Pregateste-te pentru un mod de gandire antreprenorial

Pregateste-te pentru un mod de gandire antreprenorialCa viitor absolvent de Executive MBA al unei scoli de afaceri, vei trece prin toate liniile de business ale marilor companii (resurse umane, financiar, statistica, internationalizare, marketing, economie europeana, etc).

De exemplu, absolventii de anul acesta ai WU Executive Academy au pus bazele unui mod de gandire antreprenorial, care in Romania este inca la inceput. Mai concret, ei au avut de pregatit pentru absolvirea EMBA-ului cate un proiect final (capston project). Totul a fost pregatit in echipe de cate trei studenti, iar temele au fost diverse si adaptate oportunitatilor de business din prezent: lansarea unui lant de restaurante Subway in Croatia, dezvoltarea unei linii noi de export pentru producatorul de miere Apidava in Arabia Saudita sau una pentru brandul Arctic (parte a grupului Arcelik) in India. “De ce nu, poate fiecare dintre noi va fi pregatit la un moment sa dezvolte aceste proiecte ori in companiile in care lucram ori cu un start-up”, spune Ionut Gaota (foto), Windows Business Group Lead, Microsoft Romania, unul dintre absolventii de anul acesta ai programului de Executive MBA al scolii de afaceri WU Executive Academy.

Invata sa respecti restrictiile de timp!

Invata sa respecti restrictiile de timp!Ca student al unui program de MBA sau de EMBA, trebuie sa respecti restrictiile de timp ale celorlalti colegi si sa fii flexibil cu programul lor. “MBA-ul te invata sa faci compromisuri. Nu de putine ori s-a intamplat sa organizam intalniri si discutii intre colegi prin intermediul conferintelor telefonice si pe Skype. Dupa ce aliniam contributiile noastre pentru proiectul final, ajungeam sa facem repetitiile finale pe Internet. MBA-ul iti impune sa te organizezi pana la cel mai mic detaliu. Recunosc ca pe parcursul celor 14 luni de studiu am avut agenda plina pana la cel mai mic detaliu astfel incat sa pot raspunde colegilor cu multa bunavointa si in timp util. Nu a fost usor!”, afirma Magda Sandulescu (foto), Customer Value Proposition Director in cadrul Raiffeisen Bank.

Ajutorul companiei este esential

“Spre exemplu, eu am subestimat la inceput volumul de munca si de implicare din timpul MBA-ului, iar ajutorul companiei a fost esential pe parcurs, prin intelegere si sustinere in conditiile in care program de studii a fost incarcat). Stateam si pana la miezul noptii impreuna alaturi de colegii de la MBA sa ne facem temele. S-a intamplat sa ne si certam, ce-i drept intr-un mod constructiv”, declara Gabriela Marin (foto), director de resurse umane in cadrul Uniqa Asigurari. “Ne-am incurajat sa scoatem ce-i mai bun din noi. Ne-am ajutat intre noi, colegii. Asta s-a simtit foarte mult. (…) Am reusit sa patrund in tainele altor domenii decat resursele umane: statistica, zona financiara, marketingul. Am reusit sa vad lucrurile intr-un mod diferit si m-am trezit dintr-o data ca interpretez altfel lucrurile. Am inteles ca am invatat si am intrat in posesia unor instrumente noi care sa ma ajute sa-mi optimizez performanta si, la randu-mi, sa-mi ajut si colegii. Pun deja in practica la locul de munca ce am invatat aici.” De asemenea, cei care vor sa urmeze un program de MBA trebuie sa fie pregatiti din punct de vedere profesional: “sa primeasca de la ceilalti si sa ofere cunostinte si exeperienta profesionala, in acelasi timp. Un MBA este o chestiune de prioritizare a ceea ce iti doresti cu adevarat in cariera.”

Acumuleaza experienta de business!

Acumuleaza experienta de business!Intr-un program de EMBA trebuie sa vii cu propria experienta profesionala. “Am avut rabdarea si posibilitatea sa adun aproape 15 ani de experienta de management ca sa am curajul sa ma inscriu la un astfel de program. Trebuie sa ai doza ta de specializare prin care sa aduci valoare colegilor de la EMBA”, spune Magda Sandulescu.

“Profesorii sunt un criteriu foarte important in functie de care trebuie sa-ti alegi programul de MBA. Am avut profesori cu mare renume si cu o metodologie de predare foarte buna care au stiut sa ne implice pe tot parcursul modulului si sa ne stimuleze sa ne depasim limitele. Metodologia de invatare si materialele de la cursuri sunt bazate pe studii de caz reale. Chiar am preluat informatiile de la cursuri si incerc sa le aplic in zona de business in care activez”, afirma Sorin Timus (foto), director de vanzari in cadrul Hochland Romania, care s-a gandit prima oara sa inceapa un MBA in urma cu 10 ani. “Am mai cochetat cu studiile de profil. Am facut ceva asemanator MBA-ului la o scoala romaneasca de afaceri pentru a dobandi mai multe cunostinte de management si business. Compania mea a fost si atunci cea care a investit in astfel de programe de dezvoltare”.

Cauta-ti MBA-ul potrivit din timp!

Cauta-ti MBA-ul potrivit din timp!Pentru Ionut Gaota, de la Microsoft Romania, decizia de a urma cursurile un program de MBA a aparut in urma cu 6 ani, imediat dupa abolvirea unui master. “Ma intrebam atunci care ar fi urmatorul pas in dezvoltarea carierei: in primul rand, am luat in considerare un MBA, un program intensiv, dar comparabil cu masteratul, iar apoi m-am gandit la urmatorul nivel: un EMBA. Si eu am simtit nevoia unei experiente de management suplimentara. Am reusit sa o acumulez in cativa ani si apoi am inceput sa compare programele de EMBA disponibile la nivel local si international. Am cautat programul potrivit pentru a gasi un echilibru intre continuarea jobului si, in acelasi timp, dezvoltarea abilitatilor academice.”

In opinia lui, un MBA poate fi inceput imediat dupa facultate, in timp ce pentru un EMBA ai nevoie de o experienta de management consistenta. “Conteaza mai mult calitatea experientei pe care o aduci colegilor din cadrul programului. O sa ai nevoie de timp pentru a compara alternativele disponibile pe piata MBA-urilor. Este foarte important sa asisti la sesiunile deschise ale cursurilor de MBA, sa-ti dai seama de calitatea informatiei si a metodelor de educare. Cautarea de programe trebuie inceputa cu cel putin un an inainte sa incepi un EMBA.”

Intr-un program de EMBA, intr-adevar, se trece printr-o structura academica cu privire la instrumentele de management care se aplica in viata de zi cu zi, dar cea mai importanta este partea practica, dezvoltata pe cazuistici reale . “Trebuie sa ai in vedere intotdeauna procesul atunci cand iei o decizie din punct de vedere managerial. Trebuie sa analizezi toate variabilele care iti pot influenta decizia efectiva si, mai mult, odata luand in considerare o variabila, trebuie sa gandesti unde anume impacteaza ea si in functie de asta, sa faci designul diverselor scenarii. Mai degraba logica, procesul de management si de asezare a deciziilor sunt lucrurile cele mai valoroase pe care eu, personal, l-am primit in cadrul programului de EMBA”, afirma Magda Sandulescu.