Cifrele cheie pe piata muncii in care activeaza adolescentii

Cifrele cheie pe piata muncii in care activeaza adolescentiiIn Romania muncesc oficial in prezent 2.308 de tineri cu varste de pana la 18 ani, cei mai multi dintre acestia fiind de sex masculin - 1.271 de persoane, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii.

In ceea ce priveste categoriile de varsta, cei mai multi dintre acestia au deja 17 ani - 1.738 tineri.





De asemenea, potrivit datelor ministerului de resort, alti 6.677 de tineri aflati in prezent in campul muncii au varsta de 18 ani.

Astfel, in total muncesc la ora actuala 8.976 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani (inclusiv)

Din totalul acestora, 6.563 de persoane muncesc cu contract incheiat pe durata nederminata si 2.413 dintre ei au cotracte pe termen determinat.

Repartizarea pe judete

Cum era de asteptat, cei mai multi tineri cu varste de pana la 18 ani (inclusiv) care muncesc in Romania sunt localizati in Bucuresti (1.579 persoane), insa cel mai bine sta partea de vest a tarii.



Datele Ministerului Muncii arata clar ca aparitia crizei economice a scazut semnificativ si acest segment de angajati.




Totodata, din statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care detine date in ceea ce priveste categoria de varsta de sub 25 de ani, in anul 2011, prin Programul de Ocupare a fortei de munca al institutiei s-a realizat incadrarea unui numar de 366.113 persoane, din care 73.113 persoane cu varsta sub 25 de ani.

Avantajele angajatorilor

Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent:

a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

In acest context, ca urmare a aplicarii masurii mentionate, in anul 2011 au fost incadrati in munca 6.574 absolventi, dintre care:
 473 sunt absolventi ai ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
 2.667 sunt absolventi de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
 3.434 sunt absolventi de invatamant superior.

Structura pe grupe de varsta a absolventilor incadrati prin subventionarea locurilor de munca se prezinta astfel:
5.475 persoane au varsta mai mica de 25 ani;
• 972 persoane au varsta cuprinsa intre 25-35 ani;
• 107 persoane au varsta cuprinsa intre 35-45 ani.

Structura, dupa nivelul de pregatire al absolventilor care s-au incadrat in munca prin subventionarea locului de munca, se prezinta astfel:
• 32 sunt absolventi de invatamant primar,
• 24 absolventi de invatamant gimnazial;
• 391 absolventi de invatamant profesional;
• 2.346 sunt absolventi de invatamant liceal;
• 367 sunt absolventi de invatamant postliceal;
3.414 sunt absolventi de invatamant superior.

Absolventii beneficiaza de prime

Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei beneficiaza, din bugetul asigurarilor de somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia daca nu s-ar fi angajat, potrivit ANOFM.

Acest drept se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.

In anul 2011, prin acordarea unei prime absolventilor care se incadreaza in munca s-a reusit ocuparea unui numar de 3.538 de persoane (din totalul absolventilor incadrati in munca prin subventionarea si fara subventionarea locului de munca).

Stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor

Pentru tinerii care doresc sa lucreze temporar pe perioada vacantelor, ANOFM acorda angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare elev si student, un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.

In anul 2011 au fost incheiate 248 conventii in baza Legii nr.72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.

Citeste in continuare topul domeniilor in care lucreaza tinerii cu varste intre 15-18 ani.













Fabricarea de mobila

Fabricarea de mobilaSalariati activi in prezent: 199


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Fabricarea painii, prajiturilor si a altor produse proaspete de patiserie

Fabricarea painii, prajiturilor si a altor produse proaspete de patiserieNumar salariati activi: 224


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Activitati in baruri

Activitati in baruriNumar salariati activi: 249


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Intretinerea si repararea autovehiculelor

Intretinerea si repararea autovehiculelorNr salariati activi: 273

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule

Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehiculeNumar salariati activi: 312

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Fabricare articole de imbracaminte

Fabricare articole de imbracaminteNumar salariati activi: 315


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Activitati in restaurante

Activitati in restauranteNumar salariati activi: 401


Sursa foto: freedigitalphotos.net

Comert cu amanuntul in magazine nespecializate

Comert cu amanuntul in magazine nespecializateNumar salariati activi: 422

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Fabricarea incaltamintei

Fabricarea incaltaminteiNumar salariati activi: 427

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lucrari de constructie a cladirilor

Lucrari de constructie a cladirilorNumar salariati activi: 674

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Tinerii supusi riscului marginalizarii sociale

Tinerii supusi riscului marginalizarii socialePentru tinerii supusi riscului marginalizarii sociale angajatorii care incadreaza in munca tineri in conditiile unui contract de solidaritate, in baza Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, vor incheia conventii cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, in limita a 75% din castigul salarial mediu net pe economie.

