei circa 550 de salariati ai unuia dintre cei mai importanti jucatori din agricultura.

Ea a mentionat ca acele companii care inteleg utilitatea implementarii unor criterii de evaluare a performantei o fac deja, din credinta “ca e bine”.

“Daca faci acest lucru pentru ca te obliga legea, nu e in regula”, a mentionat Podgoreanu.

Afla in slide-ul urmator ce inseamna ca ai rezultate in viziunea angajatorilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri