10. Apicultura

10. ApiculturaPe parcursul anului 2012 in domeniul apiculturii au fost efectuate 5.367 de zile de lucru de catre zilieri, in crestere de la 4.574 de zile in anul precedent.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Piscicultura si acvacultura

Piscicultura si acvaculturaPeste 18.300 de zile de munca au prestat zilierii in domeniile piscicultura si acvacultura pe parcursul anului 2012. Aceasta cifra a crescut de la 8.776 zile in 2011.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Vanatoare si pescuit

Vanatoare si pescuitIn aceste doua domenii, cumulat, au fost inregistrare 24.445 zile lucratoare prestate de catre zilieri, in crestere de la aproximativ 5.000 de zile cu un an intainte.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Zootehnie

ZootehnieIn 2012 zilierii au prestat 164.504 zile lucratoare in domeniul zootehniei, depasind cifra de 59.515 zile lucratoare inregistrata in anul anterior.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Manipulari de marfuri

Manipulari de marfuriIn acest domeniu, pe parcursul anului trecut, au fost prestat 266.195 de zile lucratoare de catre zilieri, in crestere de la 94.690 de zile in anul 2011.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Spectacole

SpectacoleIn domeniul spectacolelor au fost inrgistrare circa 271.021 de zile lucratoare prestate de muncitorii zilieri. In 2011 aceasta cifra nu depasea 97.000 de zile.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Intretinere si curatenie

Intretinere si curatenieIn acest domeniu de activitate au fost inregistrate in 2012 un numar de 430.832 zile lucratoare de catre muncitori zilieri. Aceasta cifra o depaseste pe cea din 2011, de 132.235 zile.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Silvicultura

SilviculturaIn domeniul silviculturii pe parcursul anului trecut au fost prestate 836.671 zile lucratoare de catre zilieri, in crestere de la 305.681 de zile in 2011.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Pomicultura si viticultura

Pomicultura si viticulturaIn aceste domenii de activitate zilierii au prestat circa 1,1 milioane de zile lucratoare de parcursului anului trecut. In 2011, aceasta cifra se ridica la 473.225 de zile.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Agricultura

AgriculturaAgricultura, cel mai popular domeniu in randul activitatii de munca cu ziua, a inregistrat anul trecut 1,84 zile lucratoare in acest sistem. In 2011, cifra se ridica la circa 892.000 zile.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Despre legea zilierilor

Despre legea zilierilor Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in 20 aprilie 2011.

Potrivit legii, zilierul este persoana fizica cu capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini.

Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Mai mult, aceasta nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca.

Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Potrivit prevederilor legale, pot lucra cu ziua doar persoanele care au Implinit varsta de 16 ani si niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic.

Angajatorul are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are astfel de raporturi de munca. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.

Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa, iar plata se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru.

Zilierul are dreptul la o remuneratie stabilita prin negociere directa intre zilier si beneficiar, care nu poate fi mai mica de 2 lei si mai mare de 10 lei pe ora.

Amenzi

Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.

Cea mai mare sanctiune prevazuta in actul normativ este pentru incalcarea prevederilor privind retinerea si virarea impozitului de catre beneficiar, fiind sanctionata atat cu amenda de 20.000 lei, cat si cu interzicerea utilizarii zilierilor pe toata durata de existenta a beneficiarului;

Incalcarea prevederilor cu privire la durata activitatii, respectiv cuantumul indemnizatiei, se sanctineaza cu amenda de 10.000 lei;

Incalcarea prevederilor cu privire la intocmirea si transmiterea registrului de evidenta a zilierilor, precum si incalcarea prevederilor cu privire la obligativitatea beneficiarului de a asigura zilierului echipament de lucru si protectie, se sanctioneaza cu amenda de 6.000 lei.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Sursa foto: freedigitalphotos.net