Evolutia somajului nu e corelata cu avansul PIB

Evolutia somajului nu e corelata cu avansul PIB“Intrebarea care se pune este daca reducerea somajului este una una reala sau nu. O evolutie a somajului precum cea din Romania ar insemna ca economia duduie. Ceea ce nu este cazul. Somajul prezentat de ANOFM nu are nicio relevanta pentru ca reprezinta doar somerii inregistrati in evidente. La nivelul la care se afla acum, somajul nu pare deloc alarmant pentru Romania”, spune Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING.

In Romania, somajul se calculeaza dupa doua metodologii: cea publicata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si cea prezentata trimestrial de catre INS, respectiv rata Biroului International al Muncii (BIM).

Rezultatele anuntate de ANOFM iau in calcul declaratiile celor care se inscriu la agentiile pentru ocupare, in vreme ce analiza INS (BIM) se bazeaza pe datele colectate in urma anchetelor facute in gospodarii, in care intra si cei care nu lucreaza, dar nu sunt inclusi in evidentele agentiilor de munca.

Nota: Dati click pe fiecare tara pentru a vedea evolutia economica in raport cu rata somajului
Sursa: Eurostat

Nici someri, nici angajati

Nici someri, nici angajatiPotrivit ANOFM, rata somajului a fost de 6,96% in ultimul trimestru al anului trecut, fata de valoarea de 7,4% calculata dupa metodologia BIM si prezentata si de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene (UE).

“Cifrele de la ANOFM nu au nicio legatura cu somajul real, iar eu nu cred in aceste statistici. Intre o crestere medie a economiilor din UE si o rata a somajului de 6-10% exista o legatura evidenta. In cazul unei economii in cadere, nu este normal ca somajul sa scada”, subliniaza Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii.

Campeanu este completata de Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, din Bucuresti, care apreciaza ca rata somajului prezentata de ANOFM este mult prea mica in raport cu evolutia Produsului Intern Brut (PIB).

“Rata somajului este foarte mica si, daca ar fi sa ne orientam dupa ea, ar insemna ca suntem aproape de full employment (toata forta de munca disponibila la nivelul economiei lucreaza – n.red.). Dar noi murim de foame. Este o evolutie inexplicabila a somajului in raport cu PIB. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca datele referitoare la PIB sa nu fie reale. Poate ca avansul economic este mult mai mare in realitate, decat ceea ce s-a comunicat. La fel de bine este discutabila si cresterea PIB in raport cu inflatia foarte ridicata”, sustine Glavan.

Rata anuala a inflatiei a depasit nivelul de 8,3% in aprilie, plasandu-se la 8,34%, peste asteptarile analistilor, care anticipau o rata de doar 8,2%. Analistii estimau ca preturile au inregistrat, cel mai probabil, o crestere de 0,5% in luna aprilie si ca rata lunara a inflatiei a urcat in aprilie pana la 8,2%, fata de 8,01%, cat a fost in martie.

In realitate, avansul preturilor a fost mai mare, de 0,66% la nivelul lunii aprilie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 8,33%.

La sfarsitul lui octombrie 2008 si la o distanta de o luna si doua saptamani de falimentul Lehman Brothers, considerat momentul de referinta al debutului crizei financiare globale, Romania avea 4.825.000 de salariati, potrivit Institutului National de Statistica (INS), cu 724.000 mai putin decat la sfarsitul ultimului trimestru din 2010, care a marcat revenirea pe cresterea a economiei.

Octombrie a fost luna care a dat startul scaderii continue a numarului de salariati din economie. Ultima luna in care Romania avea mai putin angajati in economie decat in octombrie 2008 a fost martie 2008, la sfarsitul careia efectivul salariatilor din economie era de 4.820.000 de oameni.

Astfel, rata somajului a fost de circa 4,1% in ultimele trei luni ale lui 2008, potrivit ANOFM, in vreme ce evidentele Eurostat noteaza o rata de 5,9%, potrivit datelor furnizate Wall-Street.ro de catre institutia europeana.

In ultimul trimestru din 2008, Romania avea un PIB de 34,2 miliarde de euro, arata Eurostat. In perioada ianuarie-martie 2008, cel mai slab interval financiar din acel an, in care economia locala a produs 32,8 miliarde de euro, rata somajului era de 5,7%, conform evidentelor Eurostat.

Semnele crizei pe piata fortei de munca au inceput sa devina vizibile inca din septembrie 2008, cand rata somajului avansa cu 0,08% fata de luna precedenta. De atunci, statisticile ANOFM au consemnat doar cresteri. Somajul a atins punctul maxim de crestere pe timp de criza in martie 2010. Atunci, Romania inregistra o rata a somajului de 8,36%, echivalentul a mai mult de 765.000 de someri.

In perioada ianuarie - martie 2010 apar diferente intre tendintele de crestere sau descrestere intre rata somajului centralizata de ANOFM, respectiv Eurostat. Astfel, daca in T1 2010 somajul a continuat sa creasca fata de T4 2009, conform ANOFM, datele arata ca rata somajului din primele trei luni ale anului trecut s-a plasat la 7,3%, in scadere cu 0,3% fata de ultimul trimestru din 2009.

Ulterior, conform ANOFM, somajul a inceput sa scada in fiecare luna. Nu cu mult insa. Ci cu zecimi sau sutimi. Pana la sfarsitul anului trecut, somajul a continuat sa piarda teren, astfel ca rata a ajuns la 6,87% in decembrie 2010.

Tot din martie 2008, ANOFM a inceput sa prezinte rata somajului cu doua zecimale, pentru a evidentia scaderea numarul de someri. Ca urmare, Romania avea o rata a somajului de 7,43% in iulie 2009, in scadere cu 0,01% fata de iunie 2009.

Potrivit ANOFM, somajul a continuat sa scada si in trimestrele al doilea si al treilea din 2010, ultimele perioade inainte ca economia sa inceapa sa iasa din criza, din T4. In schimb, conform datelor Eurostat, somajul a scazut cu 0,2% in T2 2010 fata de T1 2010, dar a crescut in trimestrul al treilea, fata de T2.


Unde si cand se vor face angajari

Unde si cand se vor face angajari“E greu de anticipat ceea ce se va intampla cu somajul, respectiv cu numarul de angajari in perioada urmatoare. Daca economiile principale din Uniunea Europeane, cu care Romania are relatii traditionale de comert, vor continua perioada de crestere, atunci sunt premise ca si Romania sa avanseze. Astfel, sunt sanse ca sa se creeze noi locuri de munca”, afirma Petru Dandea, vicepresedinte al confederatiei sindicale "Cartel Alfa"

Somajul a continuat sa scada si in 2011, conform ANOFM, in vreme ce tot mai multi angajati au iesit de pe piata fortei de munca.

Romanii care au avut de lucru pentru strainatate se vad si in evolutia exportorului, care s-a ridicat la 11 miliarde de euro in perioada ianuarie - martie, cu aproape 40% peste nivelul din acelasi interval al anului trecut, potrivit INS, in vreme ce importurile au crescut cu 24,8%, la 12,4 miliarde de euro.

Totusi, piata fortei de munca a parut sa dea semne de dezmortire la inceput de an. In perioada martie-aprilie, pe parcursul a doua saptamani, companiile au pus la bataie peste 3.500 de locuri de munca, in cadrul a trei targuri de joburi.

Angajatori de Top, cel mai mare targ de joburi din tara, tinut in fiecare an la Bucuresti, a reunit peste 90 de companii, care au prezentat circa 2.250 de locuri de munca. Organizatorii evenimentului s-au declarat surprinsi de numarul ridicat de angajatori prezenti la targ.

La inceputul lui aprilie, companiile au parut ca anticipeaza redresarea din criza a economiei si au postat circa 18.500 de anunturi de angajare, un record pentru primele patru luni ale anului, arata indicele lunar realizat de balaur.ro, care se bazeaza pe analiza anunturilor joburi provenind de pe principalele 27 de site-uri web romanesti cu oferte de locuri de munca.

“Cu siguranta ca in industrie si in sectorul serviciilor va exista o crestere a numarului de angajari si in perioada urmatoare.
Nu putem spune insa ce se va intampla in sectorul constructiilor, de exemplu, pentru ca dezvoltarea sa tine, in special, de reluarea investitiilor si a creditelor bancare”, mentioneaza Dandea.

El arata ca situatia pietei fortei de munca s-ar putea schimba radical in conditiile in care economiile din strainate ar avea de suferit.

“Cei care s-au aflat in situatia de a-si pierde locul de munca au plecat in strainatate. Daca maine un milion de romani care lucreaza in strainatate ar ramane fara un loc de munca si s-ar intoarce in strainatate, atunci somajul ar exploda”, mentioneaza Dandea.

Un alt aspect care ar putea duce in perioada urmatoarea la cresterea numarului de salariati din economie ar putea fi reprezentat de efectele pe care le va produce noul Cod al Muncii, intrat in vigoare la inceputul lunii.

“Angajatorii o sa fie foarte optimisti dupa anuntul privind evolutia economiei, mai ales in cazul in care majoritatea contractelor se refac, ca urmare a modificarilor din Codul Muncii, si se refac la valori mai mici decat in prezent”, spune, cu ironie, Mariana Campeanu.