Adina Vintan - In Romania iti poti pune amprenta pe schimbare

Adina Vintan - In Romania iti poti pune amprenta pe schimbareCum ai ajuns sa studiati in strainatate?

Am plecat la studii in strainatate in 2008, pentru al doilea an de masterat, printr-o mobilitate de studiu Erasmus. In acea perioada cunosteam doar vag oportunitatile de studiu in strainatate. Intotdeauna am fost pasionata de nou, de calatorii, de provocarile experientelor internationale. Aflasem de aceste mobilitati, am aplicat si am avut norocul sa fiu admisa.

Care au fost provocarile/greutatile intalnite pe parcursul admiterii/studiilor si ce te-a determinat sa mergei mai departe?


Procesul de selectie nu a fost foarte dificil. Este normal sa ai emotii si am avut in special pentru ca exista un singur loc la universitatea la care vroiam eu sa studiez. Procesul a constat in intocmirea unui dosar si un interviu.

Odata ajunsa in Florenta, n-o sa uit niciodata peripetiile legate de cazare. Luasem legatura din timp cu o organizatie studenteasca de-acolo care sa imi ofere informatii, insa nu au putut sa ma ajute foarte mult. Dupa ce am petrecut o luna si jumatate intr-un hostel, am gasit in cele din urma un loc intr-o camera dubla, foarte draguta.

In ce priveste studiile, in primul semestru a fost mai dificil si din cauza faptului ca incercam sa profit de toate oportunitatile de-acolo, sa frecventez foarte multe cursuri, iar astfel am ajuns sa ma aglomerez foarte mult. Dupa aceea am inceput sa ma adaptez celor de-acolo, sa petrec si eu ore in sir in biblioteca si sa imi placa enorm de mult.

Disponibilitata profesorilor, seriozitatea cu care colegii mei abordau studiul si actualitatea si aplicabilitatea materiei m-au motivat foarte mult sa trec peste momentele mai dificile.

Ce te-a determinat sa revii in tara?

Mi-am gasit un part-time job in al doilea semestru, insa planuiam de la inceput sa ma intorc in tara. Trebuia sa revin in primul rand pentru sustinerea lucrarii de dizertatie si speram ca in tara sa imi gasesc un loc de munca in domeniu si sa aplic cunostintele acumulate prin acest schimb de experienta. Intotdeauna am considerat o oportunitate faptul ca in prezent, in Romania iti poti pune amprenta pe schimbare.

Ce post ocupi in prezent si cum a contribuit facultatea urmata la incadrarea in aceasta functie? In ce masura esti multumita din punct de vedere financiar?


Pana de curand am lucrat intr-o companie multinationala din Bucuresti. Nu era domeniul in care am studiat, insa conta foarte mult cunoasterea limbilor straine si experienta internationala reprezenta un plus in procesul de recrutare.

Pentru a avea rezultatele dorite la locul de munca, consider ca motivatia fiecarei persoane este foarte importanta. Unele persoane sunt motivate de partea financiara, altele pentru ca le place foarte mult ceea ce fac. In momentul de fata lucrez intr-o organizatie non-guvernamentala, pot spune ca am un salariu decent, cred in ceea ce fac si imi place enorm.

Ce i-ai sfatui pe elevii de astazi in legatura cu invatamantul in strainatate?


Intotdeauna am incurajat experientele internationale, oricat de scurte. Toti stim ca si in tara se face scoala de calitate, insa universitatile de top se gasesc in strainatate si este normal ca in aceste universitati sa poti beneficia de un program de studiu la cea mai buna calitate. Important pentru fiecare este sa se gandeasca foarte bine ce ii se potriveste, ce vrea sa faca. Sa se informeze foarte bine inainte, sa analizeze toate oportunitatile – exista foarte multe surse de informare, iar pe www.lsrs.ro pot gasi foarte multe dintre acestea. Apoi, daca ajung la concluzia ca studiul in strainatate li se potriveste, sa nu aiba nicio retinere sa aplice si sa nu se lase descurajati. Atunci cand iti doresti ceva cu adevarat si muncesti cu adevarat pentru a-ti atinge visul, reusesti!

Ce parere aveti despre invatamantul universitar si postuniversitar din Romania?


Dupa cum spuneam, si in Romania exista universitati de calitate, insa multe dintre universitatile noastre ofera programe foarte slabe si putina seriozitate. Cei care doresc sa urmeze cursuri universitare si postuniversitare, trebuie sa analizeze bine toate oportunitatile pentru a afla ce li se potriveste.

Adina Vintan a studiat in perioada 2008-2009 in cadrul Universitatii de Studii din Florenta, mobilitate Erasmus.



Denes Lenard - Prefer o economie impredictibila, plina de oportunitati necunoscute

Denes Lenard - Prefer o economie impredictibila, plina de oportunitati necunoscuteCum ai ajuns sa studiezi in strainatate?

Am absolvit psihologie la UBB si comunicare la SNSPA si am vrut neaparat sa am experienta studiului intr-o noua cultura si intr-o ambianta academica mai diversa. Am inceput un bachelor de drept, sunt in al 3-lea an, si am inceput anul acesta si un master de 1 an de antreprenoriat.

Care au fost provocarile/greutatile intalnite pe parcursul admiterii/studiilor si ce te-a determinat sa mergi mai departe?

Partea de finantare este cea mai dificila, si pentru multi nu poate sa fie rezolvata in totalitate astfel incat la un moment dat nu faci decat sa iti asumi riscuri imense (pleci la studii fara sa ai finantarea asigurata). Motivatia fiecaruia difera, dar o parte din experienta studiului in strainatate este si intrecerea limitelor si dezvoltarea unui mod de gandire care sa iti permita sa ajungi acolo.

O data ajuns acolo, greutatile se multiplica in numar si intensitate. La un moment dat insa mergi mai departe ca sa vezi pana unde poti sa ajungi.

Ce te-a determinat sa revii in tara?

Inca nu am absolvit, mai am 8 luni dupa care vin in tara. Sunt mai multi factori care ma determina sa revin in tara, prefer modelul ontologic propus de societatea romaneasca: un mediu ostil omului in care capacitatea de a se dezvolta este temelia supravietuirii si in care evolutia sa trebuie sa se realizeze logaritmic la toate nivelurile. De asemenea, prefer o economie impredictibila plina de oportunitati necunoscute in care rolurile se creeaza, chiar daca recompensa financiara este la fel de impredictibila, prefer o societate surprinzatoare si contradictorie, a carei devenire o pot influenta si in care sunt inconjurat de oameni 3D si prefer mancare buna

Multi oameni au dificultati in tolerarea ambiguitatii inerenta in societatea romaneasca. In acelasi timp oamenii cauta pseudoprosperitatea economica din vest. Cu alte cuvinte: putine provocari si bani de shopping.

Insa, fericirea este determinata in foarte mica masura de venit: odata ce venitul necesar supravietuirii este realizat, venitul suplimentar nu mai aduce un plus de fericire. Ori cineva care poate sa aiba un trai decent in strainatate, este suficient de competent ca sa aiba unul si in Romania, cu conditia sa poata gestiona banii responsabil intr-un mediu incert si sa fie capabil sa caute oportunitatile de a-si exploata competentele.

Romania ofera mai multe oportunitati, in sensul de probleme urgente ce pot fi ameliorate de un grup redus de oameni. Din acest motiv eu cred ca Romania, cu toate neplacerile ei, este un context care poate sa imi ofere conditii mai bune pentru realizarea unui well being mai mare pe o perioada mai lunga.

Ce post ocupi in prezent si cum a contribuit facultatea urmata la incadrarea in aceasta functie? In ce masura esti multumit din punct de vedere financiar?

Detin o companie cu un partener, tot din Romania. Facultatea nu a contribuit la incadrare pentru ca am inceput compania anterior studiului, insa masterul de antreprenoriat este foarte relevant pentru practica de zi cu zi din firma si ma ajuta sa performez la un nivel superior.

Ce i-ai sfatui pe elevii de astazi in legatura cu invatamantul in strainatate?

Recomand fiecarui elev performant sa caute aceasta experienta, fie ca bachelor, sau exchange sau la master. Asta deoarece va avea acces la un sistem de educatie conceput pentru a-l dezvolta, si mai important va avea acces la o comunitate internationala care ii va deschide mintea. Inevitabil, din orice tara pleci, experienta internationala te deschide la paradigme noi si te imbogateste.

De obicei cred ca romanii pleaca la studii dincolo in ideea ca vor sa scape de Romania si pentru ca spera sa scape de saracie. Multi dintre ei vor fi dezamagiti in aceste doua privinte, dar vor descoperi ca experienta intr-o lume noua este grozava si ca pentru acest lucru merita efortul.

Ce parere aveti despre invatamantul universitar si postuniversitar din Romania?

Este aproape bun: am avut unele cursuri „ mai tari” in Romania decat in Maastricht. Meritul este insa al profesorilor specifici, nu al sistemului sau al facultatilor ca institutii. In medie, cursurile din Romania sunt mai slabe, pentru ca universitatile din Romania sunt pline de profesori slabi care isi mentin pozitia prin jocuri de culise.

In acelasi timp, universitatile din Romania sunt fabrici de diplome: oricine, indiferent cat de incompetent este, poate sa obtina o diploma.

Studentii care se dezvolta in Romania se dezvolta in ciuda sistemului universitar nu cu ajutorul lui.

Denes Lenard studiaza in cadrul Maastricht University din Olanda.

Daniel Farmache - Oportunitatile din Romania m-au facut sa revin

Daniel Farmache - Oportunitatile din Romania m-au facut sa revinCum ai ajuns sa studiezi in strainatate?

In primul an de facultate in Romania, am obtinut o bursa Erasmus pentru anul II, la University of Reading, ICMA Centre – un centru foarte specializat, dedicat pregatirii viitorilor specialisti in lumea financiara. Motivarea a fost fireasca. Imi doream sa studiez la standardele invatamantului britanic, avand ca profesori profesionisti din domeniu, toate acestea intr-un mediu care se afla in permanenta legatura cu City-ul londonez. Pe langa acestea, stiam ca va fi si o experienta culturala deosebita.

Care au fost provocarile/greutatile intampinate pe parcursul studiilor si ce te-a determinat sa mergi mai departe?


Nu pot spune ca am intampinat dificultati iesite din comun in timpul admiterii sau al studiilor. In orice caz, ele au palit in fata scopului final, in acel mediu de lucru extraordinar. Este o provocare sa pornesti cu cartea de vizita dintr-o tara precum Romania, insa cu atat mai mare este surpriza si aprecierea atunci cand demonstrezi valoare. Poate cel mai greu lucru a fost sa fiu departe de casa, dar tot acest lucru este si cel care mi-a dat energie.

Ce te-a determinat sa revenii in tara?

M-am intors in tara din dorinta de a schimba ceva si datorita multitudinii de oportunitati existente. Romania este tara unde inca este totul de facut. Un rol important l-au avut totodata familia si cei apropiati. Nu in ultimul rand, privind in viitor, stiu ca vreau sa dau tot ce am mai bun si sa imi aduc contributia in domeniul in care activez. Tocmai de aceea, prefer sa o fac acasa, si nu in beneficiul unei alte tari.

Ce post ocupi in prezent si cum a contribuit facultatea urmata la incadrarea in aceasta functie? In ce masura esti multumit din punct de vedere financiar?

In prezent, sunt Management Associate la Citibank. Atat facultatea, cat si specializarile adiacente, au fost importante in obtinerea acestei pozitii. Cu siguranta, pentru angajator conteaza si determinarea si pasiunea pentru ceea ce faci. Din punct de vedere al carierei, oportunitatile de dezvoltare sunt excelente, iar performanta este rasplatita pe masura.

Ce i-ai sfatui pe elevii de astazi in legatura cu invatamantul in strainatate?

In primul rand sa isi puna aceasta problema din timp. Sa intre in legatura cu oameni care le pot deschide mintea, astfel incat sa ajunga sa se cunoasca foarte bine pe ei insisi inainte de a lua o decizie. Este un pas important si trebuie sa fii sigur ca ai facut alegerea corecta.
La fel de important, pregatirea timpurie sporeste sansele de a fi admis la o facultate mai buna, pe profilul dorit, cu oportunitati mai mari de a obtine finantare si cu mai putin stres. Ea incepe cu cunoasterea ofertei universitatilor si se incheie cu sustinerea examenelor recunoscute international (SAT, IELTS, TOEFL etc.). Dupa aceasta, ramane mai mult timp pentru criteriile specifice (eseuri, recomandari, interviuri).

Ce parere ai despre invatamantul universitar si postuniversitar din Romania?

Cred ca in momentul de fata invatamantul din Romania nu raspunde nevoilor angajatorilor - ceea ce ar trebui sa reprezinte scopul sau principal. Din pacate, majoritatea absolventilor acumuleaza multa teorie, insa cunosc prea putin ceea ce se intampla in practica. In comparatie, in Marea Britanie, aproape fiecare curs era abordat in contextul crizei financiare. Eram la curent cu tot ce se intampla si aveam discutii aplicate pe situatii reale.

In acelasi timp, in Romania studentii gonesc dupa diplome, iar facultatile dupa studenti. Rezultatul este un numar mare de absolventi slab pregatiti. Se ajunge la o situatie in care licenta nu mai reprezinta un reper de incredere pentru angajator, care tinde sa ceara si calificarea superioara – masteratul. Dupa care ciclul se reia.

Cred ca este mult loc de imbunatatire, iar pentru aceasta am putea importa modelele din strainatate: cursuri mai eficiente, in care sa se discute pe baza unui material deja cunoscut; incurajarea creativitatii si a cercetarii individuale; rigurozitatea eseurilor, de la limbaj pana la bibliografie; vaste exemple din practica; respectul intre profesori si studenti si munca cinstita.

Daniel Farmache a studiat 2 ani (2008-2010) la University of Reading, ICMA Centre, Marea Britanie.

Daniela Stoicescu - M-am intors in Romania, desi in Austria as fi fost mai bine platita

Daniela Stoicescu - M-am intors in Romania, desi in Austria as fi fost mai bine platitaCum ai ajuns sa studiezi in strainatate?

In cazul meu, strainatatea nu a fost un lucru planificat de-a lungul timpului, un scop urmat inca din liceu asa cum se intampla in cele mai multe cazuri. Pana in momentul plecarii mele, respectiv dupa primul an de facultate, nu mai avusesem iesiri in strainatate, asa ca o bursa de studiu suna ca un vis frumos, admirabil dar oarecum intangibil.

Norocul a facut sa studiez in cadrul sectiei de germana a Facultatii de Matematica Informatica din Univ. Transilvania, sectie cu multe contacte Erasmus in spatiul germanic.

Odata obtinuta bursa Erasmus, am plecat inspre Viena, fiind primul student de schimb dintre Facultatea de Matematica-Informatica din Brașov si Fachhochschule Tehnikum Wien, una dintre cele mai apreciate universitati de stiinte aplicate din Viena. Ulterior, dupa incheierea acestei bursei, am obtinut cea de-a doua bursa, Leonardo da Vinci, ce a facilitat un internship la o firma de IT din Viena. In aceasta perioada am decis totodata si continuarea studiilor de masterat in Viena, in cadrul Universitatii Tehnice Viena (TU).

Care au fost provocarile/greutatile intalnite pe parcursul studiilor si ce te-a determinat sa mergi mai departe?

Una dintre cele mai mari provocari a fost adaptarea cu limba germana, limba pe care o studiasem pana in momentul plecarii doar independent si in cadrul catorva cursuri. Am avut insa parte de profesori ingaduitori si, spre surprinderea mea, de multe cursuri sustinute in limba engleza.

Cea de a doua mare provocare a fost gasirea unei companii in cadrul careia sa imi pot face practica necesara bursei si, ulterior, obtinerea permisului de munca.

Celelalte mici piedici, ca de exemplu adaptarea cu stilul oamenilor de acolo si integrarea intr-un colectiv de-al lor (altul decat cel format de studentii straini), gasirea unei locuinte si multe altele, le-am considerat mai usoare, dat fiind faptul ca trecusem deja prin alte situatii mai dificile.

Ceea ce m-a determinat sa merg mai departe a fost insa ambitia, dorinta de a imi depasi conditia, gandul ca va veni si ziua in care sa pot face eu regulile. Visam si visez inca, chiar daca cateodata acest lucru este impotriva mea, la o lume mai dreapta, mai prietenoasa si in special mai apreciativa in ceea ce priveste valorile.

Ce te-a determinat sa te intorci in tara?

Munca in Austria a fost la inceput o necesitate. Dupa cum am precizat, acest lucru era impus de bursa pe care o obtinusem - era necesara efectuarea unei luni de practica, altfel nu as fi primit alocatia lunara. Eram dispusa sa lucrez chiar si fara bani in aceste conditii. Am avut insa noroc sa fiu acceptata inca de la primul interviu.

Drumul nu a fost usor insa nici in aceasta privinta deoarece regulile obtinerii unui permis de munca sunt destul de stricte si exista un contingent care se implineste de regula in primele 2 luni ale anului. Practic, un student nu poate lucra in Austria decat in baza unui permis de munca part-time destul de greu de obtinut, urmand ca dupa finalizarea studiilor de licenta sa devina eligibil pentru un permis full-time, la fel de greu de obtinut.

Ce post ocupi in prezent si cum a contribuit facultatea urmata la incadrarea in aceasta functie? In ce masura esti multumita din punct de vedere financiar?

In prezent lucrez in cadrul departamentului de vanzari a unei firme de IT&C, insa pana in prezent am fost pe rand junior si senior software developer precum si project manager. Pot spune ca situatia profesionala actuala se datoreaza in primul rand studiilor din Viena, fara de care nu as fi putut ocupa diversele job-uri si, implicit, nu as fi avut background-ul solid de IT, deosebit de util astazi. Drept urmare, facultatea a avut un rol definitoriu.

In ceea ce priveste multumirea financiara, trebuie sa recunosc ca in tara suntem deficitari din acest punct de vedere. In Austria am fost si as fi cu siguranta mult mai bine platita, lasand la o parte ideea „da, dar este Austria, acolo totul e mai scump”. Chiar si prin raportare la costul vietii de acolo, recompensa financiara ar fi mai buna.

Pe langa acest lucru, constat insa cu tristete ca favoritii, cunoscutii sau rudele sunt prezenti chiar si in companiile de la care te astepti mai putin. Ca tara vorbind, mai avem de lucru in acest sens, din pacate.

Ce i-ai sfatui pe elevii de astazi in legatura cu invatamantul in strainatate?

Sfatul meu ar fi sa studieze acolo isi propun si sa nu se gandesca la eventualele impedimente. Totul are o rezolvare si nimic nu este imposibil pe lume. Odata ajuns acolo vei invata sa lupti si cu siguranta poti iesi invingator.

Ce parere ai despre invatamantul universitar si postuniversitar din Romania?

Personal sunt de parere ca si Romania are facultati foarte bune, cu profesori dedicati profesiei lor, cu multe contacte de schimb de experienta cu diverse universitati din strainatate. Acestea sunt facultati bune, cu o curricula moderna de studiu si care au ceva de oferit studentului.
Sunt insa si mai multe facultati, in provincie indeosebi, ce se vad depasite de contextul societatii si tehnologiei actuale. In aceste cazuri, studentul este pus practic in situatia de a studia lucruri ce nu mai pot fi de folos sau aplicate in meseria pe care vrea sa o urmeze. Aceste cazuri le consider deosebit de grave din cauza preponderentei lor care implicit genereaza o masa de oameni, viitorul Romaniei, la un nivel profesional mediocru. Rezultatele vor fi, inevitabil, mediocre. Consider ca Ministerul Educatiei ar trebui sa acorde o mai mare atentie in astfel de cazuri.

Daniela Stoicescu a studiat 3 ani in Viena, Austria, respectiv Universitatea de Stiinte Aplicate Tehnikum Wien si Universitatea Tehnica Viena (TU).

Sorana Serban - Imi doresc sa fac si masterul in strainatate

Sorana Serban - Imi doresc sa fac si masterul in strainatateCum ai ajuns sa studiezi in strainatate?

Tocmai terminasem cu succes primul semestru de facultate, cand am vazut anuntul de inscriere pentru concursul de mobilitati de studiu Erasmus. Mi-a atras atentia o universitate din Germania si cum aveam note foarte bune, un CV bogat, cunostinte de limba germana si dorinta de a experimenta un alt sistem de invatamant, o alta cultura, am decis sa ma inscriu. Totul a decurs foarte bine, asa ca am primit mobilitatea, pe care am ales sa o realizez in al doilea semestru din anul II. In Germania am studiat la Institut für Journalismus und Public Relations din Gelsenkirchen.

Care au fost provocarile/greutatile intalnite pe parcursul studiilor si ce te-a determinat sa mergi mai departe?

Principala provocare a studiului in strainatate este adaptarea la o alta societate, departe de familie si de prieteni. Am trecut relativ usor peste dificultatile inerente vietii pe cont propriu, intr-o tara cunoscuta din calatorii si carti. Faptul ca m-am bucurat mereu de sprijinul celor dragi, chiar si de la distanta, a contat foarte mult. De asemenea, fiind o persoana optimista si mereu in cautare de noi experiente care sa contribuie la evolutia mea, atat ca profesionist, cat si ca om, am pretuit mai mult aspectele pozitive ale perioadei petrecute peste hotare decat inconvenientele.

Ce te-a determinat sa revii in tara?

Am revenit in tara pentru a-mi sustine lucrarea de licenta si a continua proiectele pe care le incepusem inainte de studia peste hotare. Totusi, este foarte probabil ca dupa aceasta perioada petrecuta in tara sa merg din nou in strainatate, pentru a-mi continua parcursul academic cu un masterat.

Ce post ocupi in prezent si cum a contribuit facultatea urmata la incadrarea in aceasta functie? In ce masura esti multumita din punct de vedere financiar?

In prezent, ofer consultanta de comunicare unei companii din domeniul managementul mediului, care dezvolta un proiect amplu, impreuna cu investitori straini, iar in timpul liber ma implic in activitatile Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani). In aceasta privinta, atat cursurile din timpul facultatii, cat si experientele acumulate in perioada respectiva m-au ajutat sa ma adaptez la realitatile si ritmul profesiei. Fiind o meserie despre interactiunea dintre oameni este esential sa mentin contactul cu persoane din diverse domenii si sa invat zi de zi lucrand. La debutul carierei este dificil din punct de vedere financiar oriunde, dar faptul ca sunt activa in domeniul care ma pasioneaza si care imi ofera ocazia de a cunoaste oameni deosebiti conteaza foarte mult.

Ce i-ai sfatui pe elevii de astazi in legatura cu invatamantul in strainatate?

Din propria experienta si din discutiile cu alti romani care au studiat sau studiaza peste hotare, le recomand din toata inima sa urmeze cursurile unei universitati dintr-un alt stat, fie pentru intreaga perioada a studiilor, fie chiar pentru cateva luni. Este o experienta unica, ce contribuie la formarea ta nu numai academica si profesionala, cat si personala.

Elevilor care isi doresc sa studieze la universitati straine le recomand sa se informeze din cat mai multe surse, inclusiv prin contactarea celor care au studiat tn tarile sau chiar la universitatile pe care le vizeaza. In acest sens, exista sprijin din partea a numeroase organizatii si institutii, printre care: LSRS, DAAD, Campus France, Comisia Fulbright.

Ce parere ai despre invatamantul universitar si postuniversitar din Romania?

Consider ca rolul unui sistem universitar este de a crea profesionisti si de a oferi inovatii, indiferent ca este vorba despre spectacolul ideilor sau noutati utile societatii, aplicabile in cel mai scurt timp.

Cred ca sistemul universitar romanesc pregateste mai putin pentru viata profesionala, fiind in continuare orientat catre aspectele teoretice ale domeniilor de studiu. Cel putin, in cazul meu, asa a fost. In Romania am avut cursuri care mi-au imbogatit cultura generala, unele dintre ele fiind adevarate lectii de viata, de la profesori remarcabili, in schimb, in Germania am castigat cunostinte care m-au ajutat in activitatile zilnice ale profesiei. Nu pot spune ca unele sunt mai importante decat altele. Consider ca ideal este un echilibru intre teorie si practica. De aceea, ce ar fi de imbunatatit la sistemul romanesc in acest caz este o mai buna organizare a perioadei de practica – moment extrem de important pentru viitoarea cariera – si dezvoltarea unei legaturi mai stranse intre universitati si mediul de afaceri.