Orice oportunitate noua de job poate parea de nerefuzat in vremuri economice dificile. De multe ori, nesiguranta locului de munca sau un ban in plus ne poate face sa luam pripit decizia de a ne schimba locul de munca. Specialistii in resurse umane chestionati de wall-street.ro iti propun cateva intrebari la care merita sa iti raspunzi inainte de a renunta la actualul loc de munca.

7. Sunt sigur ca voi gasi ceva mai bun?

7. Sunt sigur ca voi gasi ceva mai bun?“Din ce in ce mai multi angajati isi doresc sa isi schimbe locul de munca, deoarece in locul actual nu au obtinut ceea ce cauta. Fie sefii nu sunt cei mai buni sau cei mai competenti, fie colegii nu sunt tocmai draguti, salariile nu sunt cele mai bune si multe alte motive. Este un mare miraj, la care multi angajati viseaza – in alta parte imi va fi mai bine, imi voi arata valoarea. Atata vreme cat nu reusesc in locul in care sunt acum sa fie buni si isi arate adevarata valoare, in mediul in care sunt, cu sefii pe care ii au, se duc in alta parte cu acelasi bagaj. E aceeasi Marie cu alta palarie. Si acolo, intr-un fel sau altul vor intampina aceleasi dificultati. Vor intalni si acolo sefi mai putin buni sau mai putin competenti, colegi care vor barfi”, a spus Rodica Obancea, Executive&Team Coaching, Associate Certified Coach.



Sursa foto : freedigitalphotos.net

6. La ce renunt si ce castig?

6. La ce renunt si ce castig?“Se pune intrebarea daca schimbarea locului de munca este imperios necesara ori daca situatia poate fi salvata prin eforturi proprii. Schimbandu-ti perspectiva poti sa schimbi si modul in care te raportezi la situatia actuala. Este bine sa fim activi, deschisi, sa ne dorim sa crestem in cariera sa ne dezvoltam profesional. In acelasi timp, trebuie sa intelegem ca stabilitatea unui loc de munca are alt grad de importanta acum, fata de cu 2-3 ani in urma. Pune in balanta ce castigi si la ce renunti”, spune Iulian Penescu, Managing Partner Dynamic Learning.


Sursa foto : freedigitalphotos.net

5. Cat de stabila este firma la care vreau sa ma angajez?

5. Cat de stabila este firma la care vreau sa ma angajez?“Schimbarea locului de munca tine in primul rand, dupa parerea mea, de aprecierea stabilitatii firmei in care vei dori sa lucrezi in viitor. Depinde si de domeniile in care esti specializat ca si profesie, insa la ora actuala cele mai stabile sunt: telecom, (inclusiv comunicatiile mobile), bancar, utilitati (firme private in energie si apa), productie de componente auto si constructii auto, productie alimentara, retail”, a declarat Eugen Dragomir, MBA Head of Operation LeanCoaching.



Sursa foto : freedigitalphotos.net

4. Cum este condusa firma in care vrei sa mergi?

4. Cum este condusa firma in care vrei sa mergi?"Este acea firma condusa conform unor sisteme, proceduri, sau este condusa in mod autocrat de cei/ cel ce sunt de fapt si actionarii? Stabilitatea firmei tine si de investitiile care se fac in instruirea si dezvoltarea angajatilor. Putine firme pot rezista fara astfel de investitii in instruire si dezvoltare, poate doar cu exceptia firmelor ce comercializeaza produse de stricta necesitate in domenii fara o competitie intensa ”, spune Dragomir.


Sursa foto : freedigitalphotos.net

3. Ce oportunitati de promovare am?

3. Ce oportunitati de promovare am?“Este important sa existe oportunitati de a invata lucruri noi si a capata abilitati noi si importante pentru piata fortei de munca. Acest lucru cred ca este poate unul din cele mai importante criterii, pentru ca forta abilitatilor si cunostintelor iti vor da oportunitatea in viitor sa alegi locurile de munca cele mai bune ca oportunitati de dezvoltare si ca oportunitati financiare”, a explicat Eugen Dragomir.


Sursa foto : freedigitalphotos.net

2. Se pliaza obiectivele profesionale cu cele personale?

2. Se pliaza obiectivele profesionale cu cele personale?“Alinierea pe care fiecare om trebuie sa o faca intre obiectivele de viata si profesionale, cu postul pe care doreste sa il ocupe. Fiecare post trebuie sa il duca mai aproape de obiectivele de viata si profesionale", spune Eugen Dragomir, MBA Head of Operation LeanCoaching.

1. Ce alte variante am?

1. Ce alte variante am?“Pentru situatiile cand dorinta de schimbare este determinata de nevoia de crestere si nu este imperios necesara, ma gandesc la variante care pot sa suplineasca schimbarea insasi. O activitate suplimentara care sa ma implineasca in ceea ce priveste preocuparile pe care le am, care sa imi poata aduce un venit suplimentar. Astfel de activitati ma ajuta sa schimb mediul si sa vin in contact cu alte persoane.
Asta inseamna networking, expunere la variante noi, posibilitate mai mare de a alege si iti schimba oarecum si viziunea. Parerea mea este ca oamenii valorosi sunt in permanenta cautati, mai ales in situatii complicate, datorita faptului ca ei fac diferenta. De aceea, in fiecare zi incercati sa fiti cat mai buni, sa va cunoasteti cat mai bine valoarea si sa va promovati”, spune Iulian Penescu, de la Dynamic Learning.



Sursa foto : freedigitalphotos.net