Daca la data incetarii contractului de solidaritate angajatorii, companiile angajeaza tinerii cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data.

Prin incheierea de contracte de solidaritate in baza actului normativ, s-a realizat incadrarea a 1.874 persoane, reprezentand 93,09 % din cele 2.013 persoane cu care s-au incheiat contracte de solidaritate.
Program special pentru elevi si studenti

ANOFM a inclus in Programul de ocupare a fortei de munca pentru anul 2011 un Program special pentru elevi si studenti, care sa sprijine incadrarea pe durata determinata, de maximum 60 zile calendaristice, pe perioada vacantelor, in conformitate cu prevederile Legii nr. 72/2007, a studentilor si elevilor. Acesta are in vedere deprinderea elevilor si studentilor cu practica la locul de munca si obtinerea de venituri pe perioada vacantelor, in special a celor care provin din familii cu venituri reduse. Prin program s-a propus ocuparea pe perioada vacantelor a 2.280 persoane, din care: 1.440 elevi si 840 studenti.

In anul 2011, prin implementarea Programului special pentru elevi si studenti s-au obtinut urmatoarele rezultate:
 au fost incheiate 248 conventii in baza Legii nr.72/2007;
 au fost incadrati 945 de elevi si studenti, astfel:
- 573 elevi, din care 516 elevi au fost incadrati cu norma intreaga, iar 57 elevi cu timp partial de lucru;
- 372 studenti, din care, 301 studenti au fost incadrati cu norma intreaga iar 71 studenti cu timp partial de lucru.

In functie de mediul de provenienta, 431 elevi si 325 studenti sunt din mediul urban, iar 142 elevi si 47 studenti sunt din mediul rural.

Structura pe sexe arata ca din cei 573 elevi incadrati in munca 335 sunt femei si 238 sunt barbati, iar din cei 372 studenti incadrati in munca 160 sunt femei si 212 sunt barbati.

Bursa Locurilor de Munca pentru absolventi

ANOFM organizeaza anual prin agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca Bursa locurilor de munca pentru absolventi, actiune menita sa creasca sansele de ocupare a acestei categorii sociale.

In anul 2011, Bursa locurilor de munca pentru absolventi a fost organizata la nivel national in 86 de agentii locale si puncte de lucru si a avut urmatoarele rezultate (evaluare la o luna) :

• 2.221 agenti economici participanti;
• 25.411 locuri de munca oferite;
• 14.487 persoane selectate in vederea incadrarii;
• 3.517 persoane au fost incadrate, din care 465 persoane cu studii superioare si 8 persoane care indeplinesc conditiile Legii nr.116/2002.

Totodata, prin implementarea masurilor de stimulare a ocuparii fortei de munca s-a reusit incadrarea a 20.983 persoane apartinand grupurilor tinta dezavantajate, din care 94 tineri care au parasit sistemul de protectie a copilului.

Pentru anul 2012, prin Programul de Ocupare al Fortei de munca al ANOFM se prevede incadrarea in munca a 332.000 persoane, din care 67.992 persoane sub 25 ani.

Prin Programul special pentru elevi si studenti, care sprijina incadrarea pentru maxim 60 de zile calendaristice, pe perioada vacantelor, s-a propus incadrarea a 1.760 persoane, din care 1.035 elevi si 725 studenti.

Totodata, pentru anul curent se doreste incadrarea in munca a unui numar de 8.180 persoane prin stimularea angajatorilor care angajeaza absolventi de invatamant, din care 1.040 absolventi ai ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, 3.150 absolventi de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal si 3.990 absolventi de invatamant superior.

De asemenea, s-a propus incadrarea a 1.335 persoane prin incheierea de contracte de solidaritate cu angajatori de insertie pentru tinerii ce indeplinesc conditiile Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale si a 206 tineri care au parasit sistemul institutionalizat de protectie a copilului.