Jurnalistii au avut de suferit la protestele anti-Basescu din Capitala

Jurnalistii au avut de suferit la protestele anti-Basescu din CapitalaMii de persoane s-au adunat mai multe zile la rand in Piata Universitatii din Bucuresti, la inceputul acestui an, pentru a protesta impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului de la acea vreme.

Pe parcursul zilelor in care romanii au protestat in centrul Capitalei au avut loc ciocniri intre protestatari si fortele de ordine.

La toate aceste evenimente au luat parte si un numar important de jurnalisti care, nu de putine ori, au cazut victime alternatiilor dintre cele doua parti.

Ei au fost imbranciti, bruscati, loviti cu pietre sau chiar incendiati.

Peste 6.700 de angajati aveau bani de recuperat din falimentele Mic.ro si Minimax

Peste 6.700 de angajati aveau bani de recuperat din falimentele Mic.ro si MinimaxMic.ro si Minimax, afacerile din retail ale omului de afaceri Dinu Patriciu, au intrat in lichidare in acest an, mii de angajati avand de recuperat peste 10 milioane de lei, creante salariale, de la cele doua societati.

Minimax Discount are creante acceptate de 335,7 milioane de lei, din care 3,6 milioane de lei reprezinta creante salariale aferente celor peste 1.500 de angajati.

In privinta Mic.ro Retail, datoriile sunt mult mai mari, acestea ajungand la 811,6 milioane de lei, din care 9,5 milioane de lei reprezinta salariile aferente celor peste 5.260 de angajati.



Brokerii de pe Bursa

Brokerii de pe BursaDaca 2009 a fost anul in care majoritatea caselor de brokeraj si-au restructurat activitatea, 2012 a fost anul in care nume mari au anuntat ca se retrag din piata.

Chiar daca au existat exceptii, majoritatea brokerilor de pe bursa au trebuit sa se multumeasca in acest an cu sume derizorii provenite din comisioane, care in unele zile abia au depasit cateva sute de euro.

Scaderea numarului si a valorii tranzactiilor i-a facut pe sefii ING si UniCredit sa taie Romania de pe lista tarilor in care desfasoara operatiuni de intermediere bursiera. Si RBS a decis sa isi opreasca activitatea de brokeraj pe care o desfasura pe Bursa de la Bucuresti, asta dupa ce divizia de intermediere a bancii oricum ajunsese in acest an sa se lupte la subsolul clasamentului brokerilor.


Calificarea profesionala, obligatorie pentru agentii de asigurari

Calificarea profesionala, obligatorie pentru agentii de asigurariForta de vanzari din domeniul asigurarilor se afla intr-o continua schimbare si pregatire profesionala. Astfel, persoanele care doresc sa lucreze in distributia produselor de asigurare au obligatia sa prezinte, incepand cu 1 septembrie 2011, un certificat de calificare profesionala in domeniul asigurarilor.

Atat noii veniti in domeniul distributiei produselor de asigurare dupa data mentionata, cat si cei care desfasoara deja asemenea activitate au obligatia ca, la perioade sucesive de maxim 3 ani (respectiv de 2 ani in cazul conducatorilor intermediarilor), sa faca dovada ca au urmat un program de pregatire profesionala continua, care se poate obtine in urma sustinerii unui examen organizat de catre Institutul de Management in Asigurari (IMA).

„Licentierea agentilor de asigurari reprezinta un pas necesar pentru maturizarea acestei piete, in conditiile in care ofera clientilor un plus de incredere. De altfel, toti consultantii existenti in acest moment in fortele de vanzari trebuie sa treaca prin acest proces de calificare profesionala continua, pentru a putea vinde in continuare asigurari”, a declarat pentru Wall-Street.ro, Alexandru Leondari (foto), director comercial in cadrul Eureko Asigurari.

El a adaugat ca agentii cu initiala numelui de la A la G trebuie sa termine pana la 31 decembrie 2012, apoi de la H la M pana la sfarsitul lui martie s.a.m.d., incat pana la octombrie 2013 toti cei care sunt deja in sistem sa se licentieze.

Conform datelor de la IMA sunt peste 260.000 de agenti cu cod RAF, codul oferit de CSA-ul in momentul autorizarii. „Probabil ca nu vor mai ramane la fel de multi si ma refer inclusiv la cei care vand, de exemplu, RCA-uri, la colt de strada. Acesti oameni nu se vor duce sa se licentieze”, mai spune Alexandru Leondari.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Agentii imobiliari

Agentii imobiliariMeseria de agent imobiliar este in continuare aproape la fel de hulita ca in urma cu 4-5 ani. Cei mai multi clienti se plang de agentii imobiliari si, in acelasi timp, exista destul de multi brokeri care au probleme cu clientii. Intr-un chestionar Wall-Street.ro, cei mai multi agenti imobiliari, peste 33%, spun ca cea mai frecventa problema pe care o au cu clientii este ca sar peste intermediar, in timp ce peste 26% dintre agentii se plang ca potentialii cumparatori nu respecta meseria de agent imobiliar.

In acelasi timp, la acelasi chestionar cei mai multi clienti, aproape 30% din respondenti, spun ca cea mai mare problema pe care o intampina cu agentii imobiliari este ca acestia mint in legatura cu amplasarea sau starea imobilului pe care il prezinta.

La chestionarul Wall-Street.ro au raspuns aproape 100 de agenti imobiliari si circa 140 de clienti.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea

Angajatii Oltchim Ramnicu ValceaAngajatii Oltchim au avut in acest an de indurat circul fara precedent pe care Dan Diaconescu si reprezentantii Guvernului l-au pus in scena cu ocazia licitatiei pentru privatizarea combinatului chimic.

Pe langa incertitudinea care a inconjurat intregul proces de privatizare de la Oltchim, angajatii companiei din Ramnicu Valcea au trebuit sa se confrunte si cu neplata salariilor pentru mai multe luni, acestia protestand in repetate randuri.

Dupa ce Diaconescu nu a reusit sa adune banii promisi in cadrul licitatiei pentru privatizare, Guvernul a platit in cele din urma o parte din salariile angajatilor. Si in prezent situatia de la Oltchim este incerta, combinatul fiind departe de a functiona la capacitate maxima, in vreme ce discutiile cu potentialii investitori continua.

Cei peste 3.000 de angajati ai Oltchim primesc un salariu mediu brut de circa 2.700 lei/luna.

Nici viata de fotbalist nu a fost lipsita de griji

Nici viata de fotbalist nu a fost lipsita de grijiOmul de afaceri George Copos a decis ca cea mai buna varianta pentru FC Rapid este insolventa, la finalul aceastui an. Clubul are restante de plata ale salariilor jucatorilor si a altor angajati ai clubului. Jucatorii au depus memorii la LPF pentru a deveni liberi de contract. Jucatorii nu au mai fost platiti de cateva luni, potrivit informatiilor din presa sportiva.

Si la Dinamo sunt probleme cu platile salariilor.

George Becali a declarat la randul sau ca salariile jucatorilor de la Steaua sunt platite o data la 2-3 luni.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Sute de concedieri la TVR

Sute de concedieri la TVRUna dintre cel mai grav afectate de criza companii este Televiziune Romania care va concedia 840 de angajati, ca urmare a unui amplu plan de restructurare care sa duca la redresarea economica a companiei.

In prezent TVR are aproape 3.295 de angajati, iar 2.784 dintre acestia au fost notificati sa participe la o serie de teste care a presupus trei etape: depunerea unui memoriu de activitate, sustinerea unui test grila si a unui interviu.

In final, TVR trebuie sa ajunga la 2.395 de salariati.

Angajatii care nu a fost notificati pentru a participa la evaluare sunt cei aflati in concediu de ingrijire a copilului, femeile insarcinate, salariatii care au revenit din concediul de ingrijire a copilului si se afla in perioada de 6 luni in care sunt protejati de lege, salariatii aflati in concediu fara plata, salariatii detasati la alte institutii, salariatii ale caror contracte individuale de munca inceteaza pana la sfarsitul anului.

TVR are o pierdere cumulata de 145,6 milioane de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani. Conducerea TVR, numita in vara acestui an, a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, cu reduceri economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Societatea Romana de Televiziune a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 128,4 milioane de euro si pierderi nete de 37,9 milioane de euro, conform Ministerului de Finante. De asemenea, compania a avut anul trecut un numar mediu de angajati de 3.200 de oameni.

Concedieri la Posta Romana

Concedieri la Posta RomanaPe tot parcursul anului 2012, angajatii de la Posta Romana au stat sub presiunea concedierilor la Posta Romana.

Inca din prima parte a anului, Posta a anuntat ca va renunta la 6.000 de salariati la nivel national.

Mai mult, masurile anuntate de conducerea companiei includ si o reducere cu 50% a normei de lucru pentru aproximativ 2.000 de salariati.

De asemenea, au fost anuntate si reduceri cu 50% si numarul tichetelor de masa.

Sectorul bancar, sub presiunea concedierilor

Sectorul bancar, sub presiunea concedierilorAnul 2012 a adus cele mai amble restructurari la nivelul personalului bancar. Astfel, numai in primele trei luni peste 1.400 de oameni au plecat din sistemul bancar, de trei ori mai mult fata de perioada 2009-2011.

De exemplu, de la BCR au fost dati afara in primele noua luni ale anului peste 800 de angajati. Totodata, banca a anuntat ca in 2013 vor mai pleca acasa 1.500 de salariati.

Disponibilizari se anunta si la nivelul RBS si Citibank, institutii de credit care au renuntat in 2012 la activitatea de retail.