1 / 6

Adina Vintan - In Romania iti poti pune amprenta pe schimbare

Cum ai ajuns sa studiati in strainatate?

Am plecat la studii in strainatate in 2008, pentru al doilea an de masterat, printr-o mobilitate de studiu Erasmus. In acea perioada cunosteam doar vag oportunitatile de studiu in strainatate. Intotdeauna am fost pasionata de nou, de calatorii, de provocarile experientelor internationale. Aflasem de aceste mobilitati, am aplicat si am avut norocul sa fiu admisa.

Care au fost provocarile/greutatile intalnite pe parcursul admiterii/studiilor si ce te-a determinat sa mergei mai departe?


Procesul de selectie nu a fost foarte dificil. Este normal sa ai emotii si am avut in special pentru ca exista un singur loc la universitatea la care vroiam eu sa studiez. Procesul a constat in intocmirea unui dosar si un interviu.

Odata ajunsa in Florenta, n-o sa uit niciodata peripetiile legate de cazare. Luasem legatura din timp cu o organizatie studenteasca de-acolo care sa imi ofere informatii, insa nu au putut sa ma ajute foarte mult. Dupa ce am petrecut o luna si jumatate intr-un hostel, am gasit in cele din urma un loc intr-o camera dubla, foarte draguta.

In ce priveste studiile, in primul semestru a fost mai dificil si din cauza faptului ca incercam sa profit de toate oportunitatile de-acolo, sa frecventez foarte multe cursuri, iar astfel am ajuns sa ma aglomerez foarte mult. Dupa aceea am inceput sa ma adaptez celor de-acolo, sa petrec si eu ore in sir in biblioteca si sa imi placa enorm de mult.

Disponibilitata profesorilor, seriozitatea cu care colegii mei abordau studiul si actualitatea si aplicabilitatea materiei m-au motivat foarte mult sa trec peste momentele mai dificile.

Ce te-a determinat sa revii in tara?

Mi-am gasit un part-time job in al doilea semestru, insa planuiam de la inceput sa ma intorc in tara. Trebuia sa revin in primul rand pentru sustinerea lucrarii de dizertatie si speram ca in tara sa imi gasesc un loc de munca in domeniu si sa aplic cunostintele acumulate prin acest schimb de experienta. Intotdeauna am considerat o oportunitate faptul ca in prezent, in Romania iti poti pune amprenta pe schimbare.

Ce post ocupi in prezent si cum a contribuit facultatea urmata la incadrarea in aceasta functie? In ce masura esti multumita din punct de vedere financiar?


Pana de curand am lucrat intr-o companie multinationala din Bucuresti. Nu era domeniul in care am studiat, insa conta foarte mult cunoasterea limbilor straine si experienta internationala reprezenta un plus in procesul de recrutare.

Pentru a avea rezultatele dorite la locul de munca, consider ca motivatia fiecarei persoane este foarte importanta. Unele persoane sunt motivate de partea financiara, altele pentru ca le place foarte mult ceea ce fac. In momentul de fata lucrez intr-o organizatie non-guvernamentala, pot spune ca am un salariu decent, cred in ceea ce fac si imi place enorm.

Ce i-ai sfatui pe elevii de astazi in legatura cu invatamantul in strainatate?


Intotdeauna am incurajat experientele internationale, oricat de scurte. Toti stim ca si in tara se face scoala de calitate, insa universitatile de top se gasesc in strainatate si este normal ca in aceste universitati sa poti beneficia de un program de studiu la cea mai buna calitate. Important pentru fiecare este sa se gandeasca foarte bine ce ii se potriveste, ce vrea sa faca. Sa se informeze foarte bine inainte, sa analizeze toate oportunitatile – exista foarte multe surse de informare, iar pe www.lsrs.ro pot gasi foarte multe dintre acestea. Apoi, daca ajung la concluzia ca studiul in strainatate li se potriveste, sa nu aiba nicio retinere sa aplice si sa nu se lase descurajati. Atunci cand iti doresti ceva cu adevarat si muncesti cu adevarat pentru a-ti atinge visul, reusesti!

Ce parere aveti despre invatamantul universitar si postuniversitar din Romania?


Dupa cum spuneam, si in Romania exista universitati de calitate, insa multe dintre universitatile noastre ofera programe foarte slabe si putina seriozitate. Cei care doresc sa urmeze cursuri universitare si postuniversitare, trebuie sa analizeze bine toate oportunitatile pentru a afla ce li se potriveste.

Adina Vintan a studiat in perioada 2008-2009 in cadrul Universitatii de Studii din Florenta, mobilitate Erasmus.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